Nu ska det avgöras

Man kan väl erkänna att man inte satt och studsade inför matchen mellan Medvedev och Ruud. Därför inte ens ett inlägg inför den. Jag gillar inte att behöva försöka lura folk. Och jag gillar heller inte att sitta och verkar uttråkad inför en semifinal i slutspelet. Det ska vara en stor match, kanske inte en av de största under säsongen, men en stor match. Jag hade fokuserat på annat. Då är det lika bra att låta bli. Jag vill dock såhär några minuter efter att Ruud spelade sin sista match för säsongen säga hur extremt imponerad jag är av honom. Han är stor nu. Han är på vissa sätt dålig för att vara så stor. Man såg under perioder mot Rublev hur temposvag Ruud är. När Rublev några lyckades pressa upp tempot såg det ut som att Ruud skulle lätta från marken och segla iväg, typ. Men det är inte alldeles enkelt att få grepp om honom längre. Han tar numera chansen att driva på med sin forehand när chansen ges och när han får tid på sig tycker jag forehanden är mer och mer av ett vapen. Helt otrolig utveckling under säsongen på Ruud och de jävla norrbaggarna har nu en fullt rättmätig topp-10-spelare. Det känns väl…bra. Jag har landat i att jag tycker det är ganska enkelt att gilla Ruud. Jag gillar hur han spelar och han verkar vara en bra kille. Det räcker långt det.

Men Medvedev i final givetvis. Det var aldrig någon fara på taket under eftermiddagen. Det var klasskillnad där, och nu börjar det på riktigt men två stora matcher som ska avsluta atp-säsongen.

21:00 Djokovic-Zverev 1,39-3,40 Bethard

De har mötts i en del stora matcher de här två. Fyra möten bara i år, två av dem i slams, kvarten i Australian Open och semi i US Open. Djokovic vann dessa i fyra respektive fem set. OS-semin också så klart. Zverev vann i en märklig tresetare där. I hittepåeventet Atp cup i början av året vann Djokovic en tresetare. Det känns som att Zverev ofta nämns som en spelare Djokovic har problem med, eller har jag fel där kanske? Jag tycker egentligen det känns lite så. Djokovic har dock vunnit sex av de sju senaste, så särskilt farligt är det kanske ändå inte.

Mest intressant dessa dagar kring Djokovic dock. Det är nu spikat att ska man spela Australian Open, då ska man vara vaccinerad. Djokovic ståndpunkt är att han säger att han inte vill avslöja sin vaccinstatus. Det är ungefär som om jag skulle säga att jag inte tänker avslöja om jag gillar chips eller inte. Djokovic är inte vaccinerad. Han är själva urtypen för en av (tyvärr) alla dessa idioter som gör att världens fortfarande befinner sig i något slags vänteläge kring när det ska bli värre igen. Vi här i Sverige i synnerhet. Det är nog inte många veckor kvar nu innan det börjar bli dåligt igen. Allt beroende på idioter som Djokovic som hoppade över precis alla lektioner i sannolikhetslära i skolan, och som kanske fått diverse hårda föremål i huvudet under större delen av livet också, vad vet jag. Helt ärligt tror jag att det här kommer göra att Djokovic inte spelar Australian Open. Går man till hur stor del vaccinvägrandet är av såna här människors liv så, han hade mått väldigt dåligt över att behöva göra det, och då tror jag inte han kommer göra det. Om det blir samma krav för de europeiska slamsen i sommar, då lär han vika ner sig, men jag tror inte han gör det för Australian Open men fortsättning följer där.

Nu ska vi prata om vem som ska få möta Medvedev i finalen.

Djokovic är ingen odugling inomhus direkt, men det är ändå stor fördel av det för Zverev. Jag skulle säga att han är inomhusspecialist. Hans serve gynnas kraftigt av perfekta förhållanden med hans ganska höga uppkast och något fladdriga andraserve. Samtidigt är det rätt snabbt underlag i Turin. För Zverevs del är det bättre med ett studsigt underlag, så lite fördel Djokovic där kanske.

Djokovic har sett bra ut hittills under turneringen. Bättre än Zverev. Djokovic är självklart favorit, men så stor favorit som oddsen talar om? Väldigt tveksamt. Det här är en öppen match, inget snack om den saken.