Slutspelet – onsdag

Det kändes som att det skulle hända något idag också, så jag väntade lite med att skriva inför dagens matcher. Och jodå, det hände något. Igår hände det också en kul grej tycker jag. Sinner klev in och satte lite fart på slutspelet.

Beräkningen inför sista omgången blir lite komplicerad i och med detta. Vi får återkomma till det imorgon tänker jag. Kul med Sinner. Bra match mellan Medvedev och Zverev, men jag får ju vara ärlig, de bjuder inte på någon tennis som jag tycker är sådär fantastisk när de möts, men bra var matchen.

Idag då, andra omgången i den andra gruppen precis som igår har vi idag en spelare som hoppar av. Vilket kanske inte gör avslutningen av gruppen hetare precis.

14:00 Djokovic-Rublev 1,22-5,00 Bethard

Vinnarna från den första omgången i en match som betyder…ja, inte jättemycket kan man anta. Båda två kommer möta en motståndare de inte ska kunna förlora mot i sista matchen så vem som vinner här avgör nog mest vem som vinner gruppen bara.

En väldigt intressant grej med matchen dock. Eller märklig kanske man ska säga. Man får både gnugga ögonen, man börjar panikgoogla, man tror det inte. Men de här två har alltså aldrig mött varandra. Fullständigt osannolikt. Visst är Rublev mycket yngre och han har inte varit i toppen så länge, men vi snackar två spelare som går långt i stora turneringar och att de lyckats ducka varandra till nu, det borde nästan vara omöjligt.

Inte mindre intressant av det dock så klart, snarare tvärtom. Djokovic får en ny spelare kastad mot sig. En spelare som lever enbart på att trissa upp tempot. Och som har sin sårbarhet i försvaret samt om motståndaren varierar. Djokovic gillar ju inte särskilt att behöva pressa sin motståndare allt för mycket och mycket är han bäst på, men kanske inte på att variera. Har han sin mardrömsmotståndare här tro, Djokovic? Vem vet…

21:00 Ruud-Norrie 

Ja, såhär blev det. Om någon inför säsongen föreslagit att de här två skulle mötas i en slutspelsmatch i slutet av året så, den personen hade man liksom aldrig mer pratat med. Men tydligen, det blev såhär.

Norrie kommer in med samma läge som Sinner igår. Han får börja med en överkomlig motståndare och kan på så vis faktiskt ge sig själv en möjlighet att nå semifinal. Väldigt ovanligt att en slutspelsreserv får en sån chans. De gånger reserver kommit in har det ofta varit i hopplösa lägen där spelaren som hoppar av redan är utslagen och att därmed reserven också är utslagen men inte så den här gången. Båda reserverna alltså i spel redan i andra omgången av gruppspelet. Det kan man väl tycka vad man vill om men kanske att Berrettini och Tsitsipas, som båda kom in till slutspelet halvskadade, skulle ha stått över. Lätt att säga dock så klart. Slutspelet är en turnering som många spelare har som ett mål och då vill man nog ta chansen.

Ett inbördes möte mellan dem. Ruud fullständigt krossade Norrie i San Diego tidigare i år. Vet inte om man ska dra några jätteväxlar på den matchen men kanske att det här inte är Norries drömmottstånd riktigt. Han vill ju helst att folk ska bli störda av hans tråkighet och lite märkliga spel. Ruud, han missar inte, och blir inte störd. Sen ska Norrie i mitt tycker vara bättre på hardcourt än Ruud. Ganska jämna spelare och stor underlagsfördel för Norrie. Så om han är vettigt förberedd ska han i min bok vara favorit här. Den av dem som har den realistiska chansen att gå vidare är dock Ruud. Vinst här och han får antagligen spela en direkt avgörande match om en semifinalplats mot Rublev på fredag.