Inför slutspelet

Paul vann Stockholm Open. En till slut rätt mager upplaga får sägas. Semifinalerna var helt okej. Tiafoe servade för matchen mot Paul men fick nog till slut sota lite för att han inte hade den ultimata viljan den här veckan. Shapovalov-Felix blev en sån där match som det ofta blir när spelare känner varandra väl. Spelet såg otroligt bra ut, men det handlade nog egentligen mest om att de hela tiden visste exakt var bollen skulle komma. Felix den som missgynnades, han gav Shapovalov lite för bekväma bollar att stå och bomba på. Sen till finalen, då kom inte bollen där Shapovalov visste att den skulle komma igen och felträffarna var därmed tillbaka. Han borde verkligen vunnit ändå. Han var den bättre spelaren men det här var veckan då alltså klaffade för Paul.

I knatteslutspelet fanns det bara en spelare. Torskade han något set, Alcaraz? Tveksamt, och då ska man veta att set är chansartade set till fyra där. Han var enormt överlägsen och om han inte blir topp-10 nästa säsong, då äter jag upp min hatt.

Det om veckan dom var. Idag söndag börjar slutspelet och det är hög tid att vi tittar till det.

De har slutat med tramset att döpa grupperna efter gamla spelare. Det är ju bra. Mest beroende på att det inte fanns så många spelare kvar att välja på kanske efter år av dumheter. Grupperna hade fått heta Grupp Stepanek och Grupp Rochus i år, typ.

Gröna gruppen med Djokovic känns väl lite svagare. Tsitsipas med väldigt tveksam form in till det här. Dessutom kanske lita skadad. Rublev ännu mer formsvag. Och så Ruud som ska vara slutspelets svagaste kort i och med underlaget, och kanske rent allmänt också. Djokovic ska inte behöva förta sig för att nå semifinal den här gången. Man måste väl nämna också att slutspelet är väldigt svagt i år. Det saknas rätt många spelare som brukar, och kanske ska vara med. Nadal och Thiem de mest uppenbara så klart men Federer får väl nämnas också då han varit med några gånger. Raonic, Wawrinka, Del Potro. Vi snackar spelare som kanske inte ens är aktiva längre, men vi snackar också spelare som är bättre än Ruud och Hurkacz, så att säga.

Den röda gruppen tuffare. Medvedev och Zverev klara favoriter så klart, men de har spelare som kan utmana dem. Berrettini kanske inte är i någon slags superform, men intressant att se honom på hemmaplan och Hurkacz har ändå hängt med några av de bästa. Helt ofarlig är han inte.

Det är den röda gruppen som inleder idag med de här matcherna.

14:00 Medvedev-Hurkacz 1,23-4,90 Bethard

Hurkacz slog Medvedev i den där otroligt märkliga matchen i Wimbledon i somras, och sen jättejämnt när de möttes i Kanada på hardcourt för någon månad sen. Det är nästan så man måste börja spåna kring om Hurkacz är en spelare Medvedev har svårt för. Alldeles ologiskt är det kanske inte heller om det är så. Hurkacz håller ett högt tryck men utan att göra bort sig. Varken Medvedevs försvar eller anfall biter sådär ultimat på Hurkacz utan Medvedev får lita till att han är så extremt mycket bättre. Brukar inte vara en optimal känsla för toppspelarna dock. De vill nog helst ha en känsla av att de har spelmässig och taktisk kontroll på sina motståndare. Rätt intressant match som inleder slutspelet faktiskt.

21:00 Zverev-Berrettini 1,39-3,40 Bethard

Det var ju väldigt nära att det blev två italienare i slutspelet. Rätt kul förresten. Fognini är numera Italiens fjärde bästa spelare. Då har man det rätt bra förspänt. Men Sinner klarade inte att ta sig in och Sonego är en bit ifrån. Berrettini däremot här och lite synd kanske att han kom i den här tuffare gruppen. Från den andra gruppen hade han mycket väl kunnat ta sig vidare. Här blir det tuffare. Han måste slå Zverev eller Medvedev och det är ju otroligt hårda bud det. Här har vi precis det som Medvedev inte hade i den första matchen om man frågar mig. Zverev är inte bara bättre, han har också en spelstilsmässig kontroll på Berrettini. De gör ungefär samma sak de här två. Serven är vapnet för dem och sen är de också duktiga när bollen är i spel. För Zverevs del servar han bättre än Berrettini och han är sen också klart stabilare när bollen är i spel. Det Berrettini kanske har är ett lite giftigare vapen i sin forehand, eller snarare en större vilja att attackera. Det är tur för honom det, för han måste vara den som slår igenom Zverev här. Fastnar han i ett bollande när bollen väl kommer i spel så kommer Berrettini vara chanslös.