De spelar första veckan

Det är ATP cup första veckan. Drar igång redan på lördag. Bara några dagar kvar alltså. Men så har vi också två atp-turneringar den första veckan. Adelaide och Melbourne och vi kan väl titta på vilka som planerar att spela där tycker jag.

Med superreservation för återbud så klart. Det kommer bli en kaosartad första månad för touren, det är liksom inget snack om den saken. Folk kommer bli sjuka innan de åker, folk kommer vara osugna på hela upplägget att resa över hela världen och sen vara i princip instängd i några veckor, och framför allt, folk kommer bli sjuka på plats och dra sig ur.

Men det här är i alla fall de som tänkt spela.

Adelaide

Som det ser ut är det troligen här Mikael Ymer kommer inleda sin säsong. Han är anmäld till kvalet men är också fjärde reserv så vi kan nog räkna kallt med att han kommer komma in i huvudturneringen. För visst kommer fyra av spelarna ovan dra sig ur den sista veckan? Känns rätt troligt.

Typisk 250-turnering kan man väl säga va? Det kan vara lite bättre i vissa, framför allt europeiska 250-turneringar där arrangörerna betalar mycket pengar för att få affischnamn. De här turneringarna i Australien innan Australian Open är mer träningsturneringar för spelarna än någonting som arrangeras för att de ska dra så mycket publik eller intresse. Alla väntar ändå på Australian Open. Därför blir det inte samma huggsexa om spelarna. Och så är det ju så klart ATP cup som blockerar allt. Den turneringen har ju rankingen som sitt uttagningssystem. Har ett land en högt rankad spelare får man vara med i ATP cup. Därför är exempelvis Georgien med trots att de till och med hade förlorat mot Sverige. Troligen, ska sägas.

Många amerikaner med. Men är de inte med i ATP cup? Kan man tänka. Men jodå. De har bara en jävla bredd. Det är tre singelspelare och ett dubbelpar som gäller i ATP cup, om man nu har några dubbelspelare. Det har USA. Därför tre singelplatser och de har gått till Fritz, Isner, och Nakashima. Nakashima kanske inte helt kvalificerad på spelstyrka men det har blivit så att de spelare som inte är med i startuppställningen gärna står över. Khachanov här till exempel. Medvedev, Rublev och Karatsev finns med, plus två oduglingar i Safiullin och Donskoy. Khachanov inte med för att han vet att han aldrig hade fått spela någon singelmatch som har någon betydelse.

Frankrike då? Monfils och Humbert spelar ju här? De är inte med i ATP cup. Varför de inte är det, det får nog någon annan förklara för Monfils ranking om plats 21 ska räcka för att klämma sig in före flera andra nationer. Men det är möjligt att den kvalificerade spelaren måste tacka ja också för att landet ska kvalificeras och Monfils kanske inte ville spela, vem vet.

Melbourne

Veckans andra turnering och här kommer det bli manfall. Vilket Elias Ymer får hoppas på. Han är 13:e reserv till kvalet. Mycket troligt att han kommer komma in där skulle jag säga. Nå+gra platser finns öppna fortfarande och många av spelarna som just nu är listade att kvala kommer komma in i någon av huvudlottningarna den här veckan.

Nadal kommer knappast åka. Han berättar inte saker i längre förväg än han måste, kan man ju säga, men att han skulle åka efter att ha testat positivt för bara någon vecka sen, knappast troligt. Spelar han Australian Open? Man kan ju hoppas.

Dimitrov, Goffin, Paire, Anderson, Kyrgios så klart. Gott om spelare som mer eller mindre är på dekis. Men självklart, spännande att se om någon eller några av dem ser okej ut.

Griekspoor kan vara en spelare att hålla koll på. Ni med bra minne kommer ihåg att han slog någon riktigt bra spelare i 500-turneringen hemma i Rotterdam för några år sen. Eller så spelade han bara jämnt med någon. Han syntes där i alla fall. Han är 25 år gammal nu, lika gammal som Elias Ymer, Medvedev, och alla de där. Extremt skadedrabbad. Han har knappt fått igång sin karriär ännu vad det känns. Fram till förra säsongen då han slog typ alla rekord som finns på challengertouren. Särskilt under andra halvan då han avslutade säsongen med att vinna fem raka turneringar, först tre grus, sen tre hardcourt. Det har inte hänt förut kan jag säga. Totalt åtta titlar förra säsongen och då började han ändå rätt knackigt ska sägas. Kolla in honom. Rätt sevärd också.

Det var första veckans atp-turneringar det. Nästa gång ska vi titta på hur det ser ut inför ATP cup.