Paris – lördag

Det blev lite kalas i Paris igår också och självklart var det Gaston som bjöd in. Tänk om han bara blir lite bättre. Säg att han skulle bli topp-50 på något vis. Vilken hjälte han skulle bli för så många för man kan ju inte säga att han spelar tråkigt direkt. Man har sett många fransmän vara älskade i den här hallen men Gaston den här veckan, det var verkligen uppe och nosade på det maximala publikstödet som är möjligt att få. Lite okänsligt höjdpunktsklipp kanske. Det tillhör ju kanske det hela hur nära han var att få med sig det första setet några minuter innan klippet startar men nåja, känslan får man ju med sig i alla fall.

Medvedev för bra, men han fick verkligen slita. Han gillar inte att möta någon som trollar. Han vill vara den som trollar. Sen är inte den här typen av underlag bra för honom heller. Han vill ha mycket lägre studs än såhär så lite mer utsatt än annars blir han på grund av det också.

Djokovic hade bombkontroll på Fritz. Fritz hade väl något tidigt break där men det var liksom inte ens så man började fundera. Det går inte att slå Djokovic på ens en medelbra dag för Djokovic del om man inte är bättre när bollen är i spel än vad Fritz är. Det går bara inte.

Hurkacz är nu klar för slutspelet och det var väl lite frossa för det i gårdagens match skulle jag säga. Med förlust hade det varit öppet och han hade behövt komma till Stockholm och spela nästa vecka. Nu vinst och han är klar. Vi kommer kanske till det senare men jag vet inte, det är väl inte så superbra för att vara en topp-10-spelare kanske.

Och så är Zverev bara väldigt, väldigt bra. Det här underlaget passar honom också väldigt, väldigt, väldigt bra. Man har ju historiskt ofta pratat om att servekanoner vill ha så snabba förhållanden som möjligt, det vill säga låg, snabb studs. Jag skulle säga att det sen ganska många år tillbaka är helt fel. Det är snarare exakt det här underlaget de flesta servekanoner vill ha. Servar man som Zverev gör blir serven extremt svår att returnera av att bollen studsar så sjukt högt. Hade varit spännande att se hur Gaston skulle nå upp till Zverevs förstaservar mot mittlinjen. Zverev är för övrigt duktig på att styra det där också. Han utnyttjar den höga studsen mot mittlinjen medan han utåt servar med en annan vinkel så bollen studsar mer flackt. Överkurs i servande kan man kanske kalla det. Sen när bollen är i spel också. Zverev är en av de där långa spelarna som helt enkelt blir mycket bättre av att bollen studsar högre. Han får bollen i samma bekväma position som normallånga spelare får på vanliga underlag. Ruud gjorde absolut inte bort sig, men han var knappt bättre än Zverev när bollen var i spel och är man inte det, då slår man inte en av världens främsta servare.

Därmed klart för semifinaler. Spelas idag givetvis. Och här har vi matcherna.

14:00 Djokovic-Hurkacz 1,20-5,50 Bethard

Ja, det är ju det där. Hurkacz är en slutspelsspelare. Han kommer kliva in i slutspelet som sjua i världen till och med. Ruud är några poäng bakom honom. Det är inget fel på toppen just nu tycker jag. Djokovic är inte som bäst, men han håller en hög nivå. Trots det finns det några spelare som verkligen utmanar honom. Men att Hurkacz och Ruud tar de sista slutspelsplatserna, det är väl inget styrkebesked för toppbredden kanske om man säger så. Helt enkelt är det kanske inte att möta Hurkacz för Djokovic del. Att möta en så bra servare som också kan bolla, det är liksom inte bara att ställa ut skorna men det är total klasskillnad och Djokovic måste sänka sig själv för att förlora.

16:30 Medvedev-Zverev 1,90-2,10 Bethard

Dagens huvudmatch naturligtvis. Känns lite som en kraftmätning det här va? Jag tror de här två har ungefär samma mål just nu. Medvedev har visserligen redan tagit platsen närmast bakom Djokovic, Zverev vill nog ta över den först, men jag tror båda två har siktet på att bli världsetta inom inte alltför avlägsen framtid. Just den här matchen avgör också huruvida det ska vara fortsatt öppet vem av dem som slutar året som världstvåa. Om Zverev vinner har han faktiskt en någorlunda realistisk möjlighet att ta sig förbi Medvedev.

5-4 i inbördes möten för Zverev men tre raka för Medvedev. Lite tvetydigt alltså, men jag skulle säga att om det här passar någon av dem bättre än den andra så är det nog Zverev ändå. Det är lite obehagligt för Medvedev att möta någon där bollen kommer tillbaka så mycket oftare i hans egen serve än i motståndarens och Zverev slår heller inte bort sig i onödan, det gillar inte Medvedev.

Jag tror på Zverev idag faktiskt. Jag tror att underlaget betyder så pass mycket till hans fördel att han har en jättechans att vinna. Sen har han kanske fått slita lite mer hittills och det känns som att Medvedev är mer energisnål än Zverev. Det kan tala för Medvedev men nej, jag säger Zverev.