Hur blir det här då?

Medvedev blev världsetta igår. Det är helt otroligt, helt osannolikt när man tänker på det. Men i teorin skulle det verkligen kunna vara så att han liksom kom fram i sista momangen och att allt under en lång tid kommer bli väldigt stökigt för honom.

När det de senaste dagarna börjat pratas om hur man ska göra med ryska idrottare har jag haft en tydlig bild i mitt huvud.

Att ryska landslaget i fotboll ska få delta i det kommande slutkvalet till VM, det känns totalt omöjligt och igår kom också beskedet efter många om och men. De är diskade. När man tänker på andra ryska idrottare, skidåkare till exempel, känns det fullt naturligt att man inte låter dem delta i tävlingar de heller.

När det kommer till tennis har jag hela tiden tänkt att ryssarna ska få fortsätta spela. Jag vet inte varför egentligen men antagligen handlar det om att han har en relation till dem. När man tänker på ryska fotbollslandslaget är det den där stora klumpen till anfallare som spelat in lite lätt tveksamma videos som man kommer att tänka på. När man tänker på de ryska skidåkarna tänker man att Bolshunov är en jävla maskin men man vet inte hur han egentligen ser ut och man har aldrig hört honom prata. Kort sagt, det blir väldigt anonymt och långt bort. När man däremot tänker på Medvedev, Rublev, Karatsev och Khachanov så känns de plötsligt rätt mänskliga, och som att de har rätt lite med Ryssland att göra. Till någon procent stämmer det. Medvedev och Khachanov har inte bott i Ryssland på många år men de har samtidigt hela tiden kommit hem och spelat och Medvedev sa väl senast i början av året att han bara vill spela i Ryssland framöver så jodå, ryssar är de allt i högsta grad.

Så, i själva verket är det lika självklart att ryssarna inte ska få spela på atp-touren?

Egentligen är det väl så. Skillnaden mot andra idrotter är kanske att atp-touren liksom inte är någon landslagsturnering. Det är en proffstour där spelarna egentligen bara spelar för sig själva. Jag tycker att det betyder någonting och det skulle göra det ganska enkelt att låta ryssarna fortsätta tävla, kanske att man helt enkelt plockar bort landet de spelar för i all dokumentation. Det blir Medvedev från ingenstans mot Nadal från Spanien. Det skulle fungera för mig, om det inte vore för en sak som gör att det gör mig ändå, trots allt, blir i princip omöjligt att låta ryssarna fortsätta spela på atp-touren.

För visst ska man ta någon slags hänsyn till att Medvedev, Rublev, Karatsev och Khachanov inte har ett skvatt att göra med de galenskaper som just nu pågår i Ukraina. Men den hänsynen är kraftigt underställd en annan hänsyn. Den hänsyn som gäller att en ukrainsk idrottsman just nu under inga omständigheter ska behöva spela mot en rysk idrottsman. Det skulle vara fullkomligt oacceptabelt och om det skulle hända så tror jag att den ukrainska idrottsmannen i de allra flesta fall skulle vägra spela matchen och lämna walkover. Detta vore så klart helt rubbat, det borde vara den ryska idrottsmannen som skulle plockas bort istället.

Ett system där ryssar tvingas lämna wo i de fall de ställs mot en ukrainare funkar givetvis inte. Och i förlängningen kanske det inte gäller bara ukrainare. Det börjar kännas tveksamt om någon idrottsman, eller någon annan människa, ska behöva ha någonting som har med Ryssland att göra så länge inget ändras.

Där någonstans landar jag i min slutsats. Det kommer bli otroligt svårt att ha kvar ryssarna på atp-touren vilket är lite sjukt då de som sagt inte har ett skvatt med någonting att göra men det räcker liksom med att de är ryssar, konstigt nog.

Sen kan man så klart tänka sig en lösning där de ryssar som vill spela får gå ut och offentligt ta avstånd från allt som händer med deras land, men tycker man det är en rimlig lösning så är man nog lite naiv. Vi pratar om en diktatur där folk kan försvinna utan att någonting händer. Om någon av ryssarna går ut och tar avstånd från sitt land, då finns risken att det händer något med någon nära dem hemma i Ryssland, och den risken är det helt orimligt att någon ska behöva ta. Det Rublev gjorde när han i Dubai skrev på kameran att han inte ville ha något krig förvånade och imponerade på mig. Det var klart över gränsen för vad jag trodde man som kritisk ryss vågade göra i dessa dagar. Rublev är dessutom en av dem som bor kvar i Moskva mig veterligen, så kanske lite extra känsligt. Kan kritiserade visserligen ingen, men han backade inte heller upp kriget och det kan nog räcka för att göra någon arg.

Ryssland behöver inte spela helgens Davis Cup-kval. Vilken rackarns tur det så slipper itf en huvudvärk i alla fall. Atp kommer emellertid inte undan huvudvärken. Indian Wells är en dryg vecka bort. Innan dess måste de ta någon slags beslut, även om jag tror att man kommer välja den vanliga, fega atp-vägen. Det vill säga, jag tror inte man kommer fatta något beslut. Man kommer bara låta det rulla på, det vill säga, ryssarna kommer delta som vanligt. Det enda som skulle kunna ändra på det tror jag är om spelarna i toppen gick ut och sa att de inte spelar om ryssarna är med. Jag har dock väldigt svårt att se det hända. De ryska toppspelarna är ju liksom de andra toppspelarnas kompisar och att vägra spela mot en kompis, det blir lite ologiskt.

Det finns också en annan sak som kanske är det som räddar upp det hela, och som gör att man inte måste ta något beslut från atp-håll.

Ukraina, som för några år sen var en rätt starkt tennisnation med Dolgopolov i toppen har inte längre några spelare som ens är i närheten av atp-turneringarna. Kort sagt, situationen där en ukrainare ställs mot en ryss kommer bara uppkomma på challengertouren och där får det hela förstås lite mindre ljus på sig. Desto större problem för damtennisen då där det som jag förstår det finns både ryskor och ukrainskor i toppen. Monfils tjeja gick nyss ut och gjorde det som toppspelarna på herrsidan inte lär göra. Hon meddelade att hon inte spelar några turneringar förrän ryskorna är utkastade från touren. Inte för att hon har något emot dem som hon poängterade utan för att det helt enkelt är omöjligt att för henne som ukrainska ha något att göra med något från Ryssland just nu. Så damorganisationen, de har huvudvärk just nu, så mycket kan man nog slå fast.

Fortsättning följer och en intressant, men ack så tragisk fortsättning. Det går inte att lösa det så att det blir bra men det är väl så det är. Ett krig kan aldrig bli bra. Inte ens när det tar slut. Det blir bara bättre. Aldrig riktigt bra.