Vi noterar och vänjer oss – Zverev är bra

Jag tycker att jag förstår Zverev. Inte för att jag tycker om honom, utan snarare för att vi troligen är av ungefär samma skrot och korn. Vi är lika usla personer båda två, någonting sådant. Skiljer vissa saker dock. Jag är lite mindre osmaklig än han, men han är klart bättre på att spela tennis än vad jag är.

Jag minns tiden när jag spelade pingis. När jag var seedad som etta i tävlingarna, eller om jag ansåg mig vara bäst i tävlingen men utan att vara seedad som etta, då var jag som en maskin. Jag gjorde egentligen aldrig en lite sämre insats, det kunde gå fel, men det var förhållandevis sällan ändå. Kort sagt, jag var en rätt trygg favorit. När jag däremot spelade tävlingar där jag själv ansåg att det fanns en bättre spelare, då var det väldigt sällan jag överpresterade. Jag var exempelvis seedad bland de första i ungdoms-SM i typ tio års tid, men jag gick bara till semifinal en gång tror jag det var. Det är ett rätt knackigt facit det, för jag trodde inte att jag skulle vinna och föll då istället ifrån på vägen.

Nu ska vi kanske inte prata igenom min misslyckade idrottskarriär, men jag tycker ändå det är intressant med Zverev för som sagt, jag förstår honom. Han har blivit en maskin på att hålla sina seedningar och jag tror absolut inte det är någon slump att han blommar ut just nu. Jag tror att han allt som oftast är grovt hämmad av spelarna som finns framöver honom. Nu har det tunnats ut bland dem och han har mer och mer börjat se sin realistiska chans att vinna stora turneringar. Som ett brev på posten börjar han prestera bättre. Som sagt, absolut ingen slump tror jag.

Han har fortfarande Djokovic framför sig, men det är bara en gubbe. Det kan hanteras, och han har också spelat en del matcher mot Djokovic som indikerar att han nog har ganska lätt för honom. Kort sagt, han är ovanligt orädd för Djokovic. Det börjar alltså närma sig att Zverev inte är rädd för någon och det är dåliga nyheter för de andra. Och för oss. Det finns givetvis ingen som gillar Zverev, eller hur? Jag vet att det där provocerar och att många bara vill skrika att de gillar honom, fast de egentligen inte gör det. Det finns inget hos honom att gilla så gillar man honom inbillar man sig bara det.

Snabbaste finalen i Cincinnatis historia. Inte så kul kanske. Rublev börjar mer och mer utkristallisera sig som en spelare som helt enkelt är stekt om han möter fel spelstil. Det finns två saker som han inte kan hantera. Han kan inte spela mot motståndare som servar för bra. Spelare som har utpräglat bra längd och tyngd i slagen funkar heller inte för honom. Zverev har bara två styrkor. Två väldigt viktiga styrkor, men det är ändå bara två goda sidor han har som spelare. Han har en jättebra serve och han har bra längd och tyngds i slagen. Blir inget bra för Rublev det.

Rublev, Zverev, Medvedev och Tsitsipas. De fyra spelare som var i semi här och som väl kanske ligger närmast till hands att ta över helt om bara något år, är mer eller mindre ryssar allihopa. Zverev med sina ryska föräldrar, Tsitsipas som är halvryss, och så de riktiga ryssarna då. Det är inget fel på ryssarna, men oj vilket problem det kommer bli att bygga någonting kring det här om det är detta som blir ett faktum, att detta snart är de bästa spelarna. ”Jaha, vilken ryss gillar du bäst då?”. Det är lite skillnad mot den gamla hederliga, ”Federer eller Nadal?”, så att säga.

Imponerande i alla fall av Zverev och någonstans finns det väl en rättvisa i det här. De allra flesta av er ogillar ju Djokovic. Jag kan tänka mig att det är ungefär såhär ni haft det i drygt 10 år. Att en supertråkig spelare som man inte gillar bara vinner utan att det blir särskilt spännande eller spektakulärt.

Zverev upp som fyra på årsrankingen. Här är slutspelsuppställningen just nu.

  1. Djokovic
  2. Tsitsipas
  3. Medvedev
  4. Zverev
  5. Rublev
  6. Berrettini
  7. Nadal
  8. Ruud
  9. Hurkacz

Faktiskt rätt överlägsna de där åtta när man tagit bort Nadal. Hurkacz har 400 poäng ner till Sinner, inte alldeles lätt att plocka in. Karatsev, Carreno Busta, Shapovalov är spelarna bakom. Jag tror det kommer bli som det står sig på ett ungefär. Sinner eller Shapovalov har chansen att göra ett par riktigt bra resultat och plocka platsen från Hurkacz eller Ruud. Ruud förresten. Väldigt, väldigt trolig topp-10-spelare vid årets slut.