Djokovic lite pressad med mera

Lite press var han under, visst var han? Och så läser ni första ordet i texten en gång till. Lite.

Det som borde störa Nishikori efter det här är att jag tror han själv känner att han kan bättre. Han gjorde så klart ingen dålig match. Om man hänger med Djokovic sådär spelar man inte dåligt men han spelade heller inte särskilt bra. För mig gjorde han för många enkla misstag. Han spelade i allmänhet bra när jag försökte trycka på och pressa Djokovic men i transportbollandet missade han mer än han behöver göra och det gjorde det enklare för Djokovic att kravla sig igenom det här. Inga varningsklockor kring Djokovic. Han gjorde en ganska dålig match och var kanske inte på bästa humör. Inte bästa humör för att spela sin bästa tennis i alla fall. Han var inte särskilt arg som han kan vara ibland, men den ilskan gör ju oftast att han spelar som bäst. I den här matchen var han mer grinig, krigade lite mot publiken och var lite destruktiv. De där dubbelfelen på raken i tredje set, det är liksom bara grinighet. Han hade precis blivit irriterad på publiken för att de inte jublade åt honom och ville sen slå sönder bollen i servandet. Det är lite fascinerande ändå att tidernas bästa tennisspelare vid 34 års ålder emellanåt uppför sig som en femåring. Men om det, och om matchen i stort, kan man också säga att det finns såna sjuka marginaler för Djokovic. Nästan allt kan egentligen gå fel för honom, ändå så slår han i princip vem som helst ganska enkelt. Mot Zverev, om han kommer få möta honom, kommer det krävas någon slags vettig insats. Mot Medvedev, om han får möta honom, kommer det krävas en bra insats. Det är det som återstår för Djokovic i den här turneringen. Det övriga är bara en transport.

Berrettini pressad. Han hade kunnat förlora mot Ivashka och jag tycker inte han imponerar på samma sätt i den här turneringen som han brukar göra mot svagt motstånd, Berrettini.

Zverev förlorade första mot Sock. Sock är för otränad. Nu var han kanske skadad snarare än utmattad men om man är otränad och försöker spela tennis på professionell nivå, då skadar man sig. Svårare än så är det tyvärr inte. Synd det.

Shapovalov ute. Det är bara för dåligt. Han är för ojämn. Märkligt ojämn. Kanske spelar han helt enkelt för svårt för att klara av det, kanske är det något annat, men jag har svårt att förstå att han inte hittar en lite bättre jämnhet.

Det var kanske ingen skräll att det blev show mellan Sinner och Monfils.

Tycker det säger mycket om att Monfils är tillbaka eller i alla fall på väg tillbaka att han orkade ta sig tillbaka in i den här matchen. Hade han känt sig dålig hade han aldrig orkat det. Sinner har förlorat en del långa matcher på att han inte orkat, så bra steg framåt för honom. Ser man över hela matchen kan jag kanske i och för sig tycka att Sinner borde vunnit lite enklare än han nu gjorde.

Fin match det här också.

Det är inte samma drag i Karatsev som det var i början av säsongen. Om han haft samma bollträff hade han här till att börja med bara smaskat in Brooksbys fullkomligt värdelösa förstaservar i hörnen så att det inte ens blivit något spel. Men nu är han inte på den nivån riktigt, Karatsev, han fastnar i ett för löst bollandet och då förlorar han såna här matcher. Jag är inte övertygad om att jag gillar Brooksby riktigt, men det är svårt att inte älskar hur vansinnigt enkelt han gör det. Jag brukar säga att om man ska lära sig spela tennis på enklast möjliga vis ska man göra allt exakt som Mannarino. Brooksby är kanske lite en konkurrent till det. Man behöver inte krångla till det med en massa tekniska speciallösningar. Man kan slå till bolljäveln på ett sätt som känns bra också och det gör Brooksby. Tycker ni det ser svårt ut när han går fram och bara slår in bollen med maximal säkerhet i sin tvåhandsbackhandvolley? Tror ni att våra svenska tennistränare skulle uppmuntra någon till att behålla det slaget? Kanske inte. Därför. bland annat, är vi värdelös på tennis i det här landet.

Otte är i fjärde omgången också. Han slog Seppi. Han är inte den bästa spelaren som varit i en åttondel i en slam. Men glad, det är han, och det tycker jag absolut att han ska vara.

Opelka slog Basilashvili också. Ungefär så enkelt som jag hade väntat. Han är bra nu, Opelka. Utan tvekan den bästa amerikanen just nu.

Ikväll spelas de första åttondelarna. Det är nog faktiskt den sämsta åttondelsdagen jag någonsin skådat i en Grand Slam-turnering, men vi ska ändå givetvis försnacka det om några timmar.