Måttlig nivå på dubbeln

Man kan ju börja undra ändå hur det här är möjligt.

Kanske inte det klipp som speglar en match allra bäst, men Malisse som slutade för inte mindre än åtta år sen, spelade igår en dubbelmatch i Antwerpen, på atp-touren alltså, och han vann. Han och Harris slog Arneodo/Reid och man får väl säga det som man säger ganska ofta. Det blir ju lite orimligt det här på något vis. Jag tycker personligen att dubbel är rätt kul av olika orsaker, men det hindrar inte att jag ser vad jag ser. Jag ser hur fruktansvärt dåliga dubbelspecialisterna i allmänhet är och något sånt här, det ska verkligen inte kunna hända. Det skulle inte hända att man efter åtta år går in och vinner en singelmatch på atp-touren direkt, men i dubbel är det möjligt. Till liten del har det att göra med att man inte behöver röra sig i dubbel. Men till största del har det att göra med att nivån är så fruktansvärt låg.

De bästa dubbelspelarna håller någon slags nivå, men ungefär där gå gränsen. Breddspelarna på atp-touren i dubbel, de är så, så, så dåliga. Nu när det blivit lite mer urvattnat senaste året, då turneringar som annars kanske inte hade fått arrangera atp-tennis fått göra det så har det dessutom blivit ännu lite värre. Den här matchen är väl ett gott exempel egentligen. När spelare som Arneodo och Reid, som i ärlighetens namn knappt kan spela alls, kommer in i en atp-turnering, då är det dåligt.

Det känns lite grann som att det går på tomgång det här. Det är om att dubbeln bara ligger och skvalpar i någon slags väntan på att det ska komma in någon och dra ur proppen. Proppen som håller kvar dubbeln på atp-touren. Som sagt, jag tycker det är rätt kul, men jag tycker nog ändå att det kanske är dags. Om inte annat ligger det kanske inte riktigt i tiden att ha 30 deltagare i en turnering som är där för att…ja, för att ingen ännu orkat ta bort dem. Lite färre deltagare i varje turnering tror jag skulle underlätta en del och försvann dubbeln, och dubbelspelarna, kanske man skulle kunna göra något mer av singeln. Varför inte ett lite större måndagskval med massor av matcher, och att man helt enkelt standardiserar det här att de lite bättre spelarna går in i andra omgången och där ställs mot en kvalare, precis som det är i Indian Wells och Miami exempelvis. Jag tror att detta skulle dra mer intresse än vad dubbeln nu gör.