Svensk atp-final ikväll

När hände det senast? Svaret är liksom alltid Söderling sista turnering, som kanske också var hans bästa turnering under karriären, otroligt nog. Det var 2011 i Båstad det när han inte ens lät spelare som Berdych och Ferrer vara med och spela i de två sista matcherna han spelade. Nu dags igen alltså. Ikväll är Mikael Ymer i final i Winston Salem.

Lite grann är det kanske fortfarande att de flesta motståndarna inte tar honom på allvar, inte förstår vad han gör. När man möter en spelare som Ymer, som har som i princip enda idé att motståndaren ska slå bort sig och till slut ledsna och slå bort sig ännu mer, måste man anpassa sig efter det. Man måste själv vara extra noggrann och inte påverkas av att det är lite tråkigt att behöva slå så många slag. Ymer har kanske haft lite flyt som fått möta spelare som i någon mån är slarviga hela vägen den här veckan. I finalen ikväll är det tyvärr en helt annan typ av spelare. Inte bara det dock. Att han är ganska färsk på den här nivån och motståndarna inte riktigt respekterar honom i den mån att de anpassar sig. Det är ju bara att titta på klippen från matcherna under veckan. Den normalt så svaga forehanden ser visserligen lika fladdrig ut som vanligt, men den här veckan fungerar den och då blir Ymer så klart plötsligt en helt annan spelare. Då finns det plötsligt inga direkta hål i hans spel.

Final ikväll och ett drömläge sett till nivån på spelare att få möta i en atp-final. Kanske inte samma dröm för just Ymer spelstilsmässigt dock.

23:00 Ivashka-M.Ymer 1,40-3,35 Bethard

En fantastisk chans att möta en så pass medelmåttig spelare i en atp-final givetvis. Ivashka har tagit enorm kliv det senaste året för att etablera sig på atp-touren men han är inte direkt en spelare som staplar finaler på hög. Detta är hans första, precis som det är för Ymer och det ligger väl ganska nära till hands att Ivashka kanske kan påverkas negativt av den här enorma chansen som serveras honom. Att möta en spelare som är runt 100 i världen på rankingen och i spelstyrka som Ymer är i en atp-final. Såna möjligheter får man inte varje dag direkt.

Lite bökigt för Ymer det här tror jag tyvärr.

Ivashka är inte spelaren som står och pangar bort sig direkt. Som spelarna som Ymer mött hittills under den här turneringen. Ivashka är egentligen bara noggrann. Han har inga stora spelmässiga tillgångar, heller inga stora svagheter, men det är noggrannheten som är hans grej. Han kommer klara att föra spelet här utan att bli frustrerad och då blir det ofta tufft för Ymer.

Samtidigt, Ymer har ju visat att han själv kan ta initiativ den här veckan. Forehanden fungerar och då är han plötsligt en helt annan, farligare spelare än annars.

Jag håller med oddsen om att Ivashka är klar favorit ikväll, men kanske lite för klar favorit på oddsen ändå. Det känns lite högt på Ymer.