Australian Open – måndag

Konstigt spel ändå, tennis. Hur mycket bättre var egentligen Felix jämfört med Cilic? Inte mycket överhuvudtaget. Felix vann 3-1 i set, det kan låta enkelt kanske men ja, jämnt var det. Och bra var det. Om Cilic tagit andra, då hade han ju bara vunnit. Om han tagit fjärde tror jag däremot inte han hade vunnit. Cilic hade första delen av matchen. Andra delen hade ändå Felix. Cilic var lite mer aggressiv i början, hade lite mer driv framåt i början. När bollandet blev lite mer statiskt, då är Felix bättre. Kontrollerat var det i alla fall inte, men Felix är vidare till kvarten. Och det är bättre, för han har aldrig varit bättre än såhär. I skymundan av alla ungtuppar som är bra på tennis just nu är Felix 21 år gammal och fortfarande under stark utveckling. Trots att han redan är topp-10 i världen.

Vi hoppar friskt mellan matcherna utan någon ordning alls. Vi tar kvällsmatchen. Tsitsipas vann mot Fritz, trots att Fritz var lite bättre. På tal om logik, eller ickelogik kanske man ska säga. Precis som i matchen jag skrev om ovan, sjukt jämnt. Jag tycker Fritz var lite bättre som sagt. Ganska lika spelare förresten, vet inte om jag skrev om det igår. Men spännande det där, spelare med extremt olika typer av slag, en av dem med enhandsbackhand, den andra med tvåhandsbackhand, helt olika serveteknik och så vidare. Men de kan ändå vara väldigt lika. De bygger båda kring serven utan att vara några direkta servekanoner. Sen vill de gärna attackera, men de är samtidigt stabila i bollandet. Tråkiga tycker jag. Jag gillar inte spelstilen alls, men lika, och bra. I början av skilje kändes det som att Fritz mycket väl skulle kunna vinna på att han då kändes lite bättre. Han hade några smålägen också men kom inte riktigt till. När setet började bli lite långt så visste man ju dock. Fritz är inte den starkaste när det hettar till. Tsitsipas är kanske den allra starkaste och det som hände i slutet där var väl ofrånkomligt. Inte överdrivet imponerande tycker jag, Tsitsipas. Svårt att säga så mycket negativt om någon som precis gått till kvarten i en slam men jag tror han kommer få det tufft i år. Många spelare, som Fritz, är nästan lika bra som honom.

Cressy gjorde allt han kunde och mycket mer mot Medvedev. Tror jag läste att han hade 135 nätattacker under matchen. Han gick på nät hälften av bollarna alltså. Det är starkt jobbat får man säga. Och helt rätt så klart. Det är så man som servekanon måste göra när motståndaren backar tillbaka som Medvedev gör. Medvedev var absolut inte hotad, men väl lite pressad. Han var lite irriterad. Det gick inte så enkelt som han ville. Det var varmt och jobbigt och han var helt enkelt inte bekväm. Fjäder i hatten det för Cressy som nu äntligen fått utdelning på sin mycket fina utveckling senaste åren. 59:a landar han på atp-rankingen vilket visserligen är obegripligt. Det är som att han betalar skatt på sina rankingpoäng på något vis. Han borde redan ha hittat upp mycket högre. Spännande med en servekanon som har en så pass bra volley. Och ett så pass bra spel. Hans serve är inte lika bra som de värsta servemonstrens, men det ska bli mycket kul att följa honom framöver för rent spelmässigt är han överlägsen de servekanoner som finns. Så tänk om han skulle vässa serven lite, då skulle det bli ännu mer spännande. Lite komiskt förresten att Cressy står listad som 198 cm lång på atp:s hemsida. Precis samma längd som Medvedev för övrigt. Om inte Cressy är över två meter lång, och längre än Medvedev, då är jag en katt.

Sinner hade noll problem med De Minaur. Vad tråkig han är, Sinner. Fruktansvärt tråkig. De Minaur inte heller rolig. Det var en tråkig match.

Kvartar! Två första imorgon. Här har vi dem.

04:00 Nadal-Shapovalov 1,36-3,60 Bethard

Shapovalov slog Nadal för fem år sen, i mastersturneringen hemma i Kanada 2017. Det känns inte som det är den tid på året som Nadal är mest oslagbar direkt kanske. Efter det tre raka för Nadal men Shapovalov tog faktiskt ett set och pressade Nadal till ett avgörande sets tiebreak på grus i Rom i somras.

