Djokovic inte längre världsetta

Man prioriterar olika här i livet. Jag tror inte att Vesely äter så mycket groddar eller dricker något varmt vatten. Det är nog gärna ett paket korv och en Staropramen där medan Djokovic ju som bekant nöter på med sina groddar för att sköta om sitt tempel till kropp. Kort sagt, han ser ju kanske sällan ut att vara i fysisk toppform, Vesely, och han är i allmänhet rätt värdelös, men nu har han 2-0 i inbördes möten på Djokovic och Djokovic är därmed inte längre världsetta.

Det är kanske lite jobbigt att vara ledare för den fria världen. Djokovic kanske hade några möten med ledarna för några av världens fria länder igår. Han är ju överhuvudet, så han måste ju försöka hålla ordning. Nej, men får inte skoja om sånt, inte i dessa tider, men vi får aldrig glömma att Djokovic pappa för några veckor sen faktiskt sa att Djokovic var den fria världens ledare. Absolut i sammanhanget kring att han var ledare för foliehattarna till antivaxare, men han sa inte det. Han sa ledare för den fria världen. Djokovic har inte idiotförklarat honom efter det. Alltså får det väl ses som att han inte förkastar det. Man ska kanske inte fastna så mycket på det, men det är klart att det är omöjligt för Djokovic att spela så bra tennis som han kan just nu. Den galenskap som omger honom numera givetvis. Den förenklar knappast för honom. Men kanske ännu mer, det var den här turneringen som gällde. Den här turneringen och inte mer. Nu hamnar han i ett vakuum där det inte finns något satt datum för när han kan spela tennis nästa gång. Vilket känns aningen svindlande. Han kommer inte kunna åka till USA för att spela Indian Wells och Miami. Absolut ingenting talar för att han kommer vara välkommen i de stora europeiska grusturneringarna i sommar. Han egen atp-turnering i Serbien är inte schemalagd i år och det känns väl inte troligt att den ska kastas in från ingenstans för att Djokovic ska spela tennis. I övrigt så, ja i september spelas det en turnering i Kazakstan. Helt utan att veta något om Kazakstans inställning till idioter skulle man kunna gissa att han kanske är välkommen där. Sen en turnering i Bulgarien under samma månad, det är nog bara fördomar som gör att jag tänker att han kanske skulle kunna spela där. Men då snackar vi två 250-turneringar. Jag tror inte att det får honom att vilja träna stenhårt i sommar direkt. Han är nu helt och hållet i händerna på pandemins utveckling. Allt verkar tala för att vi ska gå mot goda tider med låg smittspridning under sommaren, men jag tvivlar på att det kommer göra att foliehattar behandlas som vanliga människor. Det krävs nog att man ser att det inte finns några risker för en 14:e våg av smitta. Då kommer filurer som Djokovic åter kunna röra sig fritt. Troligen inte innan.

Nu blir Medvedev världsetta på måndag. Han skulle blivit världsetta den närmaste tiden oavsett vilket, så det var bara en tidsfråga. Lite bra känns det väl ändå att Medvedev får ta över efter en vecka där Djokovic faktiskt spelade och förlorade. Noterbart kring detta dock. Den som är den troliga världsettan vid årets slut är Nadal. Han är nästan 1000 poäng före Medvedev just nu, och då har vi en lång grussäsong framför oss där Medvedev ska stå och sparka i marken i frustration över att det är just grus på banan. Medan Nadal ska vinna alla matcher och turneringar, kanske. Kampen om vem som är världsetta vid årets slut skulle i princip kunna vara över i sommar och då inte till Medvedevs fördel. Men innan dess kommer han få vara världsetta ett tag och det tycker jag känns både rättvist och värdigt.