Inför Laver Cup

Imorgon börjar Ryder Cup. En enorm idrottshändelse. Fotbolls-VM är större, men komprimerat till några få dagar är för mig Ryder Cup det mest underhållande idrottsevenemanget alla kategorier. Om jag får välja tre idrottsdagar, då tar jag de tre Ryder Cup-dagarna. Jag har sett att det är flera i vår Facebookgrupp de senaste dagarna rekommenderat en Netflixdokumentär om Mardy Fish, tror jag det var. Sportdokumentärer, det står i allmänhet otroligt långt ner på min att göra-lista. Men om man inte är invigd i Ryder Cup-världen, jag kunde inte sluta titta på den här 45 minuter långa intervjun med Ian Poulter under förmiddagen. Om man vill förstå varför man själv inte blev någon av världens främsta idrottsmän men varför vissa andra blir det så, då kan man ju lyssna lite på hur han ser på det här med att vinna kontra inte vinna. En stor mästare.

Varför pratar jag om Ryder Cup? Jo, det är ju det som är helgens grej, och jag måste säga att jag verkligen inte kan få in hur det kan ha blivit såhär fel. Jag tänker att man kanske inte skulle välja att spela en match i Allsvenskan samtidigt som finalen i fotbolls-VM avgörs. Det är lite det man gör i helgen när man arrangerar Laver Cup på exakt samma tider som Ryder Cup avgör. Man har försökt allt i sin makt att kopiera Ryder Cup. Man har än så länge misslyckats fatalt, men man vill nu ändå gå upp i någon slags kamp med Ryder Cup. Det måste ju ha att göra med att Ryder Cup flyttades från förra året till i år medan Laver Cup då inte ville/kunde byta datum men det räcker liksom inte. När något blir såhär extremt fel, då måste man göra något åt det. Kosta vad det kosta vill.

Så, då är vi klara med det och släpper det. Nu ska vi prata om själva matchen.

Laguppställningarna är klara sen någon vecka och såhär ser det ut.

Iskallt av Björn Borg som är kapten för det europeiska laget att inte delta i fotograferingen för att istället sladda in lite senare. Frågan är om någon kan kännas mer malplacerad i det där sällskapet än Thomas Enqvist.

Allt är som vanligt på förhand men samtidigt kanske ändå inte riktigt. Europa är överlägsna på nästan alla positioner, det är väl världslagets sämsta spelare som skulle vara lite favorit mot europas sämsta spelare men i övrigt, Europa överlägset.

Samtidigt är det också så att Europa kanske är lite mindre överlägsna än man varit i tidigare upplagor. Då har ett par av de absolut bästa varit med. Nu är det Medvedev som är med, men Djokovic och Nadalk saknas, så Europa har inte på samma sätt som tidigare helt överlägsna spelare.

Samtidigt ska det förstås mycket till för att det ska skrälla. Fem av Europas sex spelare är favorit mot världslagets bästa spelare. Det är en rätt jobbig utgångspunkt det. Och frågan är väl om Ruud kommer få spela mer än en match. Så Europa kommer vara favorit i nästan alla singelmatcher.

Det finns reserver också. Lopez är reserv i europalaget medan Sock är reserv i världslaget. Jag är osäker på reglerna där faktiskt, men jag tror inte att reserverna kan användas. Inte så smart kanske i så fall av världslaget att inte ha med Sock då han skulle göra dem till favorit i dubbelmatcherna oavsett vem han spelar med.

En sak talar för världslaget som jag ser det och det är att det är ganska mycket wrestling över det här. Det finns ingen prestige på riktigt. Allt är fabricerat och det finns heller inga poäng att spela om. Spelarna får betalt för att delta, inte att vinna så egentligen spelar det liksom ingen roll. Som jag ser det kommer hela Laver Cups eventuella fortlevnad bygga på att det blir jämnare. Världslaget måste börja vinna och det gärna snart. Allra helst på hemmaplan, och helst av allt i USA.

Ni kanske förstår. Jag säger inte att något kommer vara uppgjort på förhand eller något åt det hållet, men jag tror att de flesta vet att det är just såhär. Om man vill fortsätta driva det här framåt, då är det otroligt mycket bättre om världslaget skräller och vem vet, på något sätt kanske det kan påverka.

Det är vad vi vet nu. Första dagens uppställningar lär komma ut sent ikväll eller imorgon. Vi återkommer då med lite snack kring de första matcherna.