Nu har det spårat ur

Det har spårat ur, så mycket kan man väl säga. Eller kanske rättare sagt, det som Djokovic och hans familj hållit under ytan i många år. De riktiga galenskaperna, har nu plötsligt kommit upp ovanför ytan.

Hans familj. Alltså inte han själv. Hans familj. Mamma, pappa, och bror har hållit presskonferens under eftermiddagen och ska du bara titta på någonting idag, då ska du titta på det här.

Om någon inte hänger med i svängarna så är det någon på plats som frågar om Djokovic var sjuk dagen då hans positiva test är daterat. Djokovic lillebror väljer då, efter att ha svarat på frågor i en timme, att meddela att presskonferensen är avslutad. Precis när den enda rimliga frågan, som de kanske skulle kunna svara på, kom upp.

Det som händer sen. Ja, ni kanske ser. De sitter i ett rum med tavlor av Djokovic framställda. Och ställer sig sedan och sjunger någon slags kampsång tillsammans. Det närmaste jag kan komma på för att beskriva känslan är känslan av en sekt. Och just där ligger nog mycket av förklaringen till de senaste dagarnas tokigheter. De människor som är starkt emot vetenskapen hamnar väldigt ofta i sektliknande sammanhang, och Djokovic, tillsammans med hans familj, är nog mycket närmare sådana saker än vad de tidigare velat ge sken av. Och kanske också än vad många av oss velat tro.

Det här har spårat ur. Det finns nu som jag ser det två vägar. Antingen så blir han nu kvar, och ställer upp i Australian Open. Han kommer vara så vansinnigt avskydd att jag faktiskt inte vet hur han ska klara av det. Eller så tar den australiska regeringen ett beslut om att kasta ut honom. Jag tror att det fortfarande absolut inte är omöjligt att det händer. Troligen är de juridiskt knepigt eftersom man i en domstol nu av någon anledning slagit fast att Djokovic faktiskt är berättigad att komma in i landet. Jag skulle dock inte säga att det är omöjligt att det kommer ett beslut om att man från regeringens håll skiter i domstolen och kastar ut honom. I så fall skulle han enligt uppgift automatiskt få ett treårigt inreseförbud. Jag skulle gissa att man i så fall nog vrider till det så att han slipper den biten. Men ja, vi får se. Han har nu varit och tränat på Australian Open-banorna i alla fall.