Cressys show och lite till

Det var en riktigt trevlig speldag av US Open det där, eller hur? Jag tycker det kom in i något slags stim där under den sena kvällen med massor av matcher som blev jämna och sevärda. Och visst är det härligt med publik ändå? Vilket drag det var på några av matcherna under kvällen.

Den här var för mig den stora höjdpunkten. Det var riktig show när Cressy vände det avgörande setets tiebreak och skickade ut Carreno Busta.

En av mina stora favoriter de senaste åren, Cressy. Vet du inte vem han är? Det är inget konstigt, för han har helt obegripligt svårt att lyckas. Verkligen obegripligt. Delvis är han en av de som drabbats av att rankingen låsts och det varit extremt svårt att ta sig in på topp-100 men det är inte bara det. Han har inte ens lyckats ta sig nära topp-100 och det har man absolut kunnat lyckas med via bra spel på challengertouren.

24 år gammal och han slösade bort många år med att gå i skolan. Det gillar jag ju som bekant inte, men sen han började spela tennis på riktigt har han fascinerat mig. För han har den spelstil som jag tycker är kanske allra mest spännande. Eller om det är hans fysiska egenskaper som är spännande, jag vet inte. Han är i alla fall två meter lång men har inga som helst problem med att röra sig. Han är rent av ganska snabb och han är absolut inte klumpig. I övrigt har han en ren servekanonspelstil. Han har en riktigt bra serve och går i övrigt på nät så fort det bara går. När han väl står vid baslinjen blandar han mellan att stå och chansa och bara bolla över för att låta motståndaren missa.

Kort sagt, han har spelstilen som skulle kunna göra en spelare i princip ospelbar. Jag längtar tills det kommer en servekanon med den här fysiken och snabbheten som bara tar över. Det borde vara det här som någon gång händer. Att det kommer någon med en Karlovicserve som kan röra sig lika bra som alla andra och är lika bra i spelet som de bästa. Tänk en Djokovic med en dryg decimeter längre ben och en serve som Karlovic.

Det kommer dock inte bli Cressy, för han har gigantiska problem med att få ihop det. Det är extremt spretigt och förklaringen till att han inte lyckats hittills är nog så enkel som att det finns så många parametrar i hans spel som kan gå fel att det nästan alltid är något som går fel. Sen så, även om gårdagens seger talar emot det, han är svag mentalt också och det är inte bra för en servekanon det. Ska man fortsätta prata om vad som är dåligt med honom så, han slog 47 ess eller vad det var igår, men för att vara servekanon är hans serve ändå inte riktigt sådär perfekt och den är för vissa ganska lättläst.

Bra är han dock och stor show igår. Han fick ihop det mesta och var väl så bra som Carreno Busta. Det var den här gången Carreno Busta som föll ihop mentalt. Han gjorde dubbelfel på sin matchboll i egen serve och vågade helt enkelt inte när det skulle avgöras. Cressy vågade, och lyckades. Och han fick med sig publiken, kan man säga. Det är något speciellt med spelare som i princip aldrig spelat framför publik som plötsligt blir inkastade och får ett enormt stöd. Cressy är fransman egentligen men spelar sedan åren på skola i USA för just USA och det var ett jäkla stöd han fick på den där sidobanan. Som sagt, det är härligt med publik.

Kufig är han också den här kille. Såg ni den gula (eller möjligen gröna, jag vet, jag är färgblind), anteckningsboken? Den har han alltid med sig. Det är jättemånga sidor i den, men i varje gempaus läser han ändå samma sida. Hur lång var matchen igår? Fyra timmar? Han borde ju lära sig den där sidan kan man tycka. ”Serva hårt och missa inte”, eller vad tror ni är innehållet?

Mikael Ymer såg jag också och chanslös är väl en bra sammanfattning. Det var med stormsteg på väg mot 3-0 men Ymer förlorar ju sällan i raka set. Någon vändning var dock inte nära. Brooksby är alldeles besatt av att vinna för att han ska vika ihop sig vilket krävs för att Ymer ska få med sig en sån vinst. Jag tyckte jag såg nästan hela matchen men jag missade visst att Ymer ska ha fått varningar och poängstraff. Jag måste ha nickat till lite trots allt.

På tal om att nicka till, mellan lurarna såg jag också en del av Djokovic och Rune. Vad bra han var, Rune. Helt chanslös på att vinna givetvis, men han tålde tempot som väldigt få spelare gör. Han kommer bli bra den där killen. Jag tycker Djokovic såg bra ut också faktiskt.

Sonego torskade mot Otte. Maken till luftslott får man väl leta efter. Jag har sagt det hur många gånger som helst och jag säger det igen. Sonego har inte spelstyrka för att vara topp-30 i världen. Inte ens nära.

Khachanov också utslagen men han var knapp favorit mot Harris, inte mer.

Detsamma gäller De Minaur som har en hemsk säsong. Han var knapp favorit mot Frotz men föll. Vad har egentligen hänt med De Minaur? Han skulle om jag fått avgöra knacka på dörren till topp-10 i år. Otroligt långt därifrån nu.

På tal om att vara långt ifrån. Goffin hade ingenting att komma med mot McDonald. Undrar om inte han bara borde lägga av.

Vi säger väl så om tisdagen. Och noterar att vi hörs om några timmar inför onsdagens spel.