Djokovicsoppan avgörs på måndag

Gå med i vamosrafas facebookgrupp säger jag bara. Ni hittar den på www.facebook.com/groups/tennisen. Jag har väldigt svårt att tänka mig att det fanns någon bättre bevakning av Djokovic förehavanden igår någon annanstans än i den gruppen igår. Det var stor underhållning och mycket bra info. Så häng med där, den lever alltid upp när det vankas slams.

Hur är läget då? Blir det någon Djokovic?

Ungefär såhär.

Eller rättare sagt, såhär tror jag.

Djokovic fick ett gäng kvacksalvare att vrida saker och ting ett gäng varv för att komma fram till att det finns någon anledning som gör att han inte borde vaccinera sig. Vad det kan tänkas vara, det är omöjligt att veta men jag skulle väl gissa att någon av hans påhittade teorier om vad han ska äta och inte äta eller något sånt där skit gör att ett vaccin inte passar i hans kropp. Arrangören av Australian Open läste detta och såg sin chans. Någon slags läkare (kvacksalvare i det här fallet) tyckte att Djokovic borde undantas från vaccinkravet och som sagt, då tog de sin chans och spelade med. De gav Djokovic ett medicinskt undantag vilket några enstaka andra redan fått. Det handlar om några ryssar som fått Sputnik, som inte är ett godkänt vaccin i den civiliserade delen av världen, som fått komma till Australien ändå och möjligen några med andra orsaker. Medvedev ska för övrigt vara en av dessa.

Djokovic basunerade ut att han fått tillåtelse att delta, vilket han hade fått, och åkte till Australien direkt när han fick beskedet.

Det han missade lite grann. Det som av en person i facebookgruppen framställde på ett ruskigt pricksäkert sätt igår. Var att Australiens gränspolis, den är inte riktigt att leka med. Ni vet de här dagprogrammen på typ åttan, nian, tian, elvan, tolvan, de där skitkanalerna som ingen tittar på. Gränsbevakarna Australien är ett program man konstant scrollar förbi, och ibland tittar man ju i några minuter. Tittar man några minuter hinner man se att om man har ett äpple i väskan som inte kommer från Australien när man går igenom passkontrollen, då åker man tillbaka dit man kom ifrån med vändande post, typ. Australien är strikta med det mesta från immigration till livsmedel och annat. De är så isolerade, och i en del av världen där de är rätt ensamma tillsammans med Nya Zeeland om att tillhöra I-länderna så att säga, att de har ett gränsskydd som är rätt väl utvecklat. Jag tror faktiskt att Djokovic inte fullt ut kalkylerade med detta. Jag tror att han förstod att det han hade var tunt, men jag tror att han räknade med att de skulle vika ner sig när det var skarpt läge och släppa in honom.

Dessutom tror jag faktiskt att det var han själv som gjorde så att han nu sitter inlåst på ett karantänhotell i Melbourne.

För när han på sina sociala medier basunerade ut att han tilldelats ett medicinskt undantag började folk bli arga. Djokovic är inte en omtyckt person. Det var lätt för folk att börja skriva om hur värdelöst det är att han särbehandlas, inte minst då han tidigare aktivt uttryckt sig negativt om vaccin. Kort sagt, alla förstod att han försökte och höll på att bluffa in sig i landet.

Detta gjorde att medan Djokovic satt på sitt flygplan började det bli en politisk fråga. Opinionen mot det hela växte och innan Djokovic ens landat hade Australiens premiärminister uttalat sig om att om inte Djokovic hade rätt dokument för att ta sig in i landet skulle han skickas tillbaka som alla andra.

När Djokovic väl kom fram, med bristfällig dokumentation, pekade man på att han ansökt om fel sorts visum och att hans dokument om undantaget inte gick ihop med den typen av visum. Det var nog bara ett sätt att förenkla det dock. Jag tror att man från väsentligt högre nivå än arrangören av Australian Open hade bestämt sig för att han inte ska in i landet.

