Schemat framöver

Lite i skymundan så har det skett en förändring till den här vintern. Inte en sån förändring som man borde göra fullt ut, men väl en förändring till det bättre.

Jag pratar om vinteruppehållet. Ett uppehåll som när det var som värst var nästan två månader. Fullständigt tokigt så klart. Det ligger inte riktigt i tiden att stänga ner något. Det är lite som att det sändes en fotbollsmatch i veckan för 30 år sen. Absolut, det fanns en poäng med det. Just den där matchen som sändes blev en väldigt stor grej, men på det stora hela tror jag inte riktigt att någon skulle föredra det systemet nu för tiden. 100 matcher om dagen är bättre än en match i veckan så att säga.

Man har motiverat tennisens långa vinteruppehåll med att spelarna måste få vila. Det är ungefär som att säga att man ska sända en fotbollsmatch i veckan för folk måste få vila från fotboll för att bli sugna igen.

Men fotbollen då? Wöööööööö, de har ju långa uppehåll på sommaren.

Ja, det är korrekt. Men det är en rätt stor skillnad. Om Milan skulle seriespela hela sommaren så kan inte Zlatan riktigt välja att vila tre månader om han skulle behöva det. Då tvingas spelarna att spela, oavsett om de orkar eller inte. Därför behöver fotbollen och andra lagidrotter ett uppehåll. Spelarna måste få chansen att vila.

I en sport som tennis där spelarna konstant kan välja när de ska spela eller vila blir det dock ytterst korkat. Det spelar liksom ingen roll för Djokovic om det spelas mindre turneringar under december eller inte. Han kommer inte spela oavsett vilket. Och att man då ska ha fritt från spel för…ja, varför då? Det är bara dumt tycker jag. Jag tror precis tvärtom. Jag tror att december månad skulle kunna vara 250-turneringarna högtid. Spelare i toppen skulle nog i några fall ta sin chans att matcha igång sig med riktiga matcher istället för de uppvisningsmatcher de annars spelar under december. Spelare bakom toppen skulle se sin chans att ladda upp med några extra rankingpoäng till den kommande säsongen. Men mest av allt. Alla medelmåttiga atp-spelare skulle vilja spela under december och att hindra dem, inte smart.

Sen finns det en parameter till. Det där med att längta efter saker. Jag tror inte det bara är jag som får lite ångest av att det inte är någon sport någon dag under julen. På julafton är det ingenting. När NBA-basketen drar igång på juldagen så avtar åtminstone den värsta paniken och sen drar det igång igen med allt på en gång på annandagen. Tennisen skulle utan tvekan kunna ta en position där och bara köra på. Jag tror man skulle få en hel del fans på samma sätt som jag en gång fastnade för tennis. Jag började följa det för att det inte fanns någon annan sport på dagtid. På julaftons förmiddagen, eller julafton i allmänhet, finns det rätt många sportintresserade människor som bara vill att allt ska vara som vanligt. Tennisen skulle kunna göra något som ingen annan gör där och bara köra.

Skulle detta förstöra livet för tennisspelarna?

Inte direkt va. Tennisspelarna har en livsstil som handlar om att resa. De flesta är i alla fall inte hemma över julen. De är och tränar på varma ställen och förbereder sig för kommande säsong. De hade inte fått några men för livet av att de som vill skulle kunna spela turneringar.

Där är vi inte ännu, men det har i alla fall blivit bättre och jag tror någonstans att vi till slut kommer hamna i att det också är riktiga turneringar under december.

Men nu ser det ut såhär

6 december idag och det är drygt tre veckor till den nya säsongen som sätter igång 1 januari med ATP cup. De riktiga turneringarna i Adelaide och Melbourne startar 3:e respektive 4:e januari. Sen är det två turneringar till veckan efter, Sydney och Adelaide. Verkar som att hela ATP cup ska spelas i Sydney förresten. Kan nog vara vettigt. Det där resandet på flera hundratals mil som man haft tidigare kanske inte varit helt rimligt. 17 januari sen Australian Open.

Schemat börjar alltså bli lite som vanligt. Turneringen i Auckland är fortfarande bortplockad. Nya Zeeland älskar inte covid så att säga. De är väl de enda som om man frågar mig gjort rätt från början till slut och och bara bestämt sig för att de inte är med på skiten. När man tittar längre fram så, under 2022 blir det ändå väldigt mycket som vanligt. En ny turnering är planerad i Dallas i februari. Turneringen i Pune går efter Australian Open istället för första veckan på året men det är en ändring som kommit av ATP cup så den lär bestå. I övrigt ser det väldigt normalt ut. Och det är alltså bara 3,5 veckor tills det drar igång.

Till dess då? Är det total öken?

Positivt nog har man valt att hålla igång challengertouren i alla fall. Fyra turneringar den här veckan, Italien, Portugal, Turkiet och Brasilien. Hela tre av dessa på grus. Så börjar man bli sådär obehagligt sugen på grustennis ska man leta fram lite challengerstreams under veckan. Tyvärr har challengertouren blivit väldigt urvattnad under den här säsongen så turneringarna är numera en bland av challenger och future om man jämför med hur det var för något år sen men ändå, så tokigt är det inte. Två turneringar nästa vecka också, Brasilien och Portugal. Finalerna spelas strax innan jul alltså, 19 december.

Den helgen där, 16-18 december spelas också uppvisningen i Abu Dhabi som alltid håller skyhög nivå. Den brukar normalt spelas mellan jul och nyår, men den här gången alltså innan jul. I år extra intressant fält också.

Både Nadal och Thiem gör nämligen comeback i den här uppvisningen.

Thiem möter Murray den 16:e och Nadal möter vinnaren av dem dagen efter den 17:e. Rublev är den andra spelaren som står över kvartsfinalerna och han möter Shapovalov eller Ruud i sin semifinal. De lottar förstår inte här utan placerar ut spelarna och lite dumt kanske att de inte såg till att få möjligheten att ha vidare Murray, Thiem, och Nadal till semifinalerna. Men spännande där att se Nadal och Thiem i alla fall.

Ungefär så ser det ut, gott folk. Från den 20:e och 31:a december spelas det ingen tennis men jag vet inte. Det kanske vi ändå kan leva med, eller?