Berrettini bäst under press

Hur förklarar man att Berrettini är så bra som han är? Det känns det väl som något man alltid brottas med. Jag brukar beskriva det som att han är sjukt jävla noggrann. Det är han. Det kan ju lätt hänga ihop med att man också är stark mentalt. Att man orkar vara som bäst när man är pressad. Det normala är annars att man blir sämre när man är pressad. Jag skulle säga att 90% av alla tennisspelare är sämre när de är i underläge i ett gem, ett set, eller en match.

Om vi stannar vid det där med gem. Att kunna ta sig ur svåra lägen i sina servegem, många viktigare grejer än så finns nog inte i tennis. Och i den grenen är Berrettini bäst av alla.

Till att börja med är han ju en servekanon. I alla fall på gränsen till servekanon. Själva serven är kanske inte servekanonig egentligen, men den i kombination med att hans forehand är väldigt mycket bättre än hans backhand gör att serven blir väldigt viktig för honom, för han får förstås väldigt ofta börja spela forehand i sina servegem medan motståndaren direkt kan hålla honom i backhand när han tar emot serve. Berrettini var fyra gällande procent av sina servegem vunna i år, nästan 90%.

Hållna servegem när man är i underläge 0-15. Där landade Berrettini tvåa efter Isner. Över 80% av fallen då han hamnade under 0-15 höll han ändå serve. Genomsnittet på touren var drygt 60%. Användbart för er som spelar på tennis förresten det snittet och i synnerhet er som spelar live på tennis. Man måste förstås väga in styrkeförhållandena mellan spelarna i matchen samt underlaget, men drygt 60% hållna servegem vid 0-15, bara får jag säga.

När man är under 0-30 var gen omsnittet för hållna servegem på touren 37%. Samma sak där. Om ni sitter och stirrar på liveoddsen här hos Bethard. Det går ju att spela på vem som vinner gemen live till och med. Jag tror att man rätt ofta får över två gånger pengarna på break vid 0-30, men det är alltså sex gånger av tio det blir just break i det läget. Berrettini? Delad etta på den listan med 61%. Den kategorin vann faktiskt Djokovic i år, något jag har en känsla av att jag förstår. Han brukar liksom bara nöta på och lösa sånt där. Han sätter sig förhållandevis ofta i såna hål också, så han får många försök på sig.

0-40 då? Kraftprovet. Där var Berrettini bäst av alla under 2021. 38% av gångerna han var under med 0-40 höll han serve. Helt otrolig siffra skulle jag säga. Genomsnittet på touren var 15%. Också en sån grej jag tycker man ska ha med sig när man spelar live. Om läget är 0-40 kan det ofta vara rimligt att trycka igenom sitt spel på spelaren som har breakbollarna, för det är förhållandevis liten risk att breaket inte kommer.

15-40, genomsnittet för att hålla serve 27%. Berrettini slutade trea med 46%. Den kategorin vann förresten Shapovalov. Hade jag kanske spontant inte gissat på men när man tänbker efter är det ju lite samma sak. Han är lika positiv och gör samma sak vid breakboll ner som han gör alltid annars och det är ju vad det handlar om.

Vid 30-40, Berrettini bäst av alla. 62% hållna servegem därifrån. Genomsnittet 45%. Också en jäkla intressant siffra tycker jag. Där kanske åt hållet att så många som nästan hälften ändå håller serve från breakboll ner.

Det var en jäkla massa siffror det. Som jag tycker var intressanta. Och mest intressant kanske. Berrettini är bäst under press av alla på atp-touren.