Finaldagen

Väldigt passande klipp från matchen det här faktiskt. Kul att det fanns just ett sånt här klipp från den. För det visar så otroligt bra vad som hände.

Kameran ska vara högre upp för att man ska se så bra som möjligt. För att man ska uppleva matchen så bra som möjligt. Den ordinarie kameravinkeln här i Turin är sjukt bra, precis som den är i Paris exempelvis. Det är väl lite så att man inomhus ofta har större möjligheter att placera kameran precis där man vill. Läktarna är ofta av det mer mobila slaget. Man kan helt enkelt bestämma var man vill ha kameran, och så plockar man bort grejer för att kunna placera den där. Ofta lite svårare att göra så när det gäller betongklossarna till läktare som ofta finns utomhus. Där får man snarare placera kameran där det funkar.

Men nu alltså gårdagens semifinal ur den här vinkeln. Ur den här vinkeln kan man på ett bättre sätt se vilket tempo matchen spelas i. Hur fort eller långsamt det går. Jag tänkte på det under matchen igår och jag hade tänkt försöka förklara det men nu kan jag ju visa det också.

Tycker ni tempot ser ut att vara högt?

Inte direkt va.

Djokovic står och transportbollar precis hela tiden. Eller ja, stod. Det var ju igår matchen spelades. Han stod och höll i och hoppades på att Zverev skulle slå bort sig men det är ju rent idiotiskt när man möter Zverev inomhus. När han får ställa sig ett par meter bakom baslinjen och inte får något tryck på sig, då missar han inte. Det verkade Djokovic inte bry sig ett skvatt om igår utan han serverade Zverev den perfekta matchbilden skulle jag säga. Inte särskilt imponerande om man frågar mig.

Jag tror det här kommer vara lite av Djokovic problem under resterande del av karriären.

Under många år har han, med undantag för Nadal, kunnat spela såhär. Han har stått och hållit i bollen och väntat på att motståndaren ska förlora. Det har nästan alltid funkat. Nadal har han respekterat på en annan nivå och då konstant spelat med en helt annan svårighetsgrad, ett helt annat tempo i sitt spel. Det har ofta funkat, men ibland har han också haft en dålig dag och då har det så klart inte gått. Nu har några spelare kommit upp på en nivå där det inte räcker för honom att bara stå och hålla i bollen. Djokovic skulle behöva behandla dem som Nadal. Det vill säga pressa upp tempot och svårighetsgraden i spelet men jag är väldigt osäker på om han kommer förmå sig själv att göra det. Han tycker att han ska slå Medvedev och Zverev med sitt vanliga transportspel men jag tror faktiskt inte att han är riktigt bra nog för att göra det. Eller kanske snarare, de är inte dåliga nog för att det ska funka.

Om Djokovic vill hålla sig ett huvud över de här två måste han börja respektera dem på ett annat sätt. Han måste hitta sitt spel i högre tempo igen. Annars tror jag faktiskt han kommer förlora mot dem. Inte varje gång, men han kommer förlora mot dem även i slams.

Jag tycker inte att den här förlusten kan relateras till att Djokovic inte bryr sig om andra turneringar än slams. Visst, jag tycker inte han såg ut att ha den ultimata viljan igår, men det var inte det som avgjorde matchen. Jag tror inte han hade vunnit matchen även om han velat mer. Det var hans spelsätt snarare än hans bristande vilja som sänkte honom.

Idag final och en rättmätig sådan tycker jag. Hur sjukt det än kan låta. Djokovic vann tre slams i år. Men jag tycker egentligen inte det är han som är grejen med årets säsong. Grejen med säsongen 2021 har varit att Medvedev klivit upp på samma nivå som Djokovic, och att Zverev svalt positionen bakom dessa två med hull och hår under säsongens andra halva. Det är Djokovic och Medvedev med Zverev som utmanare som är verkligheten i tennisvärlden just nu och att de två senare får spela slutspelsfinalen, mycket rimligt. Sen ska man så klart stoppa in Nadal i ekvationen nästa säsong. Det vattnas redan i munnen när jag tänker på hur han ska ta sig an Medvedev exempelvis. Minns ni Thiem? Jag gör det. Han ska också in där. Den andra halvan av den här säsongen blev tyvärr usel med för många toppspelare ur spel. När de förhoppningsvis återkommer i början av nästa säsong kan det åter bli det där getingboet man vill ha i toppen.

17:00 Medvedev-Zverev 1,57-2,65 Bethard

6-5 i de inbördes mötena, stenhårt. Men det är ju kanske inte riktigt hela sanningen det. Medvedev har fem raka vinster. Zverev vann senast i slutspelet 2019. Mellan 2016 och 2018 vann Zverev de fyra första mötena och förklaringen där är förstås att på den tiden var Zverev den klart bättre spelaren av dem. Medvedev är visserligen ett år äldre, men som sagt, på den tiden var det lite klasskillnad. Sen hoppade Medvedev hastigt upp på en helt ny nivå och har nu de senaste åren varit klart bättre än Zverev. Då har han också haft väldigt bra kontroll på Zverev i de inbördes mötena.

Hur förklarar man då detta? Varför vinner Medvedev hela tiden?

Ganska lättförklarat ändå.

En del är det mentala. Medvedev kan visserligen både bli arg och destruktiv, men han är mentalt överlägsen Zverev i grund och botten. När det blir jämnt darrar Zverev, inte Medvedev.

Zverev har den bättre serven av dem, men Medvedevs serve är bra nog för att han ska få nästan lika mycket på den när man lägger till att hans returspel är mycket bättre än Zverevs. Bollen kommer alltså i spel nästan lite ofta i Zverevs serve som i Medvedevs serve. Burr, säger nog Zverev om det.

När bollen väl är i spel ska man börja med att säga att Medvedev är mycket bättre. Han är en av världens tre bästa bollare. Zverev är också jätteduktig när bollen är i spel, men för hans del är han knappast topp-10 i den grenen. Han lutar sig mycket mer mot serve. Dessutom på detta område, när bollen är i spel. När Zverev möter Djokovic så kommer bollen till honom precis som han vill. Den studsar upp i en rätt bekväm höjd för honom. Medvedevs flacka grundslag är istället en mardröm för Zverev. Dels för att han får mindre tid på sig, det är han känslig för, men framför allt att bollen studsar lägre, väldigt dåligt för Zverev.

Nu får jag det att låta som att Medvedev typ inte kan förlora. Ingenting kunde stämma sämre. När två såhär bra spelare, där serven spelar så otroligt stor roll, blir det små marginaler hur man än vänder och vrider på det. Medvedev är bättre ja, Medvedev har den spelstilsmässiga fördelen ja, men det är ändå en utan tvekan öppen final som ska spelas senare ikväll.

Vem vi hejar på?

En av dem är ett svin, en idiot. Den andra en rätt skön kille. Så där är det kanske inte något svårt val direkt.

Avslutningsvis. Det brukar vara lite domedagsstämning när slutspelets final ska spelas. Man ser ökenvandringen framför sig och det känns rätt mörkt. Inte den här gången tycker jag. Jag satt och kollade igenom upplägget för Davis Cup-slutspelet som startar i mitten av nästa vecka. Tycker det ser rätt kul ut. Dessutom, finalen för spelas den femte december. Sen börjar träningsmatcherna inför nästa säsong redan innan jul om jag förstått det rätt. Där kommer exempelvis Nadal finnas med i Abu Dhabi. Jag tycker hoppet lever. Det känns bra det.