Inför finalen

Det var lite nya namn i damfinalen igen, ser jag. Båda finalisterna födda 2002. Det är som att Musetti och Alcaraz skulle mötas här det. Alcaraz ett år yngre än dem visserligen. Fascinerande det där. Hur det kan vara så extremt mycket enklare att slå sig fram i damtennis. Vi får se om det blir något liknande när nivån på tennisen snart kommer sjunka den också. Jag tror det kanske inte, men återstår att se. Hade ju varit något med två 19-åringar i US Open-final. Man ser det inte riktigt framför sig.

22:00 Djokovic-Medvedev 1,37-3,50 Bethard

Vad gjorde de här två året då de fyllde 19 då? Medvedev blandade spel på future- och challengertouren. Eller ja, han försökte mest kvala in i challengers men det gick sådär. Han var inte i någon US Open-final i alla fall. Han var rätt sen med att bli bra faktiskt, Medvedev. Det fanns ganska lite som talade för att han skulle vara här när han var 19 år gammal. Djokovic var 19 år gammal för 15 år sen och jodå, han var redan med i matchen. Han slutade det året rankad 16 i världen efter att ha vunnit ett par mindre titlar. Han gick till kvarten i Franska öppna också där han gav upp mot Nadal. Han gav upp en del på den tiden, Djokovic. Sen var det andra tider då med sämre konkurrens än när Medvedev var 19 men noterbart, Djokovic var framme väldigt tidigt, det var inte Medvedev.

Det blir en spännande kväll det här, kanske natt också. Det är ju inte en grej som Djokovic jagar. Han jagar sin fjärde Grand Slam-titel för året, alltså att vinna alla under samma år. Det är det viktigaste men om han vinner så går han samtidigt upp som den som vunnit flest Grand Slam-titlar någonting. Han, Nadal och Federer står nu på 20. Inatt kanske Djokovic står på 21. Om det inte vore för den här års-Grand Slamen så hade den grejen också varit enormt stor. Ni minns ju hur länge vi pratat om hans möjligheter att komma ikapp. Ni kan han dessutom gå förbi, samtidigt som han gör något som Nadal och Federer aldrig lyckats med. De har faktiskt båda vunnit tre under samma år. Nadal vann de tre sista 2010 men eftersom Federer vann Australian Open det året var det så klart inte på något sätt nära att Nadal skulle vinna alla. Federer har vunnit tre samma år tre gånger. Det är riktigt, riktigt sjukt det. Innan konkurrensen hårdnade, absolut, men det säger mycket om hur överlägsen han en tid var innan Djokovic och i någon mån Murray kom samt att Nadal blev någorlunda vuxen. Vad var det då som hindrade Federer från att vinna alla fyra? Det var gruset det, två gånger Nadal och en gång Gaudio i Franska öppna. 2004 är året som borde gräma Federer. Han kom till Franska öppna efter att ha vunnit mastersturneringen i Hamburg och måste rimligen varit rätt stor favorit till att vinna Franska öppna. Han förlorade mot Kuerten som då nog var rätt rejält förbi sin topp i tredje omgången. Sen kom Nadal året efter, och det blev kanske lite svårare. Nadal vann förresten sin första Grand Slam-titel när han var 19 år gammal. Återstår att se om hon som vann damtennisen här US Open kommer gå vidare och bli en av tidernas bästa spelare eller om det är nya namn igen. Hur gamla var Federer och Djokovic när de vann sina första då? Federer var 22, Djokovic 21. Man vinner inte innan man är 20, inte om man inte är Nadal och har grus under tassarna.

Djokovic står i lägre odds idag än han gjorde i semifinalen mot Zverev. Jag tycker det är fullständigt obegripligt.

Kan det verkligen finnas någon som håller Zverev som en bättre spelare än Medvedev? Det borde vara totalt omöjligt. Det finns liksom ingenting att peka på för att försöka få det åt det hållet.

Visst har Djokovic haft det lite tufft mot Zverev i de inbördes mötena men ni ser ju, han har haft det ännu tuffare mot Medvedev. Bara 5-3 i inbördes möten. Det är rejält i underkant sett till hur mycket bättre Djokovic oftast varit. Nu hans tuffaste möte med Medvedev hittills. Medvedev är uppe och sniffar på att vara det bästa han varit. Djokovic är bra, men han är inte uppe på sin topp just nu, absolut inte. Det är han visserligen nästan aldrig, men ändå.

