Inför finalen

Då ska vi se. Det är väl inga konstigheter det här. Jag vet hur det kommer bli. Men jag måste så klart ändå berätta det för er, för ni vet ju ännu inte. Jag är ledsen att jag förstör spänningen, men det är som det är. Ni får skylla er själva att ni tog er hit.

09:30 Medvedev-Nadal 1,57-2,65 Bethard

Jag vet inte hur många gånger. Under hur många turneringar. Inför hur många finaler. Som jag bara sagt det. Nadal kommer vinna det här. Den här bloggen startades för snart 14 år sen. Nadal namngav den. Det var en total slump. Namnet valdes på uppstuds för att jag skulle komma dit jag ville komma. Jag ville se hur det gick till att registrera en blogg. Sen började folk läsa, och resten är en lång historia. 14 år lång, snart.

Något som kanske också blev en slump är att det genom åren inte funnits någon spelare som jag varit bättre på att förstå mig på. Om man skulle gå igenom alla mina förutspåelser så skulle man nog finna att de i allmänhet är rätt värdelösa, men med ett undantag. Jag tror att jag har en helt overkligt god träffprocent när det kommer till att avgöra hur det ska gå för Nadal i olika situationer. Vad detta beror på, det vet jag inte. Kanske är han enkel att förutspå. Kanske är jag duktig på att förutspå honom. Eller som jag tror det. Nadal är Nadal. Man vet vad man kommer få. Samma sak kommer varje gång, och därför är det rätt enkelt att avgöra hur det kommer gå för honom.

Nu förstår jag att ni kanske är lite nyfikna. Hur går det för honom den här gången?

Tyvärr.

För min del i alla fall.

För visst gillar jag Medvedev. Han är underbar på olika sätt, men han är samtidigt en spelare som jag sällan hejar på. Jag tycker om honom, men jag väljer honom sällan som spelaren jag hejar på. Än så länge i alla fall. Det beror väl på att Nadal är kvar. Federer kanske är kvar. Djokovic var kvar innan han sket i det blå skåpet.

Nadal vinner inte Australian Open. Inte den här gången. Antagligen ingen mer gång heller. Men nej, min förmåga att bedöma Nadal säger att han inte vinner den här matchen. Jag kunde inte hoppas mer att jag har fel, men jag brukar inte ha det.

Varför?

Det enkla svaret är väl att jag tror att Medvedev är världens bästa tennisspelare just nu. Världens bästa tennisspelare som dessutom är en utpräglad hardcourtspelare. Nadal är inte ens första utmanare till honom på det här underlaget. Och därmed, givetvis är det ett svårt utgångsläge för Nadal.

Om man ska gå in lite mer i detalj då?

Då är man framme vid hur det kommer gå till. Hur Medvedev kommer vinna den här finalen och varför.

Det Medvedev utvecklat det senaste halvåret, kanske året, är serven. Av spelarna i toppen, Zverve som nästan är en servekanon undantagen, är Medvedev den som har den bästa serven. Nej, Tsitsipas tillhör inte det jag kallar den absoluta toppen. Medvedev startar den här matchen med ett klart plus i servekategorin. Detta gör förstås att det räcker om han är lika bra som Nadal när bollen är i spel.

Och precis just där kommer man till problem nummer två. Att jag tror att Medvedev även är klart bättre än Nadal när bollen är i spel.

Jag kommer inte gå in mer på taktiska detaljer. Jag tycker det är ointressant, för de där faktorerna räcker. Dessutom, när de absolut bästa spelarna möts är det nästan aldrig något hokus pokus med taktiken. Den som är bäst vinner, punkt. Medvedev har servefördelen, och han är bättre än Nadal när bollen kommer i spel.

Därför vinner Medvedev Australian Open den här gången. Varken mer eller mindre.