Djokovic spelar Australian Open

Det var definitivt på gång. Chefen över Australian Open sa häromdagen att ”några spelare skulle tilldelas tillstånd att delta i Australian Open utan att vara vaccinerad” och ungefär där förstod man väl vad de höll på att koka ihop. Han sa i samma uttalande att när det gällde Djokovic fanns fortfarande ”mycket att reda ut” och ungefär där förstod man ju att de skulle reda ut det. När de nu ville reda ut det.

Vad handlar det då om? Hur är situationen?

Man kommer inte in i Australien utan att vara vaccinerad. Det gäller även spelare i Australian Open. Men regler har ju alltid undantag och det gäller så klart också detta. Det finns personer som kan ta beslut om att reglerna ska kringgås och här har ett sådant beslut tagit.

Det är nu alltså bekräftat att Djokovic inte är vaccinerad, utan han får delta som ett ”medicinskt undantag”.

Vad betyder då det?

Ja, det vetefan. Det finns väl någon liten möjlighet att han lyckats få rätt person att säga att han har någon åkomma som gör att han inte bör vaccinera sig. Högst otroligt skulle jag säga. Han får nog ses som en av världens friskaste människor. Han behöver inte avstå vaccinet.

Jag tror snarare det handlar om att Djokovic kunnat uppvisa hur han ska delta i turneringen utan att utgöra en risk för honom. Och att man från turneringens håll varit så sugen på att ha med honom att man bemödat sig att försöka påverka de som bestämmer vilka i sin tur har vikt ner sig.

Vad tycker då jag?

Jag tycker det är fullkomligt förkastligt att Djokovic är en komplett idiot. Det är alla som motarbetar den begåvade delen av mänskligheten som försöker bekämpa och övervinna coronaviruset. Detta är dock inget nytt. Det har vi vetat länge, så det är inget man behöver dra ett varv till.

Jag tycker också det är rätt vekt att man ger Djokovic en möjlighet man aldrig hade gett till någon annan spelare. Visst, hade Federer eller Nadal också varit ovaccinerade och velat spela hade de fått samma behandling, men där går nog gränsen.

Men med detta sagt. Jag tycker någonstans ändå att det blir rätt.

Jag bygger hela mitt liv på sannolikheter, på gott och ont. Arbetsmässigt i princip alltid på gott. Privat väldigt ofta på ont då det nog inte alltid är så hälsosamt på det mentala planet.

När man analyserar det här så, Djokovic är en av världens främsta idrottsmän. Det är viktigt för många människor att se honom spela. Han åker eget flygplan till Australien. Han har garanterat presenterat en plan där han ska kunna delta i turneringen i princip utan att komma nära en annan människa. Kort sagt, han utgör ingen direkt risk för någon. Om man ska sätta detta i perspektiv så, något av det jag har störst problem med just nu är att man från myndighetshåll inte slutligen bara säger som det är, och gör någonting åt det. Alla normala människor i Sverige är vaccinerade, utom barnen. Vuxna kan också välja att hålla avstånd. Jag lever ett liv där jag kan leva rätt normalt utan att komma så nära någon annan att jag riskerar att bli smittad. Mina barn börjar däremot snart på förskolan, de kommer göra det mitt i en smittotopp, och därmed kommer jag högst troligt bli smittad. Det är barn som driver alla andra såna här sjukdomar, det vet ni som haft barn på förskolan. Att man inte säger som det är, att det kommer vara så även med det här viruset, jag tycker det är ett jävla hymlande. Sen får man väl välja själv hur man gör, men jag tycker folk kunde förtjäna att få veta hur det kommer vara. Sidospår, japp, men ni kanske förstår. Att ha Djokovic i grannhuset är en mindre risk än att skicka sina barn till förskolan. Det blir egentligen bara korkat om man skulle hindra honom, eftersom han inte kommer utgöra någon risk.

Djokovic är alltså inne igen. Vad tror ni, vinner han?