Australian Open – fredag

Halv tre är klockan i Melbourne och Mannarino håller precis på att avsluta en ytterst sliten Karatsev. Och Nadal, han ligger nog med lampan tänd där på hotellet, uppdaterar livescoren maniskt, och flinar lite. För han är om några minuter i kvarten.

Jag tycker faktiskt Nadals match mot Khachanov var dagens stora, och då var konkurrensen inte direkt dålig. Som han ser ut Nadal. Vad är det med honom liksom? Det är ju inga fel på det här? Det är några år för mycket på kroppen, men förutom det, spelet, det är inget fel. Jag tycker han ser fullkomligt grym ut och han verkar känna det själv. Man ser på Nadal om han känner sig okej eller inte och just nu kan jag lova att han känner sig okej. Det känns bra för honom. Han tycker det är kul att spela. Och jag ser inget annat än att han kommer bli totalt livsfarlig i slutet av den här turneringen. Kanonmatch av Khachanov också ska sägas. Han tog ett set och han försökte hela vägen vilket imponerar på mig med tanke på hur bra Nadal var och hur utspelad Khachanov länge var. Fantastiskt roligt att se. Nadal är lite tillbaka. Det borde kunna få Zverev och Medvedev att kissa en extra gång.

Konkurrens som sagt, för Berrettini-Alcaraz, det blev en kraftmätning det. En kraftmätning som Berrettini till slut lyckades krångla sig till. Vilket väl var lite tur för jag kan ju säga såhär. Det är inte många månader, veckor, eller dagar som man kommer kunna slå Alcaraz. Det är nära nu. Nära att spelare som Berrettini bar kommer bli krossade av Alcaraz. Jag såg inte hela matchen men det jag såg räcker nog allt. Jag har svårt att se att det var så mycket annat resten av matchen. Alcaraz är fortfarande lite för ojämn. Missarna finns där. Han är inte perfekt taktiskt ännu. Han utnyttjade Berrettinis backhand för lite. Men det är som att han nästan är för bra för sigg eget bästa, Alcaraz. Som att han är så bra att det är lite för roligt att spela, så det inte blir att han slår några tråkiga slag för att låsa motståndaren. Varför ska man göra det när man kan göra precis vad man vill med bollen liksom? Vilken jävla träff han har på bollen. Det räcker med att lyssna på det. Och jämföra med någon som Berrettini. Berrettini har en ganska dålig bollträff. Han bökar in sina slag. Alcaraz, det är så sjukt jävla rent. Det bara smäller. Vet ni vad som är unikt med Alcaraz? Han är i princip lika säker rakt som han är kross. Det har ingen spelare någonsin varit förut och ni som tittar på tennis ibland, eller för den delen har spelat tennis. Ni vet att han får lite mindre tid på sig när motståndaren slår rakt. Berrettini vann, men allt handlar ändå om Alcaraz. Han kommer vara en av de fem bästa spelarna i världen när den här säsongen är slut. Antagligen inte rankingmässigt, men spelmässigt kommer han vara det.

Resten av matcherna gick faktiskt exakt som jag trodde och lottningen på övre halvan ser nu ut såhär:

Kecmanovic-Monfils

Carreno Busta-Berrettini

Zverev-Shapovalov

Mannarino-Nadal

Det där blir ju liksom spännande.

Nadal får ett ickemotstånd i åttondelen, precis vad han behöver för att kunna samla kraft inför slutstriden. Kan Shapovalov göra något mot Zverev? Kanske. Jag tror han kan pressa i alla fall. Den matchen blir fin och vinnaren av dem mot Nadal. Kommer Zverev vara en övertygande favorit mot Nadal i kvarten? Nepp.

Monfils har ännu inte torskat ett set och ser bombsäker ut. Vägen till kvarten vidöppen för honom och jättechans där också. Men Berrettini ändå lite favorit nu på att ta sig till semi. Som ni ser, det hade kunnat bli Alcaraz-Nadal i semi. Vilken jävla grej det hade varit. Snacka om läromästaren mot arvtagaren i en enda riktigt stor strid. Den kanske få komma i Franska öppna i sommar. Tänk en final mellan dem där. Tänk…

Nu kommer i och för sig Alcaraz bli bra mycket bättre på tennis än vad Nadal någonsin varit, men man skulle ju vilja se någon riktigt stor kamp mellan dem innan det händer i alla fall.

