Murray med mera från måndagen

Det är inte så svårt att plocka ut godbiten från första dagens spel i US Open va?

Vilken insats för Murray på precis alla sätt. Det finns väl bara en sak som hade kunnat göra det bättre. Nu var det kanske inte ett alternativ, för inför femte trodde han fortfarande han kunde vinna, men nu var han väldigt tydlig med att han ville visa upp det här. Visa upp vilken fuskare Tsitsipas, och vissa andra är i hans ögon i alla fall, och om det finns något som hade fått fart på det hela så är det om han hade packat ihop sitt pick och pack och bara dragit innan Tsitstipas kommit tillbaka. Det finns ingen tydligare protest än så, för det är det som förstör mest för alla. Det hade förstört för turneringen, för de superveka domare som konstant tillåter det här, men kanske mest av allt, som det hade dragit ner brallorna på Tsitsipas om inte Murray varit kvar när han kom tillbaka från sin vilopaus. Han hade vunnit matchen då också, Tsitsipas, men han hade blivit förlöjligad på ett sätt som hade varit helt underbart. Ett annat alternativ hade varit att Murray, när Tsitsipas kommit tillbaka, gjort samma sak. Helt enkelt gått och satt sig någonstans och kollat hur länge han kunde sitta där innan någon gjorde något. För man verkar ju kunna vara borta väldigt, väldigt länge utan att något händer.

Nu tycker jag att Murray gjorde det bra ändå, han gjorde nog också rätt. Han kunde ju ha vunnit matchen vilket så klart var det absolut viktigaste för honom. Viktigare än att framställa Tsitsipas som den fuskare han är. Men med facit i hand när han ändå skulle förlora så, hade man fått välja i efterhand med den vetskapen hade jag fördragit något av alternativen ovan.

Om grejen i sak så har vi pratat om det tidigare. Jag vet att många av er säger, och tänker, precis som Tsitsipas. ”Men vadå, vad följer ju bara reglerna”. Absolut, så kan man tänka, men då tänker man fel. I praktiken följer han faktiskt inte heller reglerna. Han tänjer på dem och jag skulle säga att han bryter mot dem. Det är bara det att ingen gör något åt det. Det är en väsentlig skillnad mot att följa reglerna. Jag brukar ta idrottshistoriens kanske mest uppmärksammade fusk som jämförelse. När Maradona slog in bollen med handen i VM 1986. Följde han då reglerna, eftersom domaren missade det? Jag skulle nog säga att han fuskade. Samma sak med Tsitsipas. Han fuskar men ingen gör någonting åt det. Det innebär inte att han följer reglerna. Han bryter mot dem, men ingen gör något. Det är skillnad mot att följa reglerna. En väldigt stor skillnad. Det som är tillåtet mellan seten är ett kort, snabbt toalettbesök som inte ska ta mer tid än nödvändigt. När Tsitsipas gör detta toalettbesök, som förstås är något annat, tar han med sig sin väska, han kommer tillbaka med torra kläder, och ingen kan kontrollera att han inte kommunicera med sin pappa och tränare när han är inlåst och förväntas vara på toaletten. Det är fusk, ingenting annat.

Det om det, att Tsitsipas är en fuskare som blir mer och mer omöjlig att tycka om.

Det roliga från matchen var att Murray gjorde sin första riktigt fina match sen höftbytet och det är ju några år sen nu. Jag tycker man såg det direkt, och det handlade egentligen inte om spelet. Det handlade om att han plötsligt kunde röra sig på et vettig sätt igen. Jag tycker inte alls han såg så klumpig ut som han gjort de senaste åren. Han kunde röra sig och att spelet då hängde med, det är ingen skräll direkt. Han har ett jätteenkelt spel. Allt startar med att han kan röra sig, då börjar slagen komma. Otroligt kul att se och även härligt att se hur han liksom direkt såg ut att känna det själv. Han började göra stora segergester redan i tredje gemet. Det gör han inte normalt. Det var som att han var stolt över att kunna spela igen. Riktigt härligt att se. Om det här var något tillfälligt, att han trimmat robothöften på något sätt eller vad det kan vara, ingen aning, men otroligt kul att se. I min värld var det här lite av en hjälteinsats och det är klart att man kan börja hoppas på att han kanske i någon mån kan bli att räkna med framöver.

I övrigt då?

Karlovic slog ett ess på sin sista serve någonsin. Det var lite fint.

Isner föll mot Nakashima. Lite synd tycker jag. Hade varit kul att se vad han kunnat hitta på.

Humbert förlorade mot Gojowczyk. Inte de stora turneringarnas man än så länge, Humbert.

Alla högst seedade klarade sig. Inklusive Bautista.

Kyrgios försökte faktiskt men Bautista var bra och jag tror att Kyrgios håller på att halka in i det där syndromet att det nog gått för lång tid sen han tränade ordentligt, så han har helt enkelt blivit sämre.

Så säger vi om den första dagen. Så hörs vi senare idag inför tisdagen.