Zverev (kanske) bäst inomhus

Det blev väl ett högst rimligt avslut på slutspelet ändå det där? Jag tycker nog det.

Jag tror egentligen man ska sammanfatta det som så att man ska se inomhus som ett eget underlag, eller hur man ska förklara det. I alla fall nu när det finns en spelare i toppen som gynnas så extremt mycket av det. Det finns hardcourt, grus, gräs, och inomhus, typ. Jävla otur för Zverev bara att det inte avgörs någon slam inomhus.

Minns hur jag skrev om ungefär samma sak när Zverev vann 2018. Då hade jag dock inte svaret på frågan. Jag frågade mig om hans dominanta servande, och därmed också ovanligt starka uppenbarelse, berodde på att det var inomhus eller om han hade tagit ett stort kliv framåt och blivit en av de absolut bästa. Nu är han en av de absolut bästa. Den här veckan var han den bästa. Men nu behöver jag inte spåna för nu vet jag. Det är förhållandena inomhus som gör att han tar ett kliv upp och landar på samma nivå som de absolut bästa. Jag tror inte han kommer vara där när det vankas Australian Open om ett par månader.

Vad handlar det då om? Vad är så speciellt för Zverev, som inte är speciellt för de andra? Visst har det funnits spelare som gynnats av spel inomhus. Federer är väl den första man kommer att tänka på men det finns också många fler. Jag tvekar dock att det funnits någon som det varit såhär påtagligt med. En toppspelare som hoppar upp ett rejält kliv på att det är inomhus. Det handlar om att han är fladdrig, om man ska sammanfatta det väldigt enkelt. Och det egentligen på flera olika sätt. Främst serven så klart. Han har ett väldigt högt uppkast. Alldeles för högt uppkast. Jag hörde någon av kommentatorerna på Eurosport prata om vilken fantastisk serveteknik Zverev har. Det…skulle jag kanske inte säga nej. Han är lång, och han slarvar inte bort den fördelen som många andra men att säga att han har en bra teknik, lite tveksamt kanske. Inomhus passar dock hans teknik. Det höga uppkastet hjälper honom att få den grymma fart han har i serve, men det gör honom också extremt utsatt för yttre påverkan, det vill säga vind. Han är faktiskt förhållandevis bra på att hantera det, men där ligger den stora förklaringen till att han är så bra inomhus. Hans serve gynnas extremt mycket av det. Dels i förstaserven, den blir mer pricksäker när han får bollen där han vill. Även i andra serven faktiskt. Han är tryggare med den inomhus än vad han är utomhus. Sen skulle jag säga lite grann när bollen är i spel också. Han har stora svingar. Han är lite tunn i kroppen. Lite fladdrig helt enkelt. Jämför man med spelare som är mer kraftfulla i kroppen och som har kortare svingar, Zverev vill inte ha någon vind eller annat skit som krånglar till det. Han vill att bollen ska komma där han förväntar sig det och då blir han riktigt bra.

Så är det. Zverev är sjukt bra inomhus och man ska nog inte betrakta det som något konstigt att han avslutade atp-säsongen med att slå världens två bästa spelare. Inomhus är han på samma nivå som dem, det går inte att säga något annat längre.

Är jag fortfarande uppumpad efter gårdagens final?

Jag satt och funderade på en grej. Jag har ju hållit på med det här rätt länge. Jag har medan jag skrivit om tennis gått från (relativt) ung till (relativt) gammal. Jag är också fullt medveten om hur jag själv förändrats. Jag började som den där ungtuppen som älskade (det mesta) som var nytt och fräscht och hånade (det mesta) som var gammalt, trött och allmänt dåligt. Visserligen är jag väl egentligen fortfarande av samma uppfattning. När jag började brann jag för att berätta att Federer inte alls var lika bra som de nya spelarna som kom upp. Jag brann också en del för att berätta att Söderling inte riktigt var värd att heja på som han uppförde sig när han spelade och till viss del när han inte spelade också. Jag är av samma uppfattning nu när jag är gammal. Det jag vill komma till är att jag kanske inte är tillförlitlig när jag säger, vem fan brinner för de här spelarna? Vem ser upp till dem? Vem går och pratar om vem av dem som egentligen är bäst på dagarna? Vilka blir osams kring vem som är störst, bäst och vackrast av dem?

Ni minns ju. Ni minns alla år där det var Team Federer mot Team Nadal. Vi tampades konstant. Jag skrev som jag såg på det, ni skrev kommentarer om hur dum i huvudet jag var. Vi brann för det. Vi levde i någon slags symbios som gjorde att de största matcherna blev mer än tennismatcher, för det spred sig också i högsta grad utanför tennisen. När Federer och Nadal möttes fick man samtal från folk man inte ens trodde visste vad tennis var där de frågade vem som kommer vinna. Nu är jämförelsen orättvis. Federer och Nadal är två av de största superstjärnorna inom all sport i modern tid. Sen kom Djokovic också, tidernas bästa tennisspelare och man får nog också säga en av de största idrottsmännen i modern tid om än inte superstjärna på samma nivå. Det är stora skor att fylla. Men jag frågar fortfarande. Hur många brinner inför, under, och efter matcherna mellan Medvedev och Zverev? Jag gör det inte. Om det är för att jag är gammal och drömmer mig tillbaka till en svunnen tid som kanske inte finns längre, det vet jag inte. Det är det eller så är det helt enkelt så att sporten tennis inte klarar att det är profillösa spelare som är bäst. Då faller man ner till att bli en sport i mängden från att ha, åtminstone några gånger om året, haft hela världens ögon på sig.

