Australian Open – tisdag

Det där blev ju inget kul. När jag väntar med att skriva, då kan man vara säker på att jag är lite besviken, eller något sånt där. Det blir sällan bra. Man är sällan som mest målande. När något inte alls gått som man vill.

Jag höll ju på Monfils. Det ska vi inte sticka under någon stol med. Han var värd framgång i den här turneringen. Han har varit sjukt bra. Han var sjukt bra idag också. Men han är Monfils. Han är sig själv. Och ska man peka på någonting som varit hans problem under karriären så, det är väl det. En av de mest missbrukade termerna som finns men Monfils, han är verkligen sin egen största fiende.

I sett ett och två var Berrettini överlägsen. Resultatmässigt alltså. Men det kändes extremt starkt att Monfils var så sjukt nära att bara vara bättre. Han behövde bara vara lite mindre dum. Att han började matchen med att stå på baslinjen när han försökte returnera Berrettinis serve. Det är nästan så att man inte kan vara så dum. Jag tycker ju ofta att tennisspelare inte är jättesmarta, men man kan ändå ofta förstå att det kan finnas en tanke, en idé. Hur Monfils tänkte med sin offensiva returposition, det vet man inte. Han är ju Monfils.

Sen flyttade han tillbaka, och började få bollen i spel. Han började ta över. Han var mycket bättre. Men det fortsatte blåsa motvind. Han kunde bara inte få till det. Inte förrän i början av tredje set. Han hade känts bättre än Berrettini ett tag men i början av tredje blev han så mycket bättre att det inte gick att undvika breaket längre. Det var fullständigt tvunget att hända.

Överlägsen i två set, Monfils. Berrettinis backhand monterades ner fullständigt och till slut vågade han knappt slå till bollen. Den föll ihop.

Men sen är det ju det där. Monfils är Monfils. Och om jag säger något annat än att jag trodde han skulle falla ihop i skilje så hade jag ljugit. Hur gärna jag än hade velat att han skulle hålla ihop det.

Kommentator Björkman sa det i början av matchen. Det är bara det att han sa allt fel. Han pratade om Berrettini, och sa att han ”inte ens brukade uppvisa de italienska nerverna” men att ”han ändå gjorde det ibland”. Ja, uttrycket är väl franska nerver. Och Berrettini, han är däruppe i den absoluta toppen gällande vilken tennisspelare som är bäst när det hettar till. Det är han, Tsitsipas och Djokovic. De som har som en av sina främsta styrkor att vara bra på de viktiga poängen. Franska nerver som sagt, och det hade kanske passat bättre att säga det om Monfils. För om Berrettini är en av de mentalt starkaste spelarna, då är väl Monfils en av de absolut svagaste spelarna som någonsin funnits mentalt.

Rätt kul detalj faktiskt. Vet ni hur man ser att Monfils är nervös? Han börjar hålla på med sina strumpor innan han ska serva eller returnera. Han gjorde det inte på hela matchen. Men i första gemet i femte set gjorde han det. Samma gem då matchen avgjordes efter att Monfils fullständigt föll ihop mentalt.

Man kan och ska vända på det också. Man ska säga att det var sjukt starkt av Berrettini att orka jobba på i början av femte. Han hade blivit helt krossad i en dryg timme. Ändå fortsatte han och fick igång sitt spel lite bättre, med Monfils hjälp, men ändå. Han fick lite fart på sin backhand. När han fick med sig breaket började han serva bättre igen. Han bara fortsatte, trots att det höll på att gå åt helvete. Om man jämför det med Monfils insats på det mentala planet. En viss skillnad.

Efter braket i första gemet i femte set föll Monfils ihop. Han började halta, se sliten ut, tramsa, allt på en gång. Han blev den usla versionen av sig själv. Inte för att han var trött eller skadad utan för att han klappade ihop mentalt.

Berrettini vidare, trots att jag tycker Monfils var den bättre spelaren. Så kan det gå, huvudet är en rätt brutalt stor del av den här sporten.

Det var den matchen.

Den första kvarten var otroligt nog lite likadan. Eller kanske exakt likadan, men på ett helt annat sätt.

Nadal vann första två seten rätt enkelt mot Shapovalov. Sen rätt enkelt för Shapovalov i set tre och fyra. Och sen kom Nadal aningen ologiskt tillbaka i skilje.

Nadal hade ont i magen. Inte skadad. Något problem med magen. Vi får väl se hur det går. Det man kan säga om Nadal är att när han är skadad i en match, då kommer han aldrig tillbaka i vettigt skick till nästa match. Då är det kört. Nu sjuk, och det återstår att se hur det blir då. Lite större chans kanske.

Ingen supermatch av det jag såg egentligen men Nadal var som sagt justerad under en stor del av matchen.

Det som, tyvärr får man säga, måste sägas är att Shapovalov inte uppförde sig särskilt bra. Han kallade domaren för ”korrupt” för att han lät Nadal ta för lång tid på sig och han utvecklade också det hela efter matchen med att säga att han ”respekterar Nadal för allt han gjort men att det är tråkigt att han fuskar”. Den kombination. Att en liten snorunge först kallar domaren korrupt, något som givetvis borde fått honom diskad och kanske avstängd också. För att sen sitta och kasta skit på en av tidernas främsta tennisspelare, precis efter att han förlorat mot honom. Det spelar liksom ingen roll om han har rätt. Det är så jävla dumt att man bara tycker synd om honom. Idiot.

Berrettini och Nadal vidare. Det gick snabbare än att skriva allt det där ovan.

De sista kvartarna kommer imorgon. Här har vi matcherna.

05:00 Tsitsipas-Sinner 2,30-1,74 Bethard

Tsitsipas sval, Sinner het. Sen är frågan hur mycket det betyder att Tstsipas ändå är en bättre spelare. Som ni ser på oddsen. Folk fokuserar på formen och det är nog inte fel. Tsitsipas har sett rätt medelmåttig ut spelmässigt, Sinner har sett bättre ut. Och att vinna en kvart i en slam på gamla meriter, det är tufft.

2-1 Tsitsipas i inbördes möten. Alla på grus. Jag tror vi kan lägga bort dem.

Det gäller väl för Tsitsipas att det inte blir för bra spel. Svårare än så är det nog inte. Från baslinjen kommer Sinner vara klart bättre. Men Tsitsipas har den bättre serven, och Tsitsipas gillar inte när det är bra spel. Han kommer inte vilja ha bra spel.

Intressant, tycker jag. För jag är helt enkelt nyfiken på hur de står sig mot varandra. Jag vet inte. Italien har chans på två spelare i semi. Hade varit nåt det.

09:30 Medvedev-Felix 1,15-6,75 Bethard

Mja, det här är ju lite jobbigt för Felix. Samtidigt kan man fokusera lite på hur bra han varit spelmässigt hittills i turneringen. Tycker han sett sjukt bra ut, både offensivt och i ett mer tillbakadraget bollande. Han har kunnat trycka till och han var varit säker.

Men, hur ska han göra för att slå Medvedev?

Jag vet faktiskt inte.

Det blir det spel det blir. Bollen kommer komma i spel. Lite mer i Felix serve än i Medvedevs till och med. Så Felix behöver alltså vara klart bättre när bollen är i spel och…det är han ju inte.

Det som finns kvar är väl att Medvedev gör en riktig plattmatch men det gör han ju inte längre. Och när han väl gör det vinner han oftast ändå.