Så är läget i Davis Cup

Så krångligt är det inte ändå va?

Såhär ligger det till.

Sverige vidare till kvartsfinal, ja.

Är Sverige ändå utslaget?

Troligen.

Vi har två livlinor.

Den första, och troligen enklaste. Nej, såhär. Den största livlinan. Är om Kanada skulle slå Kazakstan idag. Inte troligt, men knappast helt omöjligt ändå. Pospisil kanske har sprattlat till på ett par dagar, Kazakstans tvåa är riktigt svag, och i en eventuell avgörande dubbel, man vet aldrig. Det är det här och bara det här som kan ge Sverige en helt eller mindre vettig möjlighet att nå semifinal. Vilket vore helt sjukt, men jag tycker vi har lite tilltro till Elias Ymers sjuka lottningsflyt. Det flytet har hjälpt honom med osannolika saker genom åren och varför inte en gång till. Vi koppas på det, och Pospisil. Samt att kazakerna gärna får använda Kukushkin igen. Han såg verkligen helt oanvändbar ut igår. Om detta skulle hända, att Kanada vinner, kan vi få möta exempelvis Serbien i kvarten vilket skulle vara en ren drömmotståndare. Frankrike borde också vara ett möjligt alternativ. USA också relativt troligt. Med andra ord, det blir då en av de bästa tvåorna och även om vi är nästan chanslösa mot alla de där. Vi är väldigt mycket sämre. Det finns i alla fall någon slags avlägsen möjlighet i horisonten.

Den andra livlinan hjälper lite mindre, men om Spanien slår Ryssland, helt osannolikt, men ändå, så får Sverige möta Spanien i kvarten. Hur ska vi vinna en match mot Spanien då? Ja, det kan man verkligen fråga sig men deras tvåa, Martinez eller Ramos är direkt svag. Carreno Busta är deras etta och även om han är jättebra, det är inte Djokovic direkt. Dubbeln är vi nog chanslösa i, men man vet aldrig. Spanien med nuvarande uppställning är vi åtminstone inte längre ifrån än att det skulle vara värt att titta på matchen.

Om ingen av livlinorna faller in då?

Ja, då möter vi Ryssland i kvarten och det är total ridå. Eller vad säger ni, slår Mikael Ymer Medvedev? Eller Elias Ymer kanske nöter ut Rublev? Kanske inte nej. Det finns gränser kring vad det ens är värt att spåna kring. Det är väl kollektiv Covid på det ryska laget som skulle kunna rädda oss men sånt ska man ju inte hoppas på.

Riktlinjer inför dagen alltså. Heja på Kanada. Och om de inte skräller mot Kazakstan så kan man prova att heja lite på Spanien också. Kanada spelar klockan 10, Spanien klockan 16.