Australian Open – torsdag

Det här kommer bli bra gott folk. Och kanske var väl förmiddagens spel lite av en försmak på hur bra det kommer bli. För idag var det verkligen lite show.

Och då tänker jag ju framför allt på Medvedevs match mot Kyrgios. Tyvärr går det inte att bädda in facebookklipp här på bloggen men det har varit en diskussion om Medvedevs vinnarintervju i vår facebookgrupp Tennisen under eftermiddagen. Ni kan hoppa in där om ni vill se det. Medvedev fotknölssågade publiken efter matchen för att de buade åt honom. Om de faktiskt buade eller ägnade sig åt nåt tramsigt jävla annat skrikande, både och skulle jag säga. Medvedev lackade ur i alla fall och han lät publiken veta att han inte gillade det. Det fascinerande med det hela är att jag är helt säker på att publiken ändå kommer stötta honom i nästa match. Vi har sett det flera gånger förut. Medvedev är ofta dryg mot publiken, och ofta arg, men trots det så gillar folk honom. Jag tror det är så enkelt som att det stavas ärlighet. Om man jämför med andra spelare som ofta står och tackar publiken efter matcher där de blivit behandlade som skit. Sånt stör folk, för de vet att det är oärligt. Medvedev kastar skit tillbaka istället, och även om folk inte gillar det initialt, i längden tror jag man gör det. Jag gillar det i alla fall starkt. Väldigt få så stora idrottsmän är ärliga men Medvedev, han skiter liksom i. Han bryr sig inte. Och det går hem som bara den.

Själva matchen? Kyrgios showade. Och skapade också show. Han tog set. Han hade en period där han var sjukt bra och gjorde en del sjuka bollar. Och han eldade på publiken. Om jag ska vara helt ärlig tror jag att Kyrgios fick ut nästan allt han vill ur den här matchen. Innerst inne vill han absolut vinna, men det är inte prio ett. Prio ett är att känna känslan av att det blir fart. För att det ska hända krävs det att han utmanar och även om han om man frågar mig hela vägen var jäkligt långt ifrån att vinna, han utmanade tillräckligt. Men vad någon än säger, han är inte tillräckligt bra, han har inte ens kapacitet, att slå en av de absolut bästa. Han kanske hade det för några år sen, men han har det inte nu. Då var han själv nog marginellt bättre men framför allt så var inte spelarna i den absoluta toppen riktigt lika bra. Djokovic var det, men Kyrgios kunde exempelvis hota Federer, kanske också Nadal. Han kan inte hota Medvedev. Jag tror heller inte han skulle kunna hota Zverev. Självklart inte Djokovic. Alla andra kan han slå, men de här spelarna är för stabila när det handlar om femsetare.

Jag tycker Medvedev ser obehagligt bra ut. Jag ser inte hur han ska kunna missa finalen. Där kommer han få motstånd, men han är storfavorit till att vinna. Inget snack om saken.

Några spelare åkte ut idag. Eller ja, många, men några som är noterbara.

Jag tyckte Schwartzman såg lite matt ut i pälsen i matchen innan, och idag var han helmatt i den. Det var något som inte stämde. Han är utslagen och O’Connell är i tredje rundan. Rankad precis innanför de 200 bästa i världen just nu, O’Connell. Det känns som att han i princip slutat spela ett par gånger och med här på ett wildcard. Rätt fräsigt för honom att vara i tredje rundan kan man tänka.

Dimitrov rök mot Paire. Paire kan ju spela när han vill ibland. Han är en pajas. En stor pajas. Jag gillar inte överhuvudtaget att skriva om honom. Men med tanke på hur det oftast går för honom, superframgång detta.

Och så var Murray totalt under isen och rök i raka set mot Daniel. Daniel som inte är bra överhuvudtaget. Han hamnade liksom helt fel i allt idag, Murray. Han hittade varken något försvar eller något anfall utan han hamnade i något slags mellanläge som är det absolut sämsta som kan hända honom. Varför vet jag inte, men hela matchen var ett stort haveri för honom. Tråkigt, det hade varit intressant att se honom mot Sinner i nästa runda.

Det var det om dagens spel. Nu, kommande dags matcher. Och nu börjar det finnas godbitar.

