Slutspelet – fredag

Gillar ni träningsmatcher? Jag vet inte riktigt. Jag gillar det väl inte i någon sport egentligen, och därför är det väl ingen hemlighet att jag har lite svårt för gruppspel i tennis.

Jag såg några inlägg på sociala medier från atp om den ”episka” matchen mellan Medvedev och Sinner. Och jo, det blev ju en tresetare. Med lite halvt underhållande spel tycker jag. Det syntes, särskilt på Medvedev, att det inte var en riktig match. Sådär hårt som han emellanåt slog, det gör han aldrig annars. Det är inte hans bästa spel men nu spelade inte matchen någon roll och han tyckte det var kul att blåsa på riktigt. Kul att se på något vis men som sagt, uppenbart att han inte försökte spela så bra som möjligt. Sinner gjorde allt han kunde däremot, hans slutspel får ett väldigt högt betyg tycker jag. Lite skönt kanske att han inte vann. Hade känts helt otroligt orättvist om han åkt ut efter att ha vunnit en match i raka set och även vunnit den andra. Gruppspel som sagt och man borde verkligen göra något åt det här med möjligheterna för reserver. Sinner hade alltså kunnat vinna två matcher med 2-0 i set men ändå inte gått vidare. Vilken rimlighet i världen finns det i det liksom? Reserverna är i praktiken utslagna redan när de kliver in. Det kan inte vara meningen. Eller ja, det är ju meningen. Någon har godkänt det idiotiska system som finns, men det är inte smart. Om Sinner slagit Medvedev med 2-0 i set hade han haft 2-0 i matcher och 4-0 i set. Medvedev hade haft två vinster, en förlust, och 5-4 i set. Zverev hade haft två vinster och 5-2 i set. Medvedev och Zverev hade gått vidare. Det är liksom bara ren idioti. Även om Sinner fått tillgodoräkna sig en torsk med 0-2 hade han gått vidare på 4-2 i set som då placerat honom före Medvedevs 5-4 i set. Korkat, som sagt.

För matchen var betydelselösa i och med att Zverev tidigare under dagen slog Hurkacz. Det måste varit något fel på Hurkacz. Han slog under inledningen av matchen många mycket märkliga slag. Stoppbollar som studsade två meter innan nätet, forehands som landade flera meter utan linjerna trots att han träffade bollen bra. Jag skulle sätta min peng på att han var yr på något sätt. Något motstånd kunde han i alla fall inte bjuda. Han höll sin serve i ganska god utsträckning under matchens andra del men han var verkligen extremt långt ifrån. Det syntes att han inte hade vad som krävdes för att ens ge det ett försök igår.

Medvedev gruppetta. Zverev grupptvåa. Det blev det högst väntade utfallet av den röda gruppen.

Idag den gröna gruppen där Djokovic måste vara klar gruppetta. Om inte i teorin så i alla fall i praktiken. Sen avgör den andra matchen vem som gör honom sällskap. Det blir alltså Djokovic mot Zverev i semi samt Medvedev mot…ja det avgörs under eftermiddagen.

14:00 Rublev-Ruud 1,54-2,80 Bethard

4-0 i inbördes möten för Rublev. Det är rätt rejält det. Bara två matcher i år i och för sig. Ruud är ju en helt annan spelare i år än tidigare. Rublev är knappast i sin bästa form heller, Ruud är i absolut toppform. Men någonstans så, om Rublev får välja en spelstil att möta, då är det väl rätt nära Ruuds spelstil skulle jag säga. Rublev vill inte bli pressad utan han vill kunna stå och välja vilka bollar han ska attackera, utan att motståndaren tar bort tid från honom. Det låter väl rätt mycket som hur det är att möta Ruud. Det är inte enkelt att slå igenom Ruud, men tid, det får man i alla fall på sig. Sen försöker ju Ruud mer och mer skaffa sig ett eget spel även på hardcourt där han kan driva på spelet själv men om Rublev träffar bollen någorlunda bra och börjar pressa tillbaka Ruud, usch så jobbigt det kommer bli för norrmannen då.

Det som talar för skräll är att Rublevs form känns väldigt fladdrig. Och när han inte är i form, det som händer då är att hans attackspel blir rätt vekt. Han vågar/kan inte slå till bollen. Om Rublev hamnar i ett slött bollande här, då har Ruud alla chanser. Men om Rublev är i gott nog skick för att kunna stå och panga på. Då kommer han panga iväg Ruud hela vägen hem till Oslo.

Senare ikväll spelas det också en helt betydelselös träningsmatch mellan Djokovic och Norrie. Jag har ingenting att säga om den.