Nya regler för 2022

Man blir inte överraskad, men man blir det ändå. Det är så lätt, men man lyckas ändå göra så otroligt fel.

Det här har varit ett problem i många år. Vi minns hur Federer när han var pressad i semifinalen i Australian Open för många år sen bara gick av banan utan att säga något. Han kom tillbaka en kvart senare, Wawrinka hade hunnit tappa allt, och Federer vände matchen. Nu på senare tid har det mest handlat om Tsitsipas som varit helt öppen med att han missbrukat reglerna för att han kunnat. Det kanske mest parodiska de senaste åren har varit att spelarna när det gått på toaletten tagit med stora handväskor och därmed inte gjort någon hemlighet av att de tänkt byta kläder, kanske ta en kortare dusch, samt sitta och läsa lite mail och meddelanden på telefonen osv. Kort sagt. Toalettbesöken har utvecklats till en rast på 10-15 minuter.

Hur löser man då detta?

Precis hur enkelt som helst. Att få gå på toaletten, till och med i varje setpaus, tycker har är en självklarhet. Det är helt orimligt att en match ska kunna avgöras av att en spela är kissnödig eller har ont i magen. Spelarna dricker mycket. Att de ska få gå och kissa en gång i timmen. Att man tar bort den möjligheten för dem, det känns bara korkat.

Så, hur göra?

Det är ju faktiskt hur enkelt som helst. Jag tycker man ska ha en lite längre paus mellan seten, med betoning på lite. Fem minuters paus mellan seten och då blir det upp till varje arrangör att tillhandahålla en toalett inom rimligt avstånd. Precis hur enkelt som helst. Spelaren behöver inte gå till något omklädningsrum, han behöver bara gå på toaletten.

Får man inte gå till omklädningsrummet kan man inte duscha, man har ingen anledning att ta med sig en väska med ombyte och telefon. Man löser det mesta på det viset. Dessutom, det blir raka rör. Som tittare vet man att pausen mellan seten är lite längre. Man hinner gå och tina upp bullarna lagom till nästa set. Sändande tv-kanaler hinner köra lite mer reklam, alla vet vad som gäller, helt utan att det stör matchens rytm.

Visst låter det där rätt rimligt ändå?

Jag tycker det.

Hur gör man nu istället?

Tre minuters toapaus, från det att spelaren når toaletten. Pausen kan alltså fortfarande lätt vara på 15 minuter om omklädningsrummet är långt bort. Dessutom, den som följer med spelaren, och ska hålla koll på tiden, är en helt vanlig funktionär. Ni hör ju. Kommer funktionären låsa upp dörren från utsidan och dra ut Federer när Federer sitter och trycker lite för länge? Kanske inte. Kort sagt, en typisk tennisregel. Man sätter inga tydliga regler, man sätter istället ramar som är som gjorda för att tänjas på. Inte smart.

Dessutom så tar man nu in klädbytet i finrummet genom att sätta en regel om att det är tillåtet. Man har två minuter på sig att byta kläder. Hm…varför? Man måste dessutom göra det i samband med ett toabesök. Man måste alltså köra ett alibitoabesök på tre minuter för att sen kunna få de två minuterna till klädbyte. Tydligt, smart, rimligt, verkligen.

Näe, det här blev ju inget bra.

Skadeavbrottet. Ja, vad ändras där? Möjligen att man drar ner det till ett skadeavbrott per match jämfört med dagens obegränsade mängd så länge man har flera olika skador. Jag vet inte. Vilka skador kan någon laga på tre minuter? Om jag fått avgöra den regeln också? Två delar. Jag tycker att man givetvis ska ha rätt att bli undersökt och kunna konsultera en läkare om man känner sig sjuk. Kort sagt, man ska kunna fråga ett proffs om man borde fortsätta eller inte. Dessutom ska sårskador kunna behandlas. Att springa omkring och skvätta blod för att man råkat skrapa upp knät, det vill man ju inte. De två grejerna borde man kunna ta ett avbrott för. Gärna ett längre avbrott, fem minuter minst, så det blir ordentligt löst. 95% av alla skadeavbrott idag handlar dock om att spelarna tar in en sjukgymnast för att de känner sig slitna eller ännu mer, för att de vill ha ett avbrott i matchen. Det tycker jag borde tas bort helt. Är du sliten eller skadad kommer det av den pågående eller tidigare matcher. Spelaren har blivit nedbruten på något sätt. Det ska man inte få ta hjälp för under matchens gång. Dels för att det inte hjälper, men mest av allt för att en sådan typ av hjälp inte är en del av spelet i min bok.