Semifinalklart i ATP cup

Funkar det med fyrlagsgrupper i stora landslagsturneringar? Den frågan tycker jag är högst relevant. Problemet är väl att det inte finns något annat alternativ egentligen men oavsett om man tittar på ATP slutspelet, ATP cup, eller grejer inom andra idrotter, tänk fotbolls-VM och så vidare. Det blir nästan aldrig bra. Man kan försöka göra så det blir rättvist, men det blir nästan aldrig rättvist och orsaken är rätt enkel. Det kan vara väldigt stor skillnad mellan att möta ett lag i första omgången när alla har allt att spela för jämfört med att göra det i sista omgången när nästan alltid är betydelselöst för något lag.

Det jag tänker på i det här fallet är att Kanada, som jag faktiskt trodde var borta i princip efter första omgången, under förmiddagen krånglade sig vidare till semifinal. Orsaken en annan grej som jag personligen tycker är skitdålig, att inbördes möte ofta är det som väger tyngst när lag hamnar på samma poäng. Kanada var klara för semifinal som gruppsegrare vid 2-0 i matcher mot Tyskland. Trots att Storbritannien står på två vinster och 5-4 i matchkvot. Kanada står på två vinster och 4-4 i matchkvot. Eftersom de redan var klara kastade de in sina oduglingar i dubbeln, de kommer förlora den, och därmed gå vidare på 4-5 i matchkvot jämfört med Storbritanniens 5-4. Och då har de alltså mött exakt samma lag. Men Kanada går vidare på att de vann den inbördes matchen. Man kan argumentera för att det är bra, men jag tycker det är dåligt.

Det kan också noteras att detta, att inbördes möte går först, avgjorde allt redan på förhand inför matchen mellan Kanada och Tyskland nu under förmiddagen. Att prata om spelsäkerhet är ju populärt. Att man ska motverka allt som har att göra med uppgjorda matcher att göra och så vidare. Den här matchen var absolut inte uppgjord, men när Storbritannien slog USA var Tyskland redan utslagna. För Storbritannien stod på två vinster och Tyskland hade förlorat mot dem. Inte ens 3-0 mot Kanada hade alltså hjälpt, Tyskland var utslagna.

För att inte tala om att se det ur britternas perfektiv. De åkte ut på något så banalt som starttiderna på matcherna. Man kan egentligen säga att både de och USA rök på att deras match placerades före matchen mellan Tyskland och Kanada. Om USA vunnit hade Kanada varit utslaget. Nu när britterna vann var Tyskland utslaget. Det lag som vann den tidiga matchen idag behövde alltså lita till ett lag som inte hade något att spela för. Kanske inte helt rättvist.

Jag har inte varit särskilt positivt inställd till ATP cup. Inte från det att den första upplagan började i alla fall. Jag minns att jag trodde på det hela innan man kunde se hur det blev men nu har den utvecklats till något som inte är bra. Kvalificeringen där bara den bästa spelaren från landet räknas funkar inte och kvalificeringen till semifinalerna funkar som sagt kanske inte heller så bra. Matchen mellan Kanada och Tyskland var en uppvisning i hur det inte får vara.

Faktum är i och för sig att Storbritannien ändå hade kunnat räddas. Om Zverev, som var måttligt intresserad av att slå Felix, ändå hade gjort det. Det hade kunnat hända om inte Felix spelat bra. Så hade tyskarna troligen vunnit dubbeln. Dubbelspelarna kämpar alltid. Och då hade Storbritannien gått vidare. Jag tycker definitivt de var den rättmätiga vinnaren av den gruppen.

Varför så mycket fokus på den gruppen?

För att de andra inte var så spännande. Det spelades visserligen en helt avgörande match i en av grupperna mellan Polen och Argentina men Polen vann den matchen enkelt och vann hela gruppen enkelt. Överlägsna där, Polen. Hurkacz var gruppens bästa spelare, alla lag hade svaga tvåor vilket gjorde att Majchrzak blev den bästa av dem, och polackerna kan också skramla ihop ett okej dubbelpar hur de än väljer. Så rättvist vidare från den klart svagaste gruppen, Polen.

Ryssland drev det i mål också på ett helt otroligt sätt. Safiullin så klart den stora grejen. Såg hans match mot Sinner inatt och han utmanade faktiskt till och med Sinner även om det blev torsk. Helt osannolikt. Medvedev var bra rakt igenom även om han förlorade mot Humbert men han överpresterade istället i dubbelmatcherna. Safiullin som tog dem vidare med två singelvinster och tre dubbelvinster dock. Helt otroligt. Medvedev som knappt träffar bollen i dubbel och Safiullin som inte är någon stjärna överhuvudtaget vann samtliga dubbelmatcher. Det är osannolikt. Det var omöjligt att Ryssland skulle gå vidare från den starka gruppen med Italien, Australien och Frankrike men de gjorde det.

Spaniens gruppseger behöver vi kanske inte lägga så mycket tid på. De hade inget motstånd överhuvudtaget.

Semifinalen, Spanien-Polen och Kanada-Ryssland. Otroligt svårt att sia om vilka som vinner. Polen passar Spanien dåligt. Hurkacz är bra nog för att slå Bautista, Carreno Busta slår nog Majchrzak, och det hela avgörs därmed troligen i dubbeln där Spanien har en liten svaghet. Spanien favorit på att Bautista har större chans mot Hurkacz än vad Majchrzak har mot Carreno Busta men öppet. Kanada-Ryssland lär avgöras på dubbeln. Medvedev torskar knappast mot Felix, Shapovalov torskar knappast mot Safiullin. Kanadensarna bara ska vinna den dubbeln normalt sett men svårt att vara säker på det efter ryssarnas tre raka i dubbeln i gruppen.