Zverev är egentligen precis vad som behövs. Någon som nästan alla kan enas i att inte heja på. Det är väl Medvedev som är problemet kanske. Att man liksom inte ogillar honom, men man hejar inte heller på honom. En spelare man inte hejar på mot en spelare man inte tycker om. Som sagt, man sitter tyvärr inte och eldar upp sig, något jag tycker är tråkigt.

Varför ogilla Zverev då?

Jag fick faktiskt en intressant fråga om det igår kväll från min fru. Hon frågade om det stämmer det här att han slår tjejer och att ”du brukar ju aldrig tro på tjejerna”. Det var inte snällt, kan man kanske tycka, men oftast brukar jag ju onekligen ha ståndpunkten någon slags rättssäkerhet ska upprätthållas oavsett vad det gäller. Zverev tidigare tjeja säger att hon slog honom men att hon inte ens vill försöka få honom dömd för det. Jag tror henne. Om man läser på lite finns det ganska mycket som talar för att det är sant, även om han som sagt är allt annat än dömd för det, han kommer inte heller bli det, och jag kan inte tänka mig att han heller hade kunnat bli det. Och då inte främst för att det ska ha hänt i typ hundra olika länder vilket för det typ omöjligt att få igång någon rättsprocess. Hon är väl ryska, han tysk, underlättar inte heller. Samt då att det inte finns något som ens angränsar till bevis. Han är anklagad för något fullkomligt bedrövligt som han borde behöva sitta inne lång tid för, men mer än så är det inte. För min del kan jag väl bara säga som det är. Jag har ogillat Zverev långt innan detta. Det där är bara ett svepsjäl för mig för att slippa berätta varför jag inte gillar honom.

För mig är nog egentligen problemet att han är en fjant. Jag skulle kunna säga tönt också, men det är lite fel. Tönt, då tänker man på såna där som inte riktigt hänger med i utvecklingen men som det egentligen inte är något fel på. Fjant, mycket mer passande. Och om jag ska beskriva ordet fjant så. En person som kämpar hårt för att vara någon den inte är. En person som försöker vara på ett visst sätt för att framstå som häftig. En person som har en allmänt dålig personlighet. Ni kanske såg hans tal efter matchen. När han säger allt det där om publiken, om turneringen, om staden, om landet, om allt som han tyckte var så fantastiskt. Det där är ju alltid bara trams. Den när Federer, Nadal, och liknande människor säger något sånt där. Man drar liksom ändå på mungipan, publiken jublar, folk blir lite stolta över att de säger det. När Zverev säger det är det snarare, ”den där fjanten är inte ens värd att prata om oss, ta micken ifrån honom”.

Medvedev är väl egentligen en jäkligt bra figur att jämföra med. Han uppför sig skitdåligt.

Hjälper det att Thiem kommer tillbaka? Nja, det gör det väl inte.

Om Djokovic spelar finalerna, blir det bättre då? Jodå, det blir det ju.

Del Potro kan få komma tillbaka. Kommer inte hända, och kommer han tillbaka är det nog bara att vara realistisk och säga att han inte kommer vara lika bra som de bästa.

Federer kommer inte komma tillbaka. Hans uttalanden från den senaste veckan. Jag tror han spelat sin sista match och skulle han spela fler matcher kommer det inte handla om ett försök att ta sig tillbaka. Det kommer i så fall bli någon slags avskedsturné där han inte är bra.

Nadal? Där i ligger väl min lösning i alla fall. Jag är väldigt spänd på att se hur han kommer ta sig an snorungarna nästa säsong. Men kanske ännu mer, jag är nyfiken på om han kanske kan få upp lite puls på Djokovic igen. Det är alldeles uppenbart att Medvedev och Zverev inte ger Djokovic puls. Han behöver Nadal för att kunna elda upp sig igen, och det är ju det som behövs. Varken mer eller mindre.

Det var atp-säsongen 2022 det. Djokovic var bäst, Medvedev var nästan bäst, Zverev etablerade sig som spelaren bakom dem och Tsitsipas flög i några månader. Det var väl det, typ.

Nu laddar vi upp för Davis Cup senare i den här veckan. Tro det eller ej, Sverige har faktiskt en mer eller mindre realistisk om än inte trolig möjlighet att ta sig vidare från sin trelagsgrupp. Det är bra att ha lottningsspecialisten Elias Ymer i laget. Hans tur är fortsatt helt ofelbar. Mer om detta de närmaste dagarna dock. Tror det kan bli lite roligt. Dels Sverige så klart, men väldigt många av de bästa med i de andra länderna också så det kommer bli en högst värdig avslutning på säsongen. Och som sagt, den ett ovanligt kort vinteruppehåll, det gillar i alla fall jag.