Inför veckans turneringar

Märkligt egentligen, men det är precis såhär års som jag börjar finna intresse i 250-turneringarna. Det är som att allt som betyder något är slut. Man har inget sånt att behöva fokusera på. Grand Slam-turneringarna är över, säsongen är kanske inte över, men sett till de absolut bästa är den i princip över. Det är nu man kan börja fokusera på det andra fantastiska. Att se lite sämre spelare spela i allmänhet rätt bra tennis. Det spelas ofta bra tennis inomhus. De studsiga inomhusunderlag som numera gäller är den typ av underlag som passar bäst för att spela bra tennis på om man frågar mig.

Två turneringar den här veckan. Metz och Nur Sultan. Vi tittar på lottningarna.

28-lottning som numera är standard i de här mindre turneringarna och just inomhus finns det väl nån slags poäng i det när man sällan har så många banor tillgängliga. Den här turneringen spelas exempelvis bara på två olika banor och då får det förstås inte vara alldeles för många matcher i början av veckan. Det ska ju spelas dubbel också.

Mikael Ymer kom in som sista reserv här. Han skulle kvalat, men ett mycket sent återbud tog honom in i huvudlottningen. Allas vår Struff som motstånd i första rundan och vid eventuell vinst Carreno Busta i andra. Blir nog tufft det där. Struff har visserligen hemsk form, men borde passa Ymer väldigt dåligt och Carreno Busta borde kanske passa honom ännu sämre. Så någon succé är nog inte att vänta i svenskväg den här veckan just här. Ganska jämnt på oddsen här på Bethard dock mellan Ymer och Struffis. 1,74 på Struffen. Det är väldigt bra det skulle jag säga.

Fransmännen brukar vara väldigt starka i de här turneringarna. Lite tunt för deras del just nu. De har inte den toppbredden som de hade för några år sen men det känns väl som att förslagsvis Humbert skulle kunna vara med långt fram här. Och hur är det med Monfils? Han är onekligen på uppgång.

Murray också så klart. Jag läste en intervju med honom för någon vecka sen där han pratade om att han måste förbättra sin ranking för att slippa stöta på toppspelarna direkt i turneringarna. Nu åkte han på samma grej igen. Lite komiskt det där. Rankingen är ju låst för att skydda gamlingarna (Federer), men Murray som verkligen skulle behöva en bättre ranking, han berövas möjligheten att klättra, just för att rankingen är så låst som den är.

De Minaur, när vaknar han? Och är Hurkacz mogen att bara vinna en sån här turnering? Kanske det.

Som alltid när det gäller 250-turneringarna dock, väldigt öppet med många som kan vinna.

Rent allmänt så är man väl lite halvosugen på att resa till uppenbara diktaturer. Många som åker till Turkiet i och för sig. Lite färre som åker till Kazakstan självmant kanske och så är det ju för tennisspelare också så klart. Det syns på startfältet här.

Elias Ymer vann sin kvalfinal tidigare idag. Han slog Cressy. Mycket bra gjort. Passar honom helt perfekt spelstilsmässigt, men det tar inte bort att det är bra gjort. Att besegra en spelare som är klart bättre än en själv är alltid bra. Lite trist lottning i huvudturneringen tyvärr. Ivashka är ingen omöjlig spelare, men ska man möta en seedad spelare i en 250-turnering vill man ju helst möta någon trött rackare som inte riktigt orkar bry sig. Ivashka är en maskin som är där varenda gång han ställer sig på banan. Blir nog väldigt svårt för Ymer det där.

I övrigt får man ju säga att det känns ganska trött i Nur Sultan. Karatsev är inte den hetaste potatisen just nu. Bublik, Paire, Millman, Lajovic, och så vidare. Den här turneringen handlar egentligen mest om att det är en fantastisk chans för typ allihopa att uträtta något på atp-nivå som de annars oftast är chanslösa på.