Fredagsuppsamling

Det är fredag! Igår blev Murray klar för Stockholm Open. Monfils och Garin har hoppat av hittills. Det stora massavhoppet lär väl komma kommande vecka men Murray, oj så kul det ska bli.

Innan dess Paris, det blir också kul. Börjar imorgon där.

Men nu, nu tittar vi på den här veckans turneringar. Vad som hänt, och vad vi har att vänta under helgen.

Här har vi veckans riktiga turnering, den i Wien och jag tycker det varit underhållande än så länge.

Alcaraz vinst mot Murray veckans höjdpunkt för min del. Det är svindlande att fundera på var Alcaraz kommer landa när han börjar värdera bollen lite bättre. Nu är det pang på allt. När det om något eller några år är pang på rätt boll istället, inte många kommer vara bättre än honom kan jag säga. Fantastiskt att höra Murrays reaktion efter matchen också. Ett smått klassiskt citat redan från honom skulle jag säga. Han sa något i stil med ”det finns inte en chans att jag kommer fortsätta torska i första eller andra omgången i turneringarna”. Deppigt, att tålamodet börjar ta slut och att han kommer lägga av snart om det inte lyfter? Inte direkt, för det finns ett tillägg också. Typ, ”jag är på väg, jag kommer bli bättre, jag kommer snart vara uppe i toppen igen”. Ni vet att jag alltid varit svag för Murray. Okej, kanske inte alltid. På senare år har han blivit lite konstig. Men sånt här gör liksom att allt är förlåtet. Få saker ogillar jag som idrottsmän som börjar prata om att sluta i princip innan de ens börjat. Jag tycker det är så vansinnigt larvigt. Jag vet inte vad det handlar om, men det är rent trams. Det var väldigt populärt för ett gäng år sen att göra det, men tack och lov har det försvunnit på senare år. Federer har nog dragit ett tungt lass där, att han aldrig velat prata om att sluta. Att Murray i det läge han är i nu inte ens funderar på att lägga av, jag tycker det är helt fantastiskt. Men samtidigt helt logiskt. Han har tagit superstora kliv framåt senaste tiden så han har ju rätt. Jag är övertygad om att han har rätt. Han är på väg mot toppen igen. Inte där han en gång var, men rent spelstyrkemässigt skulle jag säga att han absolut inte är chanslös på att bli topp-10 igen. Han visade att han är bättre än en topp-10-spelare när han slog Hurkacz i veckan och kroppen verkar hålla bra. Blir spännande med Murray nästa säsong. Och slutet av den här säsongen också så klart. Han tvekade om Paris, men jag tyckte mig se igår kväll att han accepterat ett wildcard. Och sen Stockholm efter det som sagt. Eventuellt också Davis Cup där han skulle försöka nästla sig in. Han verkar spelsugen, minst sagt. Man kan väl möjligen gissa att han kanske saknade att tävla lite grann det där året han låg hemma i gipsvagga, typ.

Tsitsipas borta. Klen insats mot Dimitrov. Klen insats mot Tiafoe. Precis när jag slutligen började acceptera att jag hela tiden haft fel. Ni vet hur jag så länge tjatade om att Tsitsipas rent spelmässigt inte är någon absolut toppspelare utan att han bluffat sig dit genom att vara så mentalt stark. Nu när man hade förlikat sig med att man haft fel så börjar motsatsen antydas. Vi får se hur det går framöver men han ser onekligen rätt beskedlig ut just nu.

Ruud, maskin. Jag har fortfarande svårt att förstå att inte lite fler kan blåsa bort honom på tempo men samtidigt, han missar ju ingenting när han är pressad så man ska ha ett jävla tempo för att lyckas med det. Sen beror det väl på hur man jämför honom. Han är topp-10 nu och ska man värdera honom som en topp-10-spelare är väl två jämna segrar mot Harris och Sonego inte mycket att hurra över men man ska veta hur medelmåttig Ruud varit på hardcourt och att han nu håller den här nivån, det är starkt det. Mycket intressant match mot Sinner idag. Jag tror han har en bra chans.

Hyfsade kvartar idag va? Ruud-Sinner som sagt, mycket intressant och väldigt spännande test för Ruud. Sinner är en spelare på ungefär samma nivå och kan Ruud mäta sig med honom på hardcourt, då är det riktigt, riktigt bra. Berrettini-Alcaraz, det vattnas en del där också kan man säga. Nyckeln där blir serve och returer. Lyckas Alcaraz få bollen i spel tror jag han är lite bättre än Berrettini men det är ju det där, Berrettini har en av de bästa servarna i världen. Vi får se hur Alcaraz kan hantera det. Servade förresten väldigt bra mot Murray, Alcaraz. Det syns att han håller på och slipar där. Han gör inte många fel den pojken. Eller så är det kanske snarare Ferrero som inte gör så många fel. Zverev-Felix så klart en bra match men hamnar lite i skymundan och Tiafoe-Svarre, den hamnar ju rätt mycket i skymundan.

Vi tar en snabbis till St Petersburg också.

Ja, det var St Petersburg det.