Veckans turneringar

Det känns väl lite sunt på nåt vis att vi tar ett par dagar ifrån varandra efter en holmgång som Australian Open. Det jag kan meddela är dock att jag absolut inte haft några dagar borta från tennisen. Som jag saknat vanlig atp-tennis på fina tider.

Så jag har värmt upp lite redan. Nu när det är dags för oss att titta på veckans turneringar.

Pune

Den här gamla klassikern. Som faktiskt inte är en klassiker. Spelades ju i Chennai förut den här. Det som dock gör själva turneringen till en klassiker är att det varje år, oavsett var den spelas, är den minst atp-mässiga turneringen på året. Det är ingen publik, det ser allmänt torftigt ut och det är aldrig några bra spelare med. Det här är typexempel på en turnering som kan förändra livet för sämre spelare. Man kan gå långt eller vinna den här turneringen och då få massor av poäng utan att slå bra spelare. Poäng som man normalt måste slå bra spelare för att få.

Den här upplagan är inget undantag direkt. Bland det sjukare jag sett faktiskt. Musetti är andraseedad med sin ranking på 60 i världen. Det är en ranking som inte räckte för att ta sig in i ett par av 250-turneringarna precis i början av säsongen. Lite skillnad det. Lika många poäng på spel, i vissa turneringar får man inte vara med, i vissa är man andraseedad.

Det är just detta som är grejen i Pune. Det är en sjukt viktig turnering för de sämre spelarna. Som Elias Ymer som tog sig hit och kvalade in, mycket smart. Knapp vinst i första omgången också mot gruschallengerspelaren Moroni. Möter Karatsev imorgon Ymer och eftersom Karatsev ännu inte spelat någon match i turneringen, jag tycker absolut att Ymer kan hoppas att Karatsev inte kommer till start. Det skulle inte direkt vara första gången som en spelare i princip bara ställer upp med sitt namn och sin ranking för en sån här turnering. Då skulle det i så fall öppna sig något alldeles jävligt för Ymer. Kolla på den övre halvan liksom. Spelarna där är i allmänhet knappt bättre än honom och att som cementerad challengerspelare ha chansen att ta sig till final utan att behöva slå spelare som är bättre än en själv, det är så klart sjukt. Men då måste vi alltså hoppas att Karatsev inte kommer till start.

Den undre halvan då?

Det är challengerspelare där också och i allmänhet rätt svaga sådana.

Två spelare att hålla koll på där. Ruusuvuori lär ha en superchans att nå sin första final och kanske också ta sin första titel. Det behöver han. Han har tappat på rankingen på sistone och är topp-100 med knapp marginal. Lite samma situation som för Mikael Ymer. De är duktiga spelare som ska vara atp-spelare, men rent rankingmässigt ligger de och balanserar på gränsen. Borde snart ordna till sig för båda två dock tycker jag. Den andra man kan titta lite på är Vukic. Vissa av er såg honom säkert i Australian Open. Riktigt bra spelare som varit skadad enormt mycket, som spelat senaste året, men ännu inte har en ranking som motsvarar spelstyrkan. Skulle kunna vara ett läge för honom att fixa till det denna vecka.

Montpellier

På tal om Ymer, ranking, och att komma in i turneringar. Sist in i den här turneringen, Mikael Ymer och det var ju tur det. Jag såg hans match mot Moutet sent igår kväll. Mycket underhållande skulle jag säga. Ren juniortennis där det månbollades, där det var superslarvigt, och ojämnt. Det mesta som en juniormatch hade, det hade också denna match. Intressant det där faktiskt. Två spelare som är jätteduktiga det här, Moutet och Ymer. Båda två i min bok etablerade på atp-touren. Men också två spelare som liksom inte vuxit in i seniorkostymen ännu. De är på alla sätt fortfarande supervalpiga. Lite som jag trodde och hoppades på, Moutet var den som reagerade negativt på det spelstilsmässigt. Han gillade inte alls att Ymer inte brydde sig om hans trollande och Ymer vann fullt rättvist skulle jag säga. Lite oflyt i lottningen nu för Ymer kanske. Monfils är troligen en av hans idoler och dessutom riktigt bra just nu, Monfils. Dåliga förutsättningar för en skräll. Samtidigt, hur många litar på att Monfils orkar kämpa här efter insatsen i Australian Open? Inte jag. En av få tennisspelare som en svensk slagit i modern tid förresten, Monfils. Minns ni när Patrik Rosenholm slog honom i Stockholm Open?

Som ni ser extremt mycket bättre klass här än i Pune. Zverev är med och alla seedade plus några till hade varit andraseedade i Pune. Faktum är att sista spelare in här i Montpellier, Ymer, hade varit seedad i Pune. Lite komiskt det.

Kan Zverev förlora i såna här turneringar? Borde faktiskt inte kunna. Han borde vinna det här i princip utan att kämpa. Blir 20:e titeln för honom i så fall.

Cordoba

Det spelas också grustennis den här veckan. På tal om grustennis förresten. Nästa vecka ska Del Potro spela i Buenos Aires och han planerar även att spela veckan efter i Rio. Brukar alltid vara precis kass när han kommer tillbaka från skada och nu har han varit borta i flera år. Det kommer inte gå bra, och det är troligen en dödsryckning av hans karriär. Men som det kittlar ändå.

På tal om toppspelare skulle Thiem spelat här i Cordoba men han kastade in handduken i sista sekund med förklaringen att han bara känner sig 95% bra för att kunna spela. Han gör ett nytt försök nästa vecka.

Kvar blir en massa bra grustennis, men kanske inte så många spelare som sticker ut. Svarre är inte stabil på grus men han är förstås fältets överlägset bästa spelare och det är väl lite upp till honom att vinna eller förlora i den här turneringen. Garin och Sonego främsta motbud om Svarre faller.