Ännu mer försvårande blir det när man tittar närmare på de inbördes mötena. Djokovic vann de tre första. Medvedev var med och nosade lite, men kändes ändå väldigt liten. Han var då inte särskilt nära. Efter det 3-2 för Medvedev sen sommaren 2019. Deras enda möte i en Grand Slam-turnering vann dock Djokovic. Det var senast i Australian Open-finalen i januari där Djokovic fullkomligt kvaddade Medvedev.

Är det den matchen folk tänker på kanske? Kan vara. Det man ska säga om den är att det inte var så lugnt som det ser ut på siffrorna. I första set var Djokovic lite pressad innan Medvedev föll ifrån. Då minns jag att oddsen var jämna, och jag var helt övertygad om att Djokovic skulle vinna. Nu är oddsen absolut inte jämna, men jag tror att Medvedev har en rejäl chans idag.

Vad talar då för Medvedev?

Framför allt att jag känner att han liksom växt in i att vara Djokovic utmanare nu. Tidigare är det som att han inte riktigt fyllt ut kostymen. Nu tror jag han växt i den som sagt och jag tror att han själv känner sig redo att vinna. Jag tror inte han känner att han har en skrällchans idag. Jag är helt övertygad om att han själv ser det här som en öppen match mot en jämbördig spelare.

Sen tror jag också att rekordjakten är lite negativ för Djokovic. Zverev sa efter deras semifinal att han mött den starkaste spelaren på det mentala planet som han mött. Det var väl det första vettiga som hoppat ur hans mun. Tror han sa tidernas starkaste spelare mentalt också. Hur fan nu han ska kunna veta det. Han är i princip nyfödd. Sen är det visserligen säkert så, men ändå. Han kommer inte direkt falla igenom idag, Djokovic, men innerst inne vet han att det här är hans enda chans. Chansen att vinna alla fyra under samma år kommer inte komma tillbaka. Det är idag eller så kommer det aldrig att hända och jag tror det är negativt. Jag tror det var lite det som gjorde att han var så svag i OS. jag tror han var lite stressad över att det bara var en chans. Sen är det här mycket viktigare, han kommer inte ge sig på samma sätt som han gjorde i OS. Dessutom bäst av fem set, större marginaler, men lite liknande.

Spelstilsmässigt då? Hur matchar de upp?

Ganska dåligt för Djokovic det här. Om man jämför med Nadal och Federer, två spelare som passar honom jättebra, så passar Medvedev, och Zverev för den delen, honom dåligt. Djokovic vill veta vad han har på andra sidan nätet. När han mött Federer har han vetat att det bara är att stå och hålla bollen i spel så kommer Federer missa. Det är lite av det bästa för Djokovic. Mot Nadal har han haft det mentala övertaget, också det taktiska övertaget och han har helt enkelt haft lite kontroll. Mot Medvedev har han ingen kontroll. Han vill inte behöva stå och slå igenom sin motståndare och Medvedevs extra tempoförändringar, inte bra för Djokovic. Djokovic vill inte ha det stökigt. Mot Medvedev blir det alltid maximalt stökigt. Det krävs att Djokovic är på tårna precis hela tiden. Han kommer aldrig komma in i det där malande högtempobollandet som han så gärna vill ha. Rätt intressant det där. Minns ni matcherna mellan honom och Nadal för knappt 10 år sen? Han spelade såna matcher mot Federer och Murray också. Matcher där tempot pressade upp till max och rent kvalitetsmässigt var det väl många av de bästa matcher som spelats som spelades just då. Det där spelet, där tempot pressas till max och det inte är någon variation. I det spelet kommer det nog aldrig komma en säkrare spelare än Djokovic. Så litegrann lurade han in tennisen att spelas som han vill att den ska spelas när han tog över. Nu har det kommit nya spelare som inte spelar så och då blir det lite tuffare för honom. Sen räddas han lite av att spelarna som kommit trots allt inte är några Nadals, men ändå.

Jag avslutar med att säga att jag tror det här kommer bli en helt fantastisk match. Jag tycker precis allt är upplagt för att årets bästa match rent kvalitetsmässigt kommer spelas just ikväll. Djokovic är klar favorit, men att Medvedev inte skulle vinna den här matchen en gång på tre som oddsen talar om, inte en chans. Det är en öppen final det här. Tro inget annat.