Slutspelet – måndag

Vi år igång. Inga fel på matcherna igår. Den första matchen blev klart mer spännande än jag förväntade mig. Den andra också på något vis även om den tog slut på ett extremt tråkigt sätt. Men jag får samtidigt säga att det inte är matcherna jag minns från den första speldagen. Nu vet jag inte om det är restriktioner som ligger bakom att det inte ens var halvbesatt på tre av matcherna. Jag är kanske lite tveksam till det eftersom folk satt väldigt, väldigt nära varandra de få som var på plats. Men det spelar egentligen ingen roll. Det är alldeles uppenbart att man på något sätt, av någon outgrundlig anledning, sålt sin själv. Man har sålt slutspelet till en arrangör som förvandlar den enorma fest som slutspelet i London varit i många år till en högst ordinär turnering. Det går inte att peka på exakt vad det är egentligen. Men man flyttar från en av de coolare arenor som finns till något slags skjul. Man byter ut den fantastiska ljusshowen till något som är som det är på andra ställen. Man byter ut världens bästa speaker till en ordinär speaker. Och man byter alltså tydligen också ut fullsatta läktare mot halvbesatta läktare. Allt kan väl kanske sammanfattas med att man byter ut en av världens huvudstäder mot en stad som är mellan Göteborg och Stockholm i storlek. Det säger väl egentligen allt. Man har av någon outgrundlig anledning sänkt ambitionerna med slutspelet något alldeles jävligt. Det här har jag känt hela tiden sen vi fick veta att slutspelet skulle flyttas för ett par år sen. Nu när jag såg det med egna ögon blev det bara en bekräftelse. Det här beslutet togs väl innan atp togs över av en italienare men det är väl ändå svårt att se runt att både knatteslutspelet och slutspelet spelas i Italien. Italiensk tennispublik tillhör visserligen världens bästa samtidigt som Italien saknar en Grand Slam-turnering så totalt ologiskt är det kanske inte men jag vidhåller. Ska slutspelet fungera så allt vara stort, maffigt, mäktigt, coolt, en show helt enkelt. Säsongen ska avslutas med en stor jävla fest. Det är det slutspelet kan vara. Då funkar inte ett plåtskjul med halvbesatta läktare i en småstad särskilt bra. Det är liksom bara helt, helt, helt fel.

Med detta sagt, jag kryddar ju ofta mina upplevelser. Det var bra fart under kvällsmatchen. Jag tror det kan bli bra längre fram under turneringen också. Man har bytt ner sig, men det är liksom inte så dåligt att man inte vill titta på det. Långt därifrån. Jag antar att Sinner är på plats för att utnyttja sin reservplats. Jag hittar ingenting om vilka som är reserver, men märkligt vore väl annars. Kan ju bli spännande att se om han kan avsluta det som Berrettini knappt ens fick påbörja inför hemmapubliken. Två vinster lär krävas i så fall varav en mot Medvedev. Om ens det kommer räcka, absolut inte säkert faktiskt.

Medvedev ja. Han har svårt för Hurkacz, det kan vi slå fast vid det här laget. Men han löste det ändå.

Idag den andra gruppen. Här har vi matcherna.

14:00 Djokovic-Ruud 1,12-7,50 Bethard

Nu har jag inte skrivit något om dubbeln i slutspelet ännu, men bara en sådan sak att man justerat tiderna så de blir i princip omöjligt för publiken att titta på dubbeln. Dubbelmatcherna, som tar 1,5 timme att slutföra någonting, startar 2,5 timme före singelmatchen i varje pass. Dubbelmatchen som hör till detta pass startar alltså 11:30. Jag ska inte säga att dubbeln är det som lyfter slutspelet riktigt, men det brukar vara en väldigt sympatisk grej att publiken kan värma upp med en dubbelmatch inför varje singelmatch. Nu får man värma upp så pass långt innan matchen man kommer till att man nog hinner ledsna lite på att vänta. Mycket märkligt.

Djokovic mot Ruud. Visst kan man tycka att Ruud är fantastisk, men det är väl det här man kan kalla att vara ute på djupt vatten. Han är inte riktigt lika bra som Djokovic på tennis så att säga. Det kan bli lite bökigt det här. Kämpa kommer han göra, som alltid, men att han ska räcka till, helt orealistiskt.

21:00 Tsitsipas-Rublev 1,83-2,15 Bethard

Dagens huvudmatch kan man lugnt säga. Det är väldigt troligt att den här matchen avgör vem som går till semifinal från den här gruppen. Djokovic lär inte missa, Ruud lär inte störa, så för den som förlorar här blir det väldigt svårt.

4-4 totalt i inbördes möten om man räknar en challengermatch från 2017. Bara mötts i mer eller mindre stora matcher i övrigt förresten. Först knatteslutspelet, US Open, final i Hamburg, kvart i Franska Öppna, slutspelet, semi i Rotterdam och senast final i Monte Carlo.

Väldigt svårt att säga vem av dem som har övertaget. Jag tycker det svängt från match till match. Det har varit i princip omöjligt att förstå sig på. Båda två offensiva. Lite på olika sätt kanske, men det handlar mycket om vem som har den bättre dagen och därmed lyckas styra spelet.

Tsitsipas kommer in med svag form och är kanske lite småskadad. Rublev kommer in med fullkomligt klappkass form men är åtminstone skadefri.

Svårbedömt, minst sagt.