Det var dagens spel. Nu, dags att försnacka nästa speldag.

04:00 Tsitsipas-Paire 

Är det en spelstil som Paire aldrig kan klara så är det väl Tsitsipas. Paire kan inte vinna en tennismatch där han så att säga drar ner motståndaren i skiten. Ni som spelar golf vet hur det är. När den man spelar med är riktigt jävla usel och dessutom kanske omotiverad. Det går inte att spela då. Paire är den där usla och omotiverade. Han drar ner sina motståndare i skiten, och kan sen ibland slå bra spelare. Tsitsipas, honom drar man inte ner i skiten. Om han var inblandad i en sådan golfrunda tvivlar jag på att han ens hade märkt vem han spelat med.

04:00 Medvedev-Van de Zandschulp

De spelar väldigt flackt båda två. Där slutar likheterna.

04:30 Bautista-Fritz

Bautista 1,90, Fritz 2,05 här på Bethard. För ett par år sen hade det varit 1,25 på Bautista här. Bautista har tagit kliv bakåt, Fritz stora kliv framåt. Jätteviktig match för båda två och jag håller med, jämn match. Fritz har sin serve att luta sig mot. Sen är frågan hur mycket bättre Bautista är i spelet. Inte jättemycket bättre säger jag. Jag tror Fritz tar den här.

06:00 Cressy-O’Connell

Första omgången av challengerturneringen i Ulan Bator, kan bli en fin match där! Nej just det, tredje rundan i Australian Open. Cressy får vi vänja oss vid att han är framme såhär. Han är en jättebra spelare om man frågar mig. O’Connell, kanske inte lika mycket så, men vilken gigantisk chans för O’Connell att nå sitt livs framgång och så bra är inte Cressy att O’Connell är chanslös här. Cressy är en spelförstörande spelare som går att hantera om man själv förstår sig på honom och kan hålla säkerheten. Man vet aldrig. Jag tycker Cressy är väldigt mycket bättre, men hans vinst är inte given. Hoppas han vinner dock. Han är fortfarande brutalt underrankad och skulle kunna ordna till det lite grann med en åttondel här.

07:00 Felix-Evans

Evans har hittat form igen efter att ha haft en mörk halva av förra säsongen. Felix, jag tycker liksom det ser bra ut egentligen, men han spelar jämnt med och förlorar mot spelare han inte ska vara hotad av. Lite grann är han ett luftslott. Det ser bättre ut än det är och han är extremt lättspelad. Jag tycker att Felix ska vara klart bättre, stabilare, egentligen allting men får Evans till sin variation, inte säkert att Felix kommer trivas. Men nej, jag tror och hoppas att Felix ändå är bättre och vinner.

07:00 Sinner-Daniel 

Hade ju varit kul med Murray här men som han spelade mot Daniel hade det samtidigt varit meningslöst. Nu fri lejd för Sinner som har en väldigt möjlig väg framåt. Han förlorar knappast i årrondelen och sen kanske Tsitsipas i kvarten. Sinner kan mycket väl gå till semi.

09:00 De Minaur-Andujar

Kanske ingen nattmatch egentligen sett till nivån på den men givetvis, australiensare. Andujar håller ingen nivå överhuvudtaget längre och är värdelös på hardcourt men otroligt enkel lottning och han har ändå tagit sig hit. Faktiskt ingen spelstil som är särskilt kul för De Minaur att möta då Andujar inte kommer slå bort sig som De Minaur vill men ser man till kvalitén på dem ska inte De Minaur ens kunna bli hotad här.

10:30 Rublev-Cilic

4-1 i inbördes möten, fyra raka för Rublev och det kan man väl förstå lite grann. Ganska lika spelare egentligen men att Rublev är enormt mycket bättre när bollen är i spel. Cilic har sin bättre serve men det ska inte vara tillräckligt. Rublev måste ha en dålig dag för att förlora.