Inför Wien

Det spelas en turnering i St Petersburg den här veckan men helt ärligt, det är inte den finaste turneringen på året.

Okej då, vi tittar på lottningen, men mycket mer blir det nog inte.

Det är inget fel på rysk tennis just nu om man säger så, och det gör att den här turneringen får fin draghjälp. Sen är det mycket smuts över den här turneringen, kanske den smutsigaste på hela året, så det går inte att ta den på allvar tyvärr. Många och åter många uppgjorda matcher har spelats genom åren och vi får väl se hur det blir den här gången. Att köpa, muta sig till, hota kanske vem vet, wildcard går också utmärkt som ni ser. Oliel är en 21-åring från Israel som inte hävdar sig på challengertouren. Tiurnev är i alla fall ryss, men det finns många ryssar som är bättre än honom kan man säga så varför just han fått en friplats, oklart. Och Serdarusic, en kroat som inte tillhör övre halvan på challengertouren. Varför han ramlat in, det vet man inte.

Kort sagt, den här turneringen är svår att ta på allvar, men startfältet är som synes egentligen helt okej.

Mikael Ymer försökte kvala in. Gick inget bra alls. Stryk i raka set av Donskoy i första kvalrundan. Donskoy som varit på dekis i ett par år. Verkar ha tappat formen lite, Ymer, och är nu utanför de 100 bästa på världsrankingen. Med rankingsystemet som vi har nu är det omöjligt att kalkylera hur rankingen utvecklas framåt men jag tror att det ändå ska räcka för honom för att komma in i Australian Open i januari även om det inte blir med någon bred marginal direkt.

Det här är roligare. 500-turnering i Wien som den här veckan, precis som förra året vill jag minnas, blir ensam 500-turnering dessutom. Basel brukar arrangeras den här veckan men de kastade in handduken tidigt på grund av pandemin. Lite för tidigt kan man kanske tycka men så blev det.

Fyra topp-10-spelare och plats 41 för att komma in i turneringen. Mycket bra nivå på startfältet i Wien.

Hög nivå och jämnt. Vi kan väl titta lite på Bethards odds för att försöka klura ut hur det kommer gå.

Frågan är om Zverev kan överföra sin stabilitet i större turneringar till att också börja vinna mindre turneringar med lite starkare startfält. Eller ja, vinna turneringar har han ju inget problem med kanske. 17 titlar hittills, fyra i år. Det är rätt bra det. Men ser man till hans stabilitet i större turneringar på slutet så ska han ju inte kunna missa final här i princip.

När jag tittar på lottningen, och värderar dem mot varandra, måste jag dock säga att jag tycker Zverevs odds jämfört med Tsitsipas är orimligt lågt. Så vill man spela någon av de stora favoriterna, då tycker jag absolut man ska ta Tsitsipas trots att hans form är mer svajig.

Kanske dags för Berrettini att få till det igen? Jag tycker hans väg mot semi ser rätt möjlig ut.

Men den man ska spela, det är väl Norrie? Jag menar, snälla nån. Kolla på rankingen. Han är 11:a på årsrankingen och vann senast i Indian Wells. Han borde ses med mycket större respekt här.