Australian Open – söndag

Krisp. Det är väl ordet som beskriver Shapovalov bäst om man ska vara positiv mot honom. Det är så jävla krispigt och det gör att sånt här kan hända. Om man jämför honom med hans kompis som spelar åttondel imorgon. Tror ni att Felix skulle slakta Zverev i en slam utan att han själv ens är i form? Tror inte inte det va. Baksidan är förstås att Shapovalov kan förlora mot vem som helst när som helst. Men uppsidan är att han också kan slå, jag skulle säga vem som helst när som helst. Det händer inte bara sådär, men det kan hända.

Jag förstår mig på den här turneringen. Inte som att man gissar rätt på vem som ska vinna alla matcher, men jag tycker den har en logik i sig och det innebär ofta att det blir roligt. Tvärtom jämfört med när det händer konstiga grejer. Det gör faktiskt sällan att det blir roligare. Framför allt innebär det ofta att kvalitén är låg. Att Shapovalov vann den här matchen. Det skulle absolut till en del, men det kunde hända och det skulle i så fall hända på precis det sätt det hände. Att Shapovalov bara tar bort det Zverev är bra på ut ekvationen. Om man inte börjar spela med Zverev, då är han en simpel servekanon och simpla servekanoner, de kan alltid falla. Jag gillar inte Shapovalov överhuvudtaget men det finns grader i helvetet. Zverev håller till nere på de väldigt låga graderna. Shapovalov, han är närmare marken.

Zverev borta, och det förändrar alltid. Det sätter upp för en match nästa söndag som…ja, när fan spelades en sådan match senast? Det var väl i och för sig US Open-finalen på ett sätt. En match där något helt sjukt kunde hända. Men en rätt betydande skillnad. Det här kommer nog inte låta helt friskt, men när jag sitter och håller på med det här, att skriva om tennis, framkallar Nadal ibland två saker. Den första, när jag tänker på något han kan uträtta, då sitter jag liksom och flinar när jag skriver. Jag gör det nu också. Jag kan inte förklara varför. Jag bara gör det. Det finns något där som jag nog trots allt inte känner för någon annan spelare. Den andra för övrigt. När jag googlar bilder på honom börjar jag ofta spänna mig. Det är nog ännu mer sjukt. Men det går liksom igenom mig hur mycket han kämpar, så jag försöker kämpa in bilderna, typ.

Nu ska vi inte prata mer om mina mentala utmaningar.

Det jag ska komma till.

Det börjar kännas väldigt nära till hands att Medvedev och Nadal möts i final, en final där utgången verkligen inte kommer vara given. Nadal har nu en otrolig möjlighet att vinna den här turneringen och bli först till 21 vunna slams. Vilken grej det vore om Djokovic bara faller ifrån på att han är totalt dum i huvudet, och så får han avsluta sin karriär utan att vara tidernas största tennisspelare. Nu ska vi inte fladdra iväg här. Men Nadal har chansen här. Han kommer vara favorit i Franska öppna, särskilt som Djokovic antagligen inte kommer stå på startlinjen där. Och om Djokovic hamnar två slams bakom igen. Då kan det börja bli tufft.

Nadal krossade förstås Mannarino och nu Nadal-Shapovalov i kvarten. Nadal står i klart högre odds mot Shapovalov än vad Zverev gjorde. Det är nog rätt. Men Shapovalov gör inte två såna här matcher i rad, och Nadal är på vissa sätt bökigare för honom än vad Zverev är. Nadal stor favorit för mig där och sen kommer han också vara klar favorit i en eventuell semi.

Mot antingen Berrettini eller Monfils. Berrettini spelade tre jämna set mot Carreno Busta. Resultatmässigt alltså. Han fick inte till det riktigt och breaken kom inte men totalt överlägsen. Det var aldrig minsta fara på taket. Servade magiskt idag Berrettini och Carreno Busta fick faktiskt lite panik till slut. Såg kul ut när han försökte slå hårt. Det kan han inte. Kecmanovic var väl kanske lite närmare Monfils än vad Carreno Busta var med Berrettini men inget snack ändå. Han hade tre chanser att bryta för att få serva för första set men jag tror inte det hade räckt. Monfils fortsätter se ruggigt bra ut. Berrettini favorit i den kvarten men inte särskilt stor sådan. Monfils är bättre i spelet och Monfils har en serve. Tycker det luktar spelstilsproblem för Berrettini. 2-0 i inbördes möten för Berrettini tala emot, men de matcherna har inte spelats när Monfils varit i det här skicket.

Det var dagens matcher det. Nu, kommande speldags åttondelar. Den undre halvan av lottningen.

Undrar om man som arrangör tycker att man lyckats här. Det spelas ju dammatcher också. Starttid på dessa är 01, 03, 08 och 11. Herrmatcherna startar samtidigt tre av dem och den sista på en egen tid. Det här är liksom så värdelöst att det ändå är något slags rekord. Vilken fullkomlig idioti. Det här går inte att försvara.

Medvedev kommer backa tillbaka och slå tillbaka Cressys servar. Sen är den matchen slut.

Tror inte jag skrev något om den matchen men Felix insats mot Evans är uppe och tangerar det bästa jag sett honom spela. Evans kan vara relativt enkel att spela bra mot om man får honom på bakfoten men han var otroligt bra Felix. Bra var också Cilic, så det där, det måste bli en fin match. Det gäller för Felix att han har en offensiv inställning där och inte lockas att springa och försvara sig. Då tror jag Cilic är för bra för honom. Men jag håller ändå med oddsen. Trots att Cilic var sjukt bra igår, Felix är favorit.

Valmöte mellan Sinner och De Minaur. Allt relativt dock. De Minaur är faktiskt 2,5 år äldre än Sinner. Säger väl mest om att Sinner ligger rätt bra till för sin ålder. Tycker inte Sinner ska ha några problem med De Minaurs spelstil riktigt. Han har säkerheten och vapnen för att kunna manövrera ut honom men visst krävs det en viss nivå. Sista australiensare kvar och det borde kunna bli rätt bra drag på den matchen.

Första lilla testet för Tsitsipas skulle jag säga. Han har haft en ruskigt enkel lottning och det här är också en jättebra lottning, men hur är det med Tsitsipas skick egentligen? Han är knappast i toppform i alla fall. Fritz gör det han gör. Han kommer inte göra något annat här. Om Tsitsipas spelar bra kan han inte göra något. Men har Tsitsipas en dålig dag, då kan absolut Fritz vara där och hugga.