Inget skämt – Stockholm Open är inställt

Bra källa till nyheter får man säga, vår Facebookgruppen tennisen. 700 av Sveriges mest tennisintresserade på samma ställe och händer det något, då gräver någon där oftast fram det.

Nu under morgonen, eller natten faktiskt egentligen till exempel. Stockholm Open har visst blivit inställt bara några veckor innan turneringen skulle börja. Man anger Covid-19 som orsak och det enda man kan vara helt säker på är väl att just det inte är den verkliga orsaken. Alla restriktioner är borta, idrottspubliken är supersugen på att komma tillbaka och titta, och det är helt enkelt en guldålder som precis inlett för de som vill arrangera idrottsevenemang. Läger kan inte bli bättre.

Stockholm Open hade denna gång också det mest spännande startfältet sen jag började följa tennisen lite närmare och det är 20 år sen någonting det. Zverev, Sinner, Shapovalov, Ruud, Schwartzman, Norrie, Karatsev, Monfils, Hurkacz, Dimitrov, Felix, De Minaur. Alla de där skulle vara affischnamn ett vanligt Stockholm Open-år. Nu skulle alla komma, plus spelare som Basilashvili, Humbert, Garin, Evans, Bublik, och så vidare. Det skulle bli en fullständig fest i princip utan svaga deltagare. Det har varit alldeles uppenbart att spelveckan, säsongens sista, varit en riktig lyckträff. Många spelare har velat ta chansen och spela en sista turnering.

Vad har då hänt? Det är ganska sent att ställa in. Och att ange något som man vetat i snart två års tid som orsak.

När jag tittar på turneringens sponsorer så, man kan ju inte säga något till hundra procent när den enda som vet ljuger, men väldigt troligt att man hittar orsaken där. Jag tror inte att man hittat någon huvudsponsor. Man har hoppats in i det sista på att hitta en men när man nu inte gjort det så trycker man på panikknappen innan det är för sent. Sponsorer finns absolut, men det är uppenbart att den där största sponsorn, namnsponsorn om man så vill, saknas och det är ett par miljoner det. Ett par miljoner som arrangören därmed inte har och utan ett par miljoner går nog inte ekvationen för en sån här turnering ihop.

Så sent som för en vecka sen såg jag att man slutit ett avtal med ett spelbolag som en av de större sponsorerna, men troligen var det väl det som var spiken i kistan. Spelbolag sponsrar gärna idrott, det tror jag inte att någon har missat, men jag antar att man helt enkelt inte fick något spelbolag att betala tillräckligt mycket och att få in ett gammelbolag, om man så vill, som stor sponsor bara någon vecka innan en turnering, det lyckas man inte med. Det är nog bara spelbolag som kan vara så snabba i vändningarna. Man fick med ett spelbolag, men inte på den nivå man behövde, och möjligheterna rann då ut.

Ni kan kolla själva på Stockholm Opens hemsida om ni vill göra en egen analys. De största sponsorerna är Audi Stockholm, där får man inga miljarder kan jag säga utan snarare gratis tillgång till bilar och en liten slant kanske. Emirates, de är en sponsor till ATP, så den får man på köpet så att säga. Rätt långt ifrån något att luta sig emot ekonomiskt i de här fallen dock då de som sagt sponsrar ATP och då tar ATP pengarna. Stureplansgruppen står också som huvudsponsor och ja, det är ju de som äger turneringen, så då sponsrar de sig själva i så fall. Kanske inte så effektivt. Och så nu Betway då, spelbolaget. De sköt säkert till en slant, men antagligen inte det som behövdes.

Förutom detta är det mest barter, det vill säga man har en massa partners som man byter tjänster med. Företag som levererar öl, ett hotell som låter spelarna bo gratis, ett klädmärke som levererar kläder till organisationen, ett tennismärke som levererar gratis tennisbollar, ni förstår nog.

Kort sagt, pengarna har inte kommit in. Kanske har biljettförsäljningen också gått dåligt. De svenska turneringarna har haft problem att locka folk på senare år i takt med att arrangemangen blivit sämre och sämre. Sen är biljettförsäljningen en ganska liten del, men det hjälpte troligen inte till.

Det kanske allra märkligaste i allt detta är att det än så länge inte finns någon artikel på Stockholm Opens hemsida, eller någon annanstans om detta. Man har valt att smyga ut det genom att spärra evenemanget för vidare biljettförsäljning och hos samarbetspartnern för biljettförsäljning har man lagt upp en liten, liten skylt om att Stockholm Open är uppskjutet till 2022 på grund av Covid-19 och att biljettköpare kommer få information om återköp idag. Uppskjutet, ska man köra två turneringar nästa år då? Det tror jag inte. Turneringen är i allra högsta grad inställd.

Supertråkigt tycker jag. Det kittlade en hel del med så många bra spelare på plats. Det hade varit riktigt kul att följa detta men så blir det nu alltså inte.