Superfinalen ett faktum

Det blev ju bra det där. Semifinalerna kunde inte spelas ut bättre för att bygga maximalt intresse inför söndagens final.

Kanske inte tidernas mest pricksäkra höjdpunktsklipp riktigt. Matchens grej var andra set där Felix ramlade ihop i helt fel läge och förlorade matchen på bara 10 minuter någonting, från att det i princip redan stod 1-1 i set. Lite lustigt faktiskt. När Felix höll på att avgöra setet satt jag och tänkte att det inte spelar någon roll. Visst, när han spelar på sin absoluta topp, då mäter han sig med Medvedev. Det är bara den lilla detaljen att Medvedev håller samma nivå hur länge som helst. Felix kanske kan hålla den i en kvart. Jag tycker ändå Felix imponerade. Han är otroligt bra, det saknas bara det där sista lilla. Det är det där jag alltid pratat om. Man blir inte bäst eller nästan bäst utan att ha något som verkligen sticker ut. Jodå, det finns ett undantag som bekräftar regeln där också, Djokovic, men i övrigt. Alla som är bäst eller nästan bäst har alltid någonting. Medvedev har sitt extrema försvar. Nadal är extrem hela han, Federer, ja ni förstår. Murray, han är ju rätt extremt bra på vissa saker, Del Potro slår rätt hårt, är ni med? Felix har liksom ingenting. Han har en bra serve, perfekta slag, han står och bankar på och han gör det jättebra. Han börjar lägga till sig med en fin volley också. Men som mot Medvedev igår, man märker verkligen att det saknas en spets som gör att han inte riktigt kan utmana de bästa. Annat än i en kvart typ, och det kommer man ju sällan långt med.

På det hela taget ännu en mycket imponerande match av Medvedev.

Så var det ju en match till.

Jag tycker det mer och mer känns som att detta är Djokovic sista stora strid på något sätt. De knappar ju in på honom, inget snack om den saken.

Två bitar i det skulle jag säga.

Den första, Nadal är inte med, eller inte kvar. Det vet man inte än. vad som kan sägas är dock att Djokovic inte varit i närheten av den spelare han är utan Nadal. Det är bara Nadal som kunnat pressa upp Djokovic på hans absoluta toppnivå, och han lider lite av att Nadal inte pressar honom längre skulle jag säga.

Den andra, utan tvekan börjar ungdomarna ta steg framåt. Zverev är den som taget det största klivet i år. Han har varit en toppspelare länge, men rent spelstyrkemässigt har han verkligen blivit mycket bättre. Han har kunnat matcha Djokovic tidigare, men nu känns det inte som att det är något konstigt att han är så nära som han var inatt.

Det kommer inte komma någon nästa chans att ta en Grand Slam för Djokovic del. Jo, en titel så klart. Han kommer vinna flera till. Men spelarna bakom är nu så bra att jag inte kan föreställa mig att han kommer hamna i den här situationen igen, att han har chansen att ta alla fyra under samma år. Detta är hans sista chans att uppnå typ det enda han inte uppnått. Sen kommer han samla på sig några till så klart, men det blir liksom bara titlar i mängden. Det här är den enskilt sista riktigt stora chansen att uträtta något. OS i Paris kanske möjligen kan finnas där borta i horisonten men det blir mer och mer tydligt att OS i tennissammanhang är lite hittepåigt. Så om han inte är med eller vinner där, det är nog inget han kommer ligga sömnlös över. Om han missar den här chansen däremot, det tror jag kommer gräma honom.

Om matchen gått över fyra set skulle jag säga att Zverev vann matchen på poäng. Sen sänkte han sig lite i skilje, Djokovic gjorde det inte. Zverev var nog inte så mycket bättre i de första fyra seten att det hade varit rimligt att han vunnit med 3-1, men han var lite bättre så att säga att han var illa ute, Djokovic, det är ingen överdrift direkt. Zverevs tyngd i grundslagen var väldigt jobbig för Djokovic och han hamnade i precis det spel han inte vill hamna i. Ett bollande där han varken vågade kliva på själv eller där motståndaren behövde ta några direkta risker. Om man ska återknyta till relationen Djokovic-Nadal så, det är bara mot Nadal han känner sig tvingad att plocka fram sitt allra skarpaste offensiva spel. Mot andra spelare tycker han inte att det ska behövas, och det är nu på gränsen att det håller. I den här matchen höll det med darr på ribban.

Finalen imorgon ska vi prata mer om så klart men otrolig värdig, det känns den i alla fall. 3,15 gånger pengarna på Medvedev här på Bethard just nu. Det är väldigt, väldigt högt det. Vi kan väl börja så.