Fin final avslutade Paris

Jag skulle gissa att han var ganska nöjd med den här, Djokovic.

Det första man kan slå fast är väl att de är väldigt jämna nu. Det skiljer i princip ingenting. Och det är ju svårt att inte tänka att det är lite synd att Djokovic är gammal. För vilka fajter de här skulle kunna ha i många år om de tillhörde samma generation. Nu kommer det nog upp en spansk pojk som börjar bråka med Medvedev ungefär när Djokovic lägger av, eller innan, men oavsett det, de här matcherna hade man ju velat ha mer av.

Om man jämför med US Open-finalen, där Medvedev var överlägsen, så är den stora skillnaden att Medvedev var mycket mer offensiv i den matchen. Då kände han sig tvingad att gå utanför sitt normala spel för att slå Djokovic. Han hade en perfekt dag och krossade honom. Nu tyckte han att det skulle räcka med hans vanliga spel. Jag tycker han gjorde rätt, för han måste testa det. Han måste testa om han är bättre än Djokovic även med sitt normala jag. Svaret han fick är att han kanske inte är bättre, men väl lika bra. Det var inget spelmässigt som avgjorde den här matchen. Det var att Medvedev hade en lite dålig period, det hade inte Djokovic.

Avslutningsvis, jag tror att Djokovic tycker det här är riktigt roligt. Det var rätt många år sen nu som han hade en verklig motståndare att rikta in sig på. Nu har han det och det kanske kan det få honom att få upp lite puls under de sista åren. Kanske inte hans sista år. Eller ja, han är ju inte vaccinerad så vem vet. Men sista år som tennisspelare i alla fall. Hur många det nu blir. När man ser honom spela som igår. Det finns ju inga uppenbara krämpor direkt. Allt det här knaprandet på rötter, drickandet av varmt vatten och så vidare, det har nog lite effekt ändå. Han ser obehagligt pigg ut för sin ålder.

Djokovic nu den som vunnit flest mastersturneringar, ovanpå allt annat han gjort flest gånger. Dessutom lite andrum på rankingen. Han kommer nu troligen avsluta året mer än 2000 poäng före Medvedev. Det borde alltså inte finnas någon uppenbar risk att han tappar platsen som världsetta än på några månader. 346 veckor har han nu varit världsetta, Djokovic. Det är närmare sju år det. Man kan ju undra vad han gjort de år han inte varit världsetta, märkligt. Gällande veckor som världsetta i följd har han en bit kvar dock. Federer hade nästan alla sina veckor som världsetta i ett sved, 237 stycken. Djokovic står där på blygsamma 71. Federer var alltså världsetta i 4,5 år innan det började komma konkurrenter. Det är en stund.