02:30 Sonego-Kecmanovic

Rätt intressant match ur det taktiska perspektivet skulle jag säga. Sonego är en ren allroundspelare som inte gör så mycket spektakulärt, men som tar sig fram på att han inte har några hål i spelet. Han saknar dock sätt att vinna på egen hand skulle jag säga, och lite intressant att se hur mycket han kan göra för att komma ifrån det spel som Kecmanovic vill ha. Nämligen ett rent bollande från baslinjen där trycket blir tillräckligt hårt på Sonego för att han inte ska kunna attackera Kecmanovic i hörnen. Sonego är ganska mycket bättre, men jag tror att Kecmanovic kan ta det här på grund av spelstilarna. 2.60 på Kecmanovic här på Bethard. Lite spännande.

03:00 Monfils-Garin

Sett bombsäker ut hela året, Monfils. Hur många gånger har jag skrivit det genom åren? Aldrig. Han måste falla ihop totalt för att förlora mot Garin. Men det har han ju gjort förut så att säga.

04:00 Berrettini-Alcaraz

Men det var väl ett jävla sätt att lägga ett spelschema. Skit, skit, skit, skit, skit. För den här matchen, den måste man ju nästan se. Har ni sett oddsen här? Berrettini är en absolut toppspelare. En superstabil sådan som börjat året dålig, men som sett bra ut hittills i turneringen. Alcaraz är klar favorit mot honom. Han har sett otroligt bra ut hittills och det verkar som att folk tror att genombrottet nu är här. Att Alcaraz redan nu är en topp-10-spelare spelstyrkemässigt. Jag utesluter verkligen inte att det är så. Det är bara en tidsfråga innan han är det, men jag trodde nog inte att det skulle ske redan nu. Inatt får vi i alla fall se hur han står sig mot ett såhär pass tufft motstånd.

Berrettinis serve är som alltid en faktor. Alcaraz servar jättebra för sin spelstil, men Berrettini kommer få mycket mer på sin. Är Alcaraz överlägsen Berrettini i spelet? När jag tänker på det så, ja, det är han. Samtidigt är Berrettini ultrastabil. Alcaraz är än så länge jätteojämn och kan ha dåliga dagar. Men får Alcaraz träff på sitt spel, som sagt, jag håller med. Jag tror att han kan vara bättre än Berrettini. Tittar man på vinnaroddsen är Alcaraz just sjättehandsfavorit här på Bethard med 21 gånger pengarna. Det är svindlande ändå.

04:00 Shapovalov-Opelka 

Känns klart svala båda två, ändå gör de upp om en plats i åttondelsfinal i en slam. Det är bra att vara seedad så att säga. I det skick Shapovalov är just nu, så osäker som han är i spelet, så kan nog detta vara en räddning för honom. Han behöver inte slå så många slag för att vinna bollarna. Jag tror helt enkelt det här passar honom. Rätt fint odds på det. Opelka är nämligen favorit. 2,10 på Shapovalov. Inte orimligt med tanke på hur usel Shapovalov var mot Kwon, men jag tror det här blir lite annat.

04:30 Carreno Busta-Korda

Snark. Två bollmotare när det bara virvlar av bra matcher på andra håll. Det går ju inte.

06:00 Zverev-Albot

Icke motstånd för Zverev. Passa på och ät frukost. Ägg och bacon kan vara gott.

10:30 Nadal-Khachanov

Jag har en sån rackarns känsla för att det kommer krävas något riktigt ordentligt för att slå Nadal i den här turneringen och när jag får den känslan, då brukar den stämma. Förr i tiden handlade det om att han skulle vinna. Nu är motståndet ett annat. Men jag tror inte han kommer floppa ut sig. Jag tror inte han kommer förlora en sån här match. Det ska dock sägas, Khachanov har sett ovanligt bra ut i sina första matcher. Säkrare än jag sett honom på länge. 7-0 för Nadal i inbördes möten. Khachanov har tagit ett set. I den matchen var han dock rackarns nära, i US Open 2018 för er som minns. Men nej, Nadal kommer inte behövs kissa en extra gång inför den här matchen, det tror jag inte.

10:30 Karatsev-Mannarino

Karatsev tog skadeavbrott i sin förra match och han klev av dagens dubbelmatch efter ett set. Han är knappast helt fräsch. Det är väl vad den här matchen handlar om. Är Karatsev frisk eller inte. Frisk vinner han, ofrisk vinner han inte. Mannarino är ingen större faktor i matchen.

Så. Det där blir kul. De kunde lagt ett bättre spelprogram för oss men den som orkar, den kommer ha en otroligt fin tennisdag.