Djokovic korten utlagda på bordet

Då kan vi väl avsluta det här tycker jag. Korten ligger på borden. Eller ja, det han tycker är korten ligger på bordet. Sen att det inte överhuvudtaget går ihop är väl en annan sak. Men han har talat ur skägget i alla fall.

Det har svängt litegrann. Från den stridslystna inställningen inför Australian Open där han har den fria världens ledare enligt pappan till det här. En aningen mer tillbakadragen och kanske lite mer taktisk position. Jag skulle säga att han hade haft en väldigt god chans att få delta i Australian Open om man hade kommit dit med den här inställningen och varit öppen med den. Nu var han inte det. De styrande i Australien reagerade på ett fullt rimligt sätt. Precis som jag själv förhåller mig till det här förresten. Det som Djokovic säger i det här klippet, det går inte att argumentera mot. Eller ja, det går att argumentera mot hur begåvat det är, men har man inte gjort som man har i Österrike att det är tvång på vaccination, då får man göra och säga sådär. Man får säga att man gjort ett personligt val att inte vaccinera sig men att då också tillägga att man inte är emot vaccination. Säger man att man är emot vaccination och uppmanar andra till att stå över, då har man klivit över vad som är tillåtet. Det här hade de styrande i Australien kunnat leva med. Men i och med att han inte sa något, plus att hans familj gjorde som de gjorde, så blev det omöjligt att se det som något annat än att han krigade för världens foliehattar. Alltså behövde han stoppas, och han stoppades.

Huruvida det här är en ny taktik för att ha bättre chans att få komma in i värmen igen, det vet man ju inte. Jag tror egentligen främst att det handlar om att han inte vill ha uppmärksamheten som idioternas språkrör. Jag tror att han bara vill döda det där så han inte behöver synas på deras idolbilder. Sen att han innerst inne är starkt emot vaccin och inte tycker det är bra, självklart, annars är det inte så viktigt som det tydligen är för honom att stå över.

Vad är det då som slagit slint i huvudet på honom?

Jag tycker ändå att vi får något slags svar här. Vad det egentligen handlar om. Jag är helt övertygad om att det handlar om det han säger att det handlar om. Det handlar om hans lätt annorlunda inställning till mat, dryck, och även annat som man hört om i många år nu. Att han bara dricker varmt vatten, att han bara äter kottar och rötter, att han kramar träd och jagar pyramider som inte finns. Kort sagt. Att han balanserar mellan att vara besatt av sin kropps perfektion och att bara vara en ren knallhatt. Vissa saker är garanterat helt rätt. Jag tror också att kroppen blir lite stressad av att få iskallt vatten i sig. Men det är ju gott. Jag tror absolut att det är bättre att äta rötter än det är att äta megaprocessad kebab. Sen får man ju välja vad man gör med den vetskapen. Personligen gillar jag att äta. Så om jag bara fick äta rötter och dricka varmt vatten, då måste man ju hitta något annat som man gillar att göra. I Djokovic fall finner han väl tillfredställelse i att fundera över knäppa saker. Jag sitter hellre och äter kebab. Det är olika saker att förhålla sig till saker och ting.

Det var någon i vår facebookgrupp som beskrev det som att han har en religiös inställning till sin egen kropp. Jag tycker det är väldigt pricksäkert, för jag tror det är precis så det är. Han förstår att han egentligen vill vaccinera sig så han bara kan spela tennis igen. Men ni vet hur det är med religion. De som är mest fanatiska blir blockerade och kan inte förmå sig att göra någonting som stökar med religionen. I Djokovic fall skulle han helt enkelt inte kunna leva med sig själv om han skulle tillsätta något i kroppen som han inte tycker ska vara där.

Vad händer då nu?

Han kommer inte komma in i USA. I Europa kommer det vara svårt för honom. Men han är välkommen i arabvärlden, så nästa vecka blir det tennis för honom i Dubai. Efter det däremot, då finns det ingen given punkt där man kan ser att han kommer återkomma. Han måste nog hoppas på att saker och ting ändras så att pandemin ytterligare ebbar ut och nedgraderas. Då kan han komma tillbaka, men han är nu helt i händerna på utvecklingen. Om ingenting går rejält till det bättre från var vi är nu, då kommer han inte kunna delta i tennisturneringar. Närmast tänker man så klart på sommarens turneringar i Europa. Det ser just nu högst otroligt ut gällande hans deltagande i Franska Öppna och Wimbledon skulle jag säga. Vägen för Nadal att kanske dra ifrån ytterligare ligger öppen.