Efter några timmar där Djokovic satt instängd i ett rum på flygplatsen, ensam var viktigt att påpeka. Han fick inte ha kontakt med sina assistenter under den tiden. Stackars liten. Så stod det till sist klart att Djokovic inte kommer in i landet. Inne i landet är han dock. Han sitter som sagt inlåst på ett karantänhotell då han har överklagat det hela. Hans överklagan är uppskjuten till måndag och då kanske det kommer ett besked. Jag har väldigt, väldigt svårt att se att något kommer ändras och att han kommer få vara med. Om man ponerar att han varit amerikan och extremt omtyckt så kanske diplomatins hjul hade snurrar i hans favör och att det hade gått att vrida till på något sätt. Nu är han serb och Serbiens högsta höns, statsminister, president, eller vad han nu må vara gjorde något uttalande igår om hur fantastisk Djokovic var och om hur han skulle kriga för Djokovic skull i detta ämne. Låt oss säga att jag inte tror att Australiens ledare är så imponerade där. Han har nog inte så mycket att pressa med så att säga.

Djokovic pappa sa också under kvällen att om inte Djokovic släpps in i landet så skulle de ”ta till gatorna” för att få honom fri. Alltså, massor av människor skulle påbörja någon slags revolution för hans skull. Ungefär lika troligt som att någon skulle göra detsamma för mig.

Där står vi nu. Djokovic har börjat ställa krav. Han vill bli förflyttad till ett karantänhotell med tennisbana. Som sagt, han skulle tittat mer på Gränsbevakarna Australien.

Avslutningsvis. Det här är helt utanför ämnet. Men för att försöka förstå hur tokig Djokovic är så kan man titta några minuter på klippet nedan. Jag har ställt in det så det startar när galenskaperna verkligen börjar. Djokovic sitter och pratar med någon slags halvgalning och de kommer in på hur viktigt det är att vara medveten om vad man gör. Djokovic pratar om hur viktigt det är att inte bara dricka vatten, utan när man gör det måste man tänka att man dricker vatten. Annars blir det tydligen inget bra. Man ska inte håna folk för deras religion. Jag tycker inte man kan kalla det här för religion. Man ska inte hacka på folk som är psykiskt sjuka. Djokovic är antagligen och nosar på att vara det, men ändå inte skulle jag säga. Han är bara galen helt enkelt. Han tillhör den här gruppen, där för övrigt nästan alla är antivaxare, där man söker efter saker som inte finns. Djokovic är inne och nosar på att det ska vara möjligt att påverka huruvida vatten är rent eller inte med tankekraft och liknande. Då är man galen, och kanske psykiskt sjuk, vad vet jag. Det jag egentligen vill komma till är att det fascinerar mig hur alla mer eller mindre galna människor möts i motståndet till vaccin. Tänk efter själva på de som ni hört om är väldigt starkt emot vaccin och andra mediciner. Det är allt från kommunister, rasister, till skogsmollar och foliehattar. De tycker i grunden olika om allt och hatar varandra, men det faktum att de är extremister och allmänt knäppa gör ändå att de möts i denna sorgliga men också farliga grupp. Nadal uttalade sig nyss om Djokovichistorien och sa att Djokovic visste spelreglerna. Han har haft ett halvår åtminstone på sig att vaccinera sig och att världen lidit tillräckligt för att folk inte gör det självklara. Bra gjort av honom och väldigt träffande. De här idiotierna må vara en liten grupp, men de är tillräckligt många för att fördröja det som alla vi andra vill uppnå, att vi alla bara han vaccinera oss så att vi sen kan börja leva åtminstone i närheten av som vi gjorde innan.

Så, jag ger er, Djokovic i sin fullkomligt havererade form.

Vatten har känslor! Det visste ni inte när ni vaknade i morse, eller hur?