Otrolig avslutning av Ruud

Eftersom vi pratade om det igår. Jag kan ju inte beröva er det här.

Ska man bli bra ska man ha något unikt. Annars blir man inte bra om man med bra menar en av de bästa i världen. Jag ska ärligt säga att jag inte tyckt att Ruud haft något unikt tidigare. Han har jobbat otroligt hårt på grus och varit lite stabilare och lite bättre än medelmåttorna som kämpar på i de mindre turneringarna. Men frågan är om han inte har något unikt ändå.

För hur vanligt är det att man är sådär bra ute i hörnen? Och sådär extremt säker i passeringarna?

För i princip alla spelare innebär det lite av ett lotteri när man är maxpressad ute i hörnen. De jagar ut, de får en racket på bollen, och bollen kan sen landa lite var som helst. Någon enstaka gång träffar de och passerar, men då är det ett undantag. Ruud, han är liksom säker när han är maximalt pressad ute i hörnen. Det är lite halvunikt det.

Jag kan inte låta bli att göra samma sak som jag gjorde igår också. Jag tycker det finns så otroligt stora likheter med Nadal. Det han saknar fullständigt är utstrålningen som Nadal har. Hela den där auran av att vara oslagbar. Ruud är lite tvärtom. Det ser mer ut som att man inte kan förlora mot honom, men det kan man väl kalla förvillande, för bra, det är han. Men som han spelar, och som han nu också kämpar så hårt för att förmå sig att hitta något som fungerar på hardcourt.

Titta på hans slice på backhandssidan till exempel. Ser den naturlig ut? Inte direkt. Men han förstår att han måste hitta någon slags variation för att bli lite mer svårspelad. Samma sak i forehanden. Man ser att han egentligen inte vill trycka till forehanden som han gör, ibland med lite risk. Men han förstår att om han ska lyckas på hardcourt måste han kunna avgöra med sin forehand snarare än att bara nöta med den som han gör på grus. Exakt så som Nadal gjorde för snart 15 år sen. Han förstod att det inte var möjligt att spela inom bekvämlighetszonen om han skulle bli att räkna med på andra underlag än grus så han klev utanför den och blev en av världens bästa även på andra underlag. Det är inte alla spelare som klarar det kan man säga. Det är snarare ganska få, men Ruud verkar bli en av dem.

Flest titlar i år hittills? Casper Ruud. Hade man kanske inte tippat när säsongen startade.