Veckans turneringar

Jag fastnade i att titta på lite tennis från Dubai. Därav att dagens genomgång av lottningarna blev lite försenad men nu så.

Lite synd att Elias Ymer kraschade ut ur kvalet redan i första omgången. Han hade haft en bra chans att komma in som lucky loser här. Han hade nog varit med i lottningen om att få den plats som Popyrin nu fick. En plats som man som synes vill ha. En superfladdrig Basilashvili i första rundan och sen kanske en megaformsvag Struffis i andra rundan i en 500-turnering. Såna där chanser vill man ju ha. Men många om och men, Ymer var chanslös mot Daniel som idag gjorde en riktigt bra match när han slog Goffin i raka set. Goffin spelade faktiskt med sina mått numera ganska bra. Han drev Daniel bra från hörn till hörn men Daniel kan ju det där, att slå tillbaka. Matchbilden blev helt perfekt för honom. Goffin har aldrig varit världens smartaste spelare. Försvaret har heller aldrig varit någon styrka men numera är det direkt parodiskt. Så fort han får det minsta press på sig faller han liksom ihop och försöker bara lyfta tillbaka bollen. Tänk att han var topp-10 under en ganska lång tid. Man ser inte den spelare numera direkt.

Murray spelar i detta nu mot O’Connell. Helt jämn match såhär långt. De ska inleda skilje nu. Murray kan mycket väl ryka. Efter hans fullkomliga genomklappning förra veckan kunde man ju tro att han skulle åka hem och ta en paus men tydligen inte. Det handlar väl kanske om att han redan bokat in en lång paus i vår när han ska stå över grussäsongen men just nu känns det väldigt vilset och lite planlöst från hans sida. O’Connell är en lite spännande spelare. Jag tänkte mycket på det under Australian Open. Varför så få av de sämre spelarna hittar inspiration från de bra spelarna numera. En av de stora grejerna i toppen de senaste åren har varit att man backat bak och tagit farten ur motståndarens serve. Nadal det främsta exemplet så klart men även Thiem, Zverev med flera. Märkligt få sämre spelare har hängt på denna trend men O’Connell är ett undantag. Även i övrigt spelar han lite som en bra spelare. Han har bra grundslag, litar på sina grundslag och gör inte bort sig i onödan. Kort sagt, han spelar lite som många av toppspelarna. Delvis det som gör att han numera klarar sig så bra på den här nivån kanske.

Hur ser du ut bland de bra spelarna då?

Återbud från Felix. Dagens minst oväntade kanske. Vinst i Rotterdam, final i Marseille. Hade varit märkligt om han åkt hit även om han troligen var rätt sugen. Praktform och ännu en 500-turnering. Men troligen klokt att avstå.

Sen ska man väl säga det. 500-turneringarna brukar ofta vara väldigt öppna för att vinna om man bara är topp-10. Det är normalt med någon eller ett par topp-10-spelare max. Den här gången är Djokovic med, och man vinner därmed givetvis inte turneringen bara sådär. Det blir Djokovic årspremiär detta. Känns ju lite märkligt. Han har ju onekligen varit i ropet i år, men har har inte spelat någon tennis förrän nu. Kanske läge att se honom den här veckan. Väldigt oklart när han kommer spela en turnering igen. Som det ser ut nu är det väl ingen turnering som välkomnar honom under överskådlig framtid i kalendern.

Det är väl Djokovic som är grejen i Dubai. Starkt startfält i övrigt också, men det är ju Djokovic man kommer hålla koll på.

Om man tar alla tennisturneringar de senaste 20 åren så är det nog den här jag sett allra minst av. Som vanligt en ren kvällsturnering lokal tid. Man spelar alla matcher under några få timmar varje speldag och man gör det mitt i natten och under den sena natten svensk tid. Matcherna börjar klockan ett eller två och de sista matcherna brukar vara slut vid sju någonting svensk tid. Kort sagt, uslare tider för en tennisturnering finns inte.

Lite synd, för det här är ju en fin turnering, särskilt i år. Stort uppsving här i Kvackapulko sen man bytte från grus till hardcourt. Och jodå, jag fick skriva Kvackapulko i år också, känns bra.

Klart bättre klass här än i Dubai som synes. Fem av världens sex bästa spelare på plats. Det är helt otroligt. Och talar för att mastersturneringarna i Indian Wells och Miami kommer hålla högsta klass i år. För de här spelarna räknar förstås med att åka dit. Annars hade de inte spelat den här turneringen.

Kanske att bredden kan diskuteras förstås. Tittar man på de oseedade spelarna är det väl lite sådär. Men när de börjar vankas kvartar och framåt, då blir det fruktansvärt fina matcher här.

Medvedev, Zverev, Nadal, kanske Tsitsipas, vem vet. Berrettini? Nja, inte Berrettini. Fyra spelare med chans. Medvedev favorit. Zverev borde vara sugen på att hitta på något. Nadal kanske den som har minst att bevisa men han gillar ju att vinna så att säga. Det där blir kul.

Det är ju härligt med grustennis, men det här är faktiskt riktigt, riktigt dåligt.