Tre av de bästa borta

Väntat, men tråkigt. Och det är som att det varit lite för mycket den senaste veckan.

Först Federers tillkännagivande där han slog fast att han ska opereras och vara borta många månader. Ska man sammanfatta känslan av det han sa så, han kommer inte vara tillbaka till Australian Open i början av nästa år. Är man en spelare som Federer och inte tillbaka till Australian Open, då är det nära till hands att man tittar mot sommaren. Om man får gissa så, Federer kanske provar lagom till grässäsongen nästa år. Det är alltså nästan ett år bort och han kommer då i så fall vara nästan 41 år gammal. Jag tror inte han kommer sluta utan att komma tillbaka en gång till men det är ju bara att säga som det är. Det här spiken i kistan gällande hans möjligheter att vinna en stor turnering till. Den spiken var redan i princip spikad hela vägen ner, men nu är den definitivt färdigspikad. Federer är så nära som man bara kan komma att ha lagt av.

Nadal då? Ja, han har ont i foten och spelar inte mer i år. Lite samma situation för båda två egentligen. Det är gamla mäns skador. Det är förslitningar, inte bara något som gått sönder och kommer läka ihop. Naturen har sin gång och deras fysiska ålder är nog ungefär densamma. Nadals kropp har slitits lite hårdare och precis som för Federer finns det inte så mycket kvar som fungerar. Rätt intressant att Nadal säger att han inte kunnat träna som han vill på ganska länge. Han behöver ju träna, kan man säga, så kan ju vara en förklaring till hans ganska svaga grussäsong, förhållandevis. Om Federer mer eller mindre förlikat sig med att det är över, vilket jag tror han har, så har ju inte Nadal gjort det i alla fall. Han kommer komma tillbaka nästa år och åter förvänta sig tillhöra toppen.

I skuggan av de här två har även Thiem stängt ner sin säsong med handledsskadan som han fick i somras. I hans fall så, ja han är skadad. En av de sämsta skador en tennisspelare kan ha. Så han får väl bara vänta och hoppas helt enkelt. Det slutade inte så bra för Del Potro så att säga och Thiem spelar dessutom med enhandsbackhand. Kanske inte optimalt.

Två av de fem bästa spelarna spelar alltså inte mer i år, och lägg därtill att Federer inte heller gör det. Jag kan bara säga som det är. Det har varit svårt att fokusera på mastersturneringen i Cincinnati den här veckan med tanke på hur deppiga dessa besked känts.