De händer 2022

Hur blir nästa år då? Vill ni slippa kolla? Låter ju tråkigt kanske. Man vet aldrig, till och med jag kan ha fel i mina uppskattningar någon enstaka gång. Det är sällsynt, men det kan hända. Därför kan man kanske följa nästa säsong ändå. All spänning kommer inte vara borta, även om jag ämnar plocka bort den mesta.

För nu tänkte jag berätta hur tennissäsongen 2022 blir. Snabbt och effektivt.

Nadal och Thiem kommer komma tillbaka till de första turneringarna. Nadal kommer ha det väldigt svårt, Thiem nästan lika svårt. Båda kommer komma in till Australian Open helt utan form.

Djokovic kommer mellan jul och nyår meddela att han inte deltar i Australian Open. Han kommer fortsätta hävda att det beror på att han inte vill berätta om han är vaccinerad eller inte. Någon enstaka kommer kanske undra varför han inte hade åkt om han nu varit vaccinerad. Om ingen tyckte om honom innan så kommer nu…ja, fortfarande ingen tycka om honom.

Medvedev blir storfavorit inför Australian Open. Formlösa Nadal, och Thiem. Alla vet att Tsitsipas är ett snäpp efter. Men vinner då Medvedev? Njaeeeeeeaaa….jag säger nej. Zvberev är den spelare som kommer gynnas mest av att Djokovic inte är med. Han kommer på detta bli andraseedad och som ni vet, Zverev misslyckas inte med att hålla seedningar. Man kan lugnt säga att Zverev samlat ihop till en Grand Slam-titel och det är ofrånkomligt att det sker. Det kan nog ske i januari. Enda frågetecknet är väl hur de snabba förutsättningarna i Australian Open egentligen passar honom. Blir en bra turnering förresten, Australian Open. De troliga finalisterna Medvedev och Zverev kommer behöva slå bra spelare på vägen, spelare som verkligen vågar hota dem. Någon av dem kanske får Nadal i kvarten exempelvis. Att som toppseedad få Nadal i kvarten, den meningen är inte särskilt trevlig.

Efter Australian Open blir det ordinarie vacuum. Djokovic meddelar att han skiter i mastersturneringarna i USA, för han vill fortfarande inte berätta om han är vaccinerad eller inte. De allra flesta kommer nog fortsatt gissa på att han kanske ändå inte är vaccinerad. Under den här perioden blir det också fokus på Federer som under mars månad meddelar att han ställer in sin säsong, innan han gjort säsongsdebut alltså. Han säger inte att han slutar, men alla vet att han gör det. Medvedev tar över som världsetta efter turneringen i Indian Wells.

Till grussäsongen är Djokovic tillbaka. Nadal har hunnit bygga upp sin form. Thiem är åter också tillbaka. Och plötsligt hamnar de två som trodde de var överlägsna, Medvedev och Zverev i bakvattnet. Medvedev har en misärartad grussäsong, Zverev kämpar på och når kvartar och semis men är inte nära. Grussäsongen fram till Franska öppna delas upp mellan Djokovic, Nadal och Thiem. Nadal och Thiem de två starkaste som går in till Franska öppna som favoriter.

Och Franska öppna vinner…Thiem. Djokovic räcker inte till på grus. Han är för tunn not både Nadal och Thiem. Lottningen avgör vem av dem han torskar mot. Finalen spelas mellan just Nadal och Thiem. Thiem är bara tyngre, bättre, säkrare. Nadal hamnar på bakfoten och är lite försiktig. Thiem blåser på till max och smaskar bort Nadal med sin forehand.

Zverev och Thiem alltså årets första Grand Slam-vinnare. Inför Wimbledon är alltså racet mellan de tre bjässarna fortfarande vidöppet om vem som ska ha flest slams vid karriärens slut.

Nadal spelar grässäsongen denna gång, men når inte hela vägen. De andra är bara lite för bra.

Wimbledon handlar om tre spelare. Djokovic, Medvedev och Zverev.

Zverev är den av dem som inte riktigt räcker till. Finalen spelas mellan Djokovic och Medvedev och jo, den här gången vinner den fortfarande förmodligen inte vaccinerade Djokovic. Hans sjunde, och han sätter sig därmed i ett bra läge att tangera eller till och med slå Federers kanske viktigaste kvarvarande rekord, det med åtta Wimbledontitlar. Djokovic tar här sin sjunde. Medvedev fortfarande världsetta dock.

Efter tufft matchande under sommaren blir det lite pannkaka av förturneringarna till US Open. Ingen spelar dem. Mikael Ymer vinner i Montreal. Markus Eriksson gör comeback och vinner i Cincinnati. Okej. Nu fladdrade jag iväg lite. Det senaste stämmer inte, men att de bra spelarna inte spelar turneringarna stämmer. Detta medför att Tsitsipas, som haft en jobbig säsong där lite för många bara varit bättre, vinner både i Montreal och Cincinnati.

Alla pratar om Tsitsipas när det är dags för US Open men nej, han räcker inte till. Nadal kommer utan form. Thiem är inte riktigt tillräckligt bra på hardcourt. Det blir Djokovic och Medvedev i final i en kamp om platsen som världsetta. Vem vinner? Det gör Djokovic, för vi det här laget har han börjar respektera Medvedev till den grad att han plockar fram sitt Nadalspel i finalen. Vi får se en Djokovic som vi aldrig sett mot någon annan än Nadal. Han ligger konstant på gränsen, mosar Medvedev bakåt och slår igenom honom. Djokovic säger efter matchen att det var en av de bästa matcherna han spelat. Han vill dock fortfarande inte berätta om han är vaccinerad eller inte.

Sen slår…inte en höstvåg av corona till. För viruset har utvecklats till lindrigare varianter som inte gör folk särskilt sjuka vilket medför att världen visserligen fått en ny jävligt dryg förkylning, men vi behöver inte längre veta om Djokovic är vaccinerad eller inte.

I tennisväg händer i vanlig ordning inte särskilt mycket under hösten, men slutspelet blir riktigt bra då de bra spelarna åter spelat tennis under 2022.

Slutspelsuppställningen?

Djokovic, Medvedev, Zverev, Thiem, Nadal, Tsitsipas, Sinner, Rublev. Det blir bra drag i Turin så att säga. Vinner, det gör Tsitsipas. Han är den enda som orkar kämpa.

Och nej tyvärr, Del Potro kommer inte tillbaka.

Mikael Ymer slutar året rankad 97:a. Elias Ymer finner vi på 123:e plats.

Något mer ni vill veta? Ni får väl fräsa igång i kommentarerna i vår kära facebookgrupp Tennisen, så ska jag försöka svara där. För att allt ovanstående kommer stämma, det vet vi ju redan, eller?