Hur blir det nu då?

Ja, vad händer nu då?

Medvedev vann i söndags, det var det första man behövde slå fast. Nu ett drygt dygn senare är det dags att spåna lite kring framtiden. Vad betyder det här? Är det bra eller dåligt?

Det första jag ska säga är väl att med lite distans så känns det väldigt bra att Djokovic inte fick vinna den här turneringen. Om han hade vunnit alla fyra Grand Slam-turneringar 2011 eller 2015, då hade det känts så rätt som något kan kännas. Han var så överlägsen och framför allt så bra då att han inte borde behövt förlora någon tennismatch. Men i år. Han har vunnit fem turneringar och förlorat fem. Det är så klart fantastiskt bra. Men har han varit så överlägsen att det känns rimligt att han ska vinna samtliga Grand Slam-turneringar? Icke. Har han varit så bra att det känns rimligt att han ska vinna alla Grand Slam-turneringar? Det är väl där jag fastnar lite grann. Djokovic är fruktansvärt bra fortfarande. Tills Medvedev gör såhär fler gånger är det väldigt enkelt att också säga att Djokovic absolut är den bästa spelaren i världen. Men är han överlägsen nog för att vinna alla fyra Grand Slam-turneringar? Det säger väl sig självt. Om man förlorar och är pressad mot Zverev. Då kan man aldrig anses vara så överlägsen.

Att Djokovic inte kommer ha det här magiska trumfkortet när han avslutar karriären. Att kunna säga att han lyckades med något som ingen av de andra gjorde. Det känns lite tråkigt, men det var inte i år det skulle skett. Det skulle varit för tio eller sex år sen när han var som absolut bäst och absolut mest överlägsen. Hade han lyckats med det i år hade man alltid pratat om att det skedde just det år då alla bara föll ifrån och det hade blivit lite ovärdigt på något vis. Lite så skulle jag också säga att det faktiskt var. Utan alla skador på de andra spelarna är jag nog lite tveksam till om han ens hade kommit så nära. Franska öppna gick lite väl enkelt exempelvis.

Hur påverkar då detta? Att Medvedev vann och inte Djokovic?

Positivt så klart. För ska man vara riktigt ärlig. Det hade varit en fantastisk slutpunkt, det hade det. En slutpunkt som man aldrig hade glömt. Men det hade varit just en slutpunkt. Om Djokovic vunnit i söndags hade det varit punkten för den 20 år långa kampen mellan honom, Federer och Nadal. Det hade varit över. Jag tror det hade varit det för Djokovic också faktiskt. Han hade spelat vidare, men det hade inte funnits någonting överhuvudtaget som motiverat honom. Nu finns det förhoppningsvis två saker.

Dels det uppenbara. Djokovic måste nu vinna mer. Kunde han inte slå in spiken i kistan om vem som är tidernas bästa spelare den här gången så måste han göra det någon annan gång och nu när han inte fick den här grejen, då ska han väl helst vinna flera titlar mer än de andra för att det inte ska vara någon diskussion, precis som jag tror han vill ha det.

Men också en annan grej som jag funderat på sen finalen.

Tänk om Djokovic skulle ta det här som en utmaning. På samma sätt som Federer och Nadal hittat utmaningar genom åren. Dessa utmaningar främst kopplade till Djokovic egentligen. Att han kom in och blev bättre än dem och tvingade dem att förändra och förbättra sig. Tänk om det här blir Djokovic utmaning, att släppa upp de nya killarna, inte vara särskilt mycket bättre än dem, och sen bara blåsa förbi dem på ålderns höst.

Nu tror jag det där blir svårt. Spelet utvecklas alltid, det är det enda man kan vara helt hundraprocentigt säker på och med lite distans så, den nivå Medvedev höll i söndags, den hade räckt bra mot vem som helst, vilket år som helst skulle jag säga. Det var liksom inte bara att han var klart bättre än Djokovic i spelet, han fick massor och åter massor på sin serve också. När Djokovic och Nadal haft de här enorma kraftmätningarna genom åren har serven inte varit särskilt framträdande. Jag skulle säga att Medvedevs insats i söndags nog är precis där högst uppe på vad som presterats tillsammans med några versioner av Djokovic och Nadal. Om Medvedev får fortsätta finslipa på det här är det möjligt att han blir ännu bättre. Kanske inte mot andra spelare, jag tror Medvedev är typexempel på en spelare som bara kommer kunna plocka fram sitt absolut bästa mot den bästa. Precis som Djokovic alltid varit bäst mot Nadal tror jag det är väldigt möjligt att det bara är Djokovic som kommer kunna kräma fram det ultimata ur Medvedev. Men oavsett det, det skulle bli en utmaning modell rejälare för Djokovic att höja sig på ett sätt så han åter blir överlägsen Medvedev.

Överlag var US Open en deppig turnering. Man märker att det börjar tunnas ut med stabila och bra toppspelare och bredden är verkligen på väg att bli sämre. Lägg därtill att det finns idioter i toppen (Zverev) som man helst inte vill se samt att det rent allmänt kanske är lite svårt att knyta an till de unga spelarna. Många av dem är lite tråkiga. Dessutom skrällde det väl mycket den här gången. Och som tårta på laxen, alla skador. Det var ju ett gäng rätt bra spelare som inte var på plats.

Men det här kan ju ändras. Kommer att ändras.

Om Federer och Nadal rä tillbaka till Australian Open återstår att se. Tveksamt skulle jag säga. När det gäller Federer så är det nog tvärnej. Nadal tror jag vill vara tillbaka då, men i så fall ska nog allt flyta för honom. Thiem? Ja, där är det väldigt oklart, men jag antar att han måste börja försöka spela i början av nästa år. Har man vilat mer än ett halvår så kan nog inte kroppen läka mer. Del Potro? Okej, där går gränsen, men han påstår fortfarande att han ska försöka. Sen ska Alcaraz fortsätta ta sig framåt under ett halvårs tid. Han kommer kanske vara kvartsseedad i Australian Open, det är inte omöjligt.

Kort sagt. Det kan svänga tillbaka igen med ett eller kanske ett par år med fantastiska uppgörelser mellan de gamla hjältarna och de nya…spelarna. Om Djokovic hade vunnit igår, då hade det känts helt annorlunda. Då hade det nästan känts som att det gamla gardet kunnat lämna över mantlarna till det nya.

Som min vän och poddkompis Nisse brukar beskriva det. Om Djokovic vunnit i söndags hade det varit lite som att kissa på sig. Jävligt skönt i början, men sen…inte lika skönt. Och på totalen kanske ändå mer dåligt än bra så att säga. Det här blir bättre. Det var lite tråkigt att det inte blev av, men nu kanske vi istället får ett eller två fantastiskt tennisår som vi i värsta fall inte hade fått om Djokovic vunnit i söndags.