US Open – måndag

Idag kör vi allt på en gång. Lite för sent för sammanfattningen av gårdagen. Lite för tidigt för dagens försnack. Men, jag sitter i position och nu ska vi köra.

Gårdagens bomb givetvis, Botic!

Schwartzman hamnade i den fälla som så många hamnar i. Han ville vinna utan att behöva göra något. Han som är en utpräglad offensiv spelare hamnade långt bakom baslinjen och stod och hoppades att Botic skulle missa. Inte orimligt, han är mycket bättre än Botic och Botic borde ha börjat missa, vilket han gjorde också men om Schwartzman varit beredd att spela lite mer offensivt, ta lite större risker, hade han inte förlorat den här matchen. Nu serverade han istället Botic chansen och som han tog den, Botic. Det säger något om en idrottsman det där. När man har sitt livs chans, en chans som högst troligt aldrig kommer tillbaka. Antingen så greppar man den eller så är man nöjd. För Botic del kändes det som att han såg varje boll som en möjlighet i princip. Han var noll procent rädd, noll procent nöjd. Han provade och med lite hjälp från Svarre höll det. Botic i kvarten. Det är inte normalt, det är det inte. Nu blir det dock slut i rutan för Botic så att säga. Han möter Medvedev i kvarten.

Medvedev krossade Evans, Felix och Alcaraz vann i jämna matcher. Det intressanta där är väl att Felix och Alcaraz kommer mötas i en av kvartarna. Vilken otrolig möjlighet för båda två.

Men innan några kvartar kommer på tal. Idag de fyra sista åttondelarna.

Jag är mest nyfiken på den första matchen, Zverev-Sinner. Vi vet att Zverev numera alltid håller sina seedningar. Han förlorar väldigt sällan mot sämre spelare. Men man måste ju ställa sig frågan. Hur mycket sämre är egentligen Sinner då? Jag tror tyvärr för mycket sämre. Zverev har tagit ett kliv fram den här säsongen. Sinner har inte tagit samma kliv. 1-1 i inbördes möten. Båda matcher förra året och då skulle jag säga att det inte skilde så mycket. Nu skiljer det lite mer. Vad säger vi om matchbilden då? Zverev har serven, det har inte Sinner, och som alltid med Zverev, det är ju där det avgörs. Sinner lite bättre när bollen är i spel men troligen skiljer det inte tillräckligt. Zverev kommer hålla emot, och serve lär då ge honom vinsten. Men några jättemarginaler finns inte. Har Zverev en sämre servedag där dubbelfelen börjar komma, då finns chansen. Heja Sinner.

Opelka och Harris möttes för några veckor sen. Toronto tror jag det var. Då var det precis så servebetonad som det ska vara mellan dem och det lär väl bli likadant idag. Jag tycker Opelka är bättre och jag tycker också att det här ska passa honom ganska bra. Han kommer få vara med lite mer i Harris servegem än vice versa och det kan nog över fem set bli avgörande. Lite varning dock, Opelka gynnas inte av långa matcher så lyckas Harris dra ut på det, då är mycket vunnet för honom.

Otte är för dålig för den här nivån så klart. Faktiskt väldigt lik Berrettini i spelstil Otte, det är bara den lilla detaljen att Berrettini är så väldigt mycket bättre på allt. Jag trodde visserligen inte att Botic skulle ha någon chans mot Svarre heller men här kan jag verkligen inte tänka mig att Otte ska kunna utmana.

Och så kommer Brooksby få sig en liten åktur i natt. Varken mer eller mindre.