Lördagsuppsamling av veckans turneringar

Vi tittar till veckans turneringar igen. Vad som hänt men kanske mest av allt, vi tittar på vad vi har att vänta oss under helgen.

Vi börjar i Sofia där jag är lite överraskad av det här. Det kändes lite upplagt för att det här skulle bli en Kalle Anka-turnering där det skulle bli typ Ymer Duckworth i final eller nåt sånt där. Kort sagt, en sån turnering där de bra spelarna bara skiter i det och det därmed blir pannkaka av allt.

Men så har det ju inte alls blivit.

Monfils fick en rätt enkel väg fram som synes. Att slå Mager som är väldigt svag på den här nivån och dessutom svag på hardcourt för att gå till semi i en atp, det kunde vara värre kan man väl säga. Ryggskada på Ivashka som stoppade honom. Känns som han spelat rätt mycket senaste månaderna så kanske ingen skräll.

Giron, lite märkligt med honom egentligen. Han har lyckats med något som är väldigt svårt. Jag tyckte länge att han fått en alldeles för hög ranking ganska lättvindigt, men nu börjar han liksom växa in i den rankingen, efter att han fått den. Det brukar alltid bli precis tvärtom. När man får en bra ranking lättvindigt brukar det vara väldigt svårt att ta kliv för att senare motsvara den med spelstyrka. Intressant med Giron att det faktiskt går att bli en bra atp-spelare helt utan att ha några fysiska egenskaper. Han är kort, inte särskilt atletisk, snarare klumpig, och har ingen vidare serve. Men precis som Kecmanovic som också var med här. Vilket uselt år för honom förresten. Men precis som för Kecmanovic har Giron lyckats få ihop det ändå och han är helt enkelt så bra på att bolla att han klarar sig. Kecmanovic bevikelse den här veckan som vanligt, samma sak med De Minaur som föll mot Giron. Vad har hänt med De Minaur egentligen? Visst är han lite av en bluff spelmässigt. Mer motsats till Giron blir man nog inte. Men ändå, han klarade sig ju så bra utan att ha så bra spelmässiga egenskaper, De Minaur. Men nu funkar typ ingenting. Märkligt.

Inomhus och studsigt underlag, då är Krajinovic väldigt farlig så att han är framme i semi, ingen skräll direkt. En av de bästa spelarna som inte vunnit en titel. Nu har han verkligen chansen. Moralisk final för hans del senare idag skulle jag säga.

För det är så klart den regerande mästaren Sinner som sitter på leken här. Det är upp till honom hur det ska sluta, varken mer eller mindre.

Rätt fina matcher under helgen. Sinner-Krajinovic idag och vinnaren av dem, det ska väl bli mot Monfils i finalen. Helt okej för att vara en 250-turnering. Särskilt för att vara en 250-turnering i en öststat. De brukar sällan vara särskilt festliga de här turneringarna.

Nivån var på förhand bättre i San Diego än i Sofia och det har väl inte varit någon besvikelse det här heller.

Ruud är spelaren jag fastnar på. Precis som jag skrev om Giron, men på en helt annan nivå så klart. Ruud skaffade sig en fantastisk ranking genom att vara oslagbar i små grusturneringar. Nu börjar han från det också bygga upp en mycket fin nivå på hardcourt. Jag tycker det är klart imponerande. Murray och Sonego, det är inga topp-10-spelare direkt, men man ska veta vilken nivå Ruud hållit på hardcourt tidigare under sin unga karriär. Han har helt enkelt inte varit atp-mässig på underlaget och även om han absolut inte är någon topp-10-spelare på hardcourt, han är garanterat topp-30, kanske topp-20 på underlaget nu och för att vara en extrem grusspelare tycker jag det är ruskigt imponerande.

Lite dekiskvart mellan Dimitrov och Karatsev va? Karatsev har halkat ner på en lite mer rimlig nivå senaste månaderna och svaret på om han var en topp-10-utmanare, som vi spånade om för några månader sen är nej. Han är en duktig spelare, kommer fortsätta vara. Men det var ett extremt halvår där allt stämde för honom. Det vi sett senaste månaderna är nog mer av det normala. Dimitrov förstås ännu mer på dekis. Eller ja, Karatsev är ju inte på dekis, han har bara återgått till någon slags normalitet. Dimitrov är på dekis och har så varit länge. Det här är en fin framgång för honom och med tanke på att han möter Ruud i semi, jättechans för honom att ta sig ett snäpp till. August Holmgren. Man hoppas ju instinktivt att det ska vara någon bortglömd svensk som ploppat upp från ingenstans men som ni ser, icke. Det är en dansk som går i skolan i just San Diego.

Shapovalov fortsätter prestera under det man kan förvänta sig. Han har det verkligen förtvivlat svårt att hitta en lite högre normalnivå. Kapaciteten är det inte direkt något fel på men som sagt, han lyckas verkligen inte höja sin normala standard.

Och så har vi Rublev högst upp. Dags för honom att hitta lite form nu igen kanske efter några sömniga sommarmånader. Han är favorit till att vinna den här turneringen.

Rublev-Norrie, ska vara en match för Rublev att vinna ganska enkelt. Och Ruud-Dimitrov, lite mer spännande match det. Men Rublev storfavorit till att vinna i San Diego, det tycker jag.

Det var det. I övrigt börjar vi snart ladda för Indian Wells, en turnering där väldigt många spelare hoppat av, precis som förväntat. Men det pratar vi mer om när den börjar närma sig på allvar om några dagar.