Fina finaler under dagen

Finaldag! Fina matcher. Vi tar en genomgång.

15:30 Tsitsipas-Felix 

Det som talar för att någon ska vinna här är väl att de i alla fall slagit varandra förut. 5-2 för Tsitsipas i inbördes. Väldigt många möten redan det sett till hur unga de är. Det som talar emot att någon ska vinna är att Tsitsipas har fobi för 500-finaler. Felix har fobi för finaler rent allmänt. Någon av dem kommer bota den fobin idag.

Tsitsipas har fem raka i inbördes och det kan man förstå. Felix vill inte ha det stökigt. Han vill ha ett stadigt bollande där han kan vara…ja, stadigare. Han är stadigare än Tsitsipas, men det blir inte den typen av spel. Tsitsipas har inga problem med att rycka sönder spelet mot Felix.

Det som talar för Felix är att jag tror han är lite bättre än Tsitsipas just nu. Tycker han tar kliv hela tiden, Felix. Han kommer verkligen växa i topp-10-kostymen i år.

Det som talar för Tsitsipas är att jag skulle säga att han har ganska lätt för Felix, och hans 500-fobi är inte i närheten av lika allvarlig som Felix finalfobi.

Fin match i alla fall. På gränsen till riktigt fin.

20:00 Ruud-Schwartzman

Hade man fått välja final i Rotterdam hade det blivit Tsitsipas-Felix. Om jag fått välja i alla fall. Jag är lite trött på Rublevs 500-samlande, så skönt att han föll den här gången och jag är nyfiken på Felix just nu. Här i Buenos Aires var det ännu enklare. Det här är drömfinalen.

Det är väl jag som inte hänger med kanske men jag förvånas fortfarande över hur bra Ruud blivit. Det är liksom inte bara dåliga spelare som spelar i de här grusturneirngarna men han är angränsande till överlägsen. Det är inte många som varit det i modern tid. Visst hade Nadal varit rätt överlägsen om han spelat de här turneringarna men Ruud är i någon mån en vanlig spelare, men ändå så överlägsen och stabil.

Kan Svarre utmana då?

Samma sak här faktiskt. Väldigt många inbördes möten trots att Ruud är rätt färsk ändå. 5-2 till Svarre. Ganska mycket kan tyckas men man ska väl då veta att fram till för ett knappt år sen var det en rejäl skräll om Ruud slog Svarre.

Men jag tycker ändå Svarre ska kunna hänga med här. Ruud har den bättre serven men ska inte betyda supermycket och i ett rent bollande, där är Svarre alltid svår att tas med. Ruuds större tyngd avgör kanske, men givet är det inte.

20:30 Opelka-Brooksby 

Vore ju väldigt rimligt om det blev Brooksby av alla amerikaner som vann den här turneringen. För jag tycker egentligen han är den av dem som borde vara bäst och det blir väl kanske så till slut också.

Opelka slog Isner med 24-22 i ett tiebreak igår. Längsta tiebreaket någonsin och de har nu spelat 12 raka tiebreaks mot varandra. Senast de spelade ett set som inte gick till tiebreak 2016. Rätt intressant när man tänker på det. Det handlar liksom inte om att de servar så bra som de gör. Det handlar om att båda två returnerar så jäkla sopigt att det liksom inte kan bli break.

Menlös turnering det här, men meningsfullt slut kanske om Brooksby vinner och får ett välförtjänt lyft på rankingen.