Om vi tittar bort från siffrorna då? Hur blir detta?

Nadal är duktig mot vänsterhänta. Sen har det aldrig funnits något direkt vänsterhänt hot mot honom kanske men han har förlorat 15 matcher totalt mot vänsterhänta under sin karriär och då är fyra av dem rena strultorskar mot Lopez.

Rätt kul när man får stöd i statistiken. För jag började skriva om detta för att berätta att det är katastrofdåligt för Shapovalov att möta vänsterhänta. Han har minusstatistik mot vänsterhänta på atp-touren och har redan förlorat lika många matcher mot vänsterhänta som Nadal, 15 stycken. Liten skillnad dock. Shapovalov har vunnit 12 matcher mot vänsterhänta. Nadal har vunnit 110.

Varför är det då så?

En väldigt stor del av det Shapovalov gör är att han vill få läge på tredjebollen, andrabollen, eller vad man nu kallar den. Han servar, motståndaren returnerar, och sen vill han ha läge. Det är hans vapen, hans största styrka. Han är duktig på att avgöra poängen där eller i värsta fall komma fram och avgöra den på nästa. Mycket i den ekvationen handlar om att vinkla bort motståndaren med serven, något som vänsterhänta ofta är duktiga på men Shapovalov är extremt duktig på det. Mot högerhänta alltså. För mot vänsterhänta funkar hans vinklar inte ens i närheten av lika bra. Särskilt i fördelsrutan där han i väldigt stor utsträckning vinklar sin serve utåt, normalt mot en stackars högerhänts backhand. Där kommer Nadal stå med sin forehand och säga tack för kaffet.

Detta är förstås inte allt, men det är en faktor. För Nadal spelar det ingen roll att han möter en annan vänsterhänt spelare. För Shapovalov är det ett stort minus.

I övrigt däremot. I övrigt är det väl ingen nackdel för Shapovalov att möta just Nadal om man då bortset från att Nadal är rätt bra.

Shapovalov har avgörande slag från alla håll och kanter och det vill man ju ha mot Nadal. Han är också duktig på att kliva in i banan och attackera bollar på uppstuds, precis som man vill kunna göra mot Nadal.

Vad tror jag då?

Jag tror Nadal är så pass bra att han slår Shapovalov men jag är absolut inte säker. Spelar Shapovalov på sin absoluta topp, då har han definitivt kapaciteten att skrälla. Det är väl bara det att Shapovalov inte jätteofta gör två perfekta matcher efter varandra och är han en vanlig version av sig själv här, då kommer han få åka, det kan jag säga.

10:30 Berrettini-Monfils 1,58-2,65 Bethard

Ruskigt fina matcher det är imorgon. Och jag har egentligen inget emot att den här spelas på bäst tid för oss för jag är väldigt sugen på den. För jag tror Monfils har en jättechans här. Till ett jätteodds om man frågar mig. I alla fall här på Bethard. Otroligt vilken skillnad det är med Bethards skyhöga återbetalning. Jämför gärna med andra spelbolag. Det är skillnad.

Hur tänker vi här då?

Två servare förstås. Berrettini har den stabila serven av dem men båda två har starka servar.

Sen blir det mer komplicerat.

Berrettini har ett hål i sitt spel i sin backhand. Det har inte Monfils på samma sätt. Samtidigt är ju Berrettini en av de absolut bästa när det hettar till i matcher. Monfils är kanske inte en av de sämsta, men han är under medel när det brinner.

Som jag ser det finns det två troliga utfall. Det ena är att Monfils bara är alldeles för bra för Berrettini när bollen är i spel och att han då helt enkelt vinner relativt kontrollerat. Det andra är att det blir jämnt och avgörs av små marginaler. Då vinner ju Berrettini förr eller senare känns det som.

Jag är också nyfiken på vilken taktik Berrettini väljer. Han är inte lika säker som Monfils men samtidigt har ju Monfils ett betongförsvar, så frågan är om det blir så bra för Berrettini att attackera honom heller. Vi får se vad han väljer. Om han står och bollar med Monfils eller väljer att chansa lite.

Vad Monfils tänker göra? Det vet man inte. Han kanske står och spelar in dansvideos för instagram hela natten så han inte ens orkar spela. Man vet inte.