Enligt plan och inte efter första DC-dagen

Jag är inte övertygad om att så många såg matchen igår. Sändningen skedde på Expressen där det krävdes ett premiumabonnemang för att se den. Jag har faktiskt ett sånt. Jag gillar Expressen. Så jag såg matchen men som sagt, jag förstår att inte jättemånga såg den.

Redan där är det väl lite deppigt på något vis. Jag menar, när svenska landslaget i krocket spelar landskamp brukar någon kanal plocka upp matchen. Det allra, allra mesta sänds via de vanliga tv-leverantörerna och kanalerna numera. Men tennisen är så vansinnigt sval att ingen tyckte det var värt att betala något för Sveriges match i Davis Cup. Jag förstår det. Bröderna Ymer är helt omöjliga att få folk intresserade av och svensk tennis lider fortfarande av alla framgångar i någorlunda modern tid. När vi nu är rätt usla så framstår det helt enkelt inte som spännande. Sen trots detta så tycker jag ändå det är lite konstigt. Det är ändå Davis Cup med dess goda ryckte. Nivån är ganska hög. Jag förstår inte riktigt att ingen försökte sända det här. Mindre sporter skriker alltid om att SVT borde sända och i det här fallet, ja, det hade ju kanske varit något. Jag tvivlar på att det kostade särskilt mycket i och med att sändningen landade hos Expressen. Jag skulle kanske snarare kunna tänka mig att kvalitén på den planerade produktionen var så usel att ingen kunde köpa den för att sända i tv. Det var lite 2005 över bildkvalitén så att säga.

Det om det. Nu om matchen.

Mikael Ymer kastade in handduken i sista stund. Lite knepigt. Han kan givetvis vara skadad, så skadad att han inte kunde spela. Man vet inte. Men jag tycker det här går ganska bra ihop med hans person egentligen. Han vill vara speciell. Han vill att det ska vara drama runt honom. Och nu när det för en gångs skull spelades en match som några andra bryr sig om, då var det så klart läge för honom att krångla till det. Han har förstås också det där i sig. Han vill inte göra något för någon annan utan markerar mer än gärna att han gör saker för sig själv och ingen annans skull och nåja, som sagt, inte vet jag. Han kanske bröt benet precis innan matchstart. Men jag tror det kanske inte.

Sverige har bara fyra spelare i laget. Det säger väl en del om nivån på våra spelare egentligen. Man tycker att det är bättre att inte ha en extra reserv än att ha det. Då är det inte så bra. André Göransson kan inte spela singel så det blev bara Dragos Madaras. Han fick spela mot Watanuki och var fullkomligt chanslös. Jag tror det var i vår Facebookgrupp som jag la ut någon printscreen på alla hans vinster på futuretouren och spånade kring varför han inte försöker sig på challengertouren. Kanske var gårdagens match en del av svaret. När han mötte en spelare som pressade upp tempot så gick det inte så bra. Watanuki är en någorlunda vettig spelare på challengertouren och han var totalt överlägsen. Madaras hann helt enkelt inte med. Nu tror jag att Madaras är ganska mycket bättre på grus. Med de svingarna borde han vara det. Men för den här nivån på hardcourt höll han i alla fall inte. Inte ens i närheten. Ska sägas att han gjorde sitt absolut bästa i alla fall. Han kämpade väl, så att säga.

1-0 Japan och det började se lite mörkt ut. Den första matchen skulle varit en självklar vinst för Sverige.

Men det rättade till sig när Elias Ymer halvskrällde mot Daniel. Raka set. Bra match faktiskt. Elias spelade ungefär så bra han kan göra skulle jag säga och då kan det absolut räcka för att slå Daniel. Han har visserligen börjat året bra, Daniel, men han är ingen superhjälte direkt. Han är runt 100 i världen både vad gäller ranking och spelstyrka och såna spelare kan Elias verkligen slå.

1-1 alltså efter den första speldagen. Som förväntat, men kanske att man hade trott att det var den första matchen som Sverige skulle vinna. Ändå ett litet minus för Sverige efter första dagen. Den första matchen var en självklar svensk vinst och i den andra skulle man ha en riktigt bra chans. På förhand hade man knappast tagit 1-1 efter första dagen. Det var snarare det sämsta resultatet som man kunde komma ut med.

Nu då?

Jag skulle väl gissa att det blir Göransson och Elias Ymer i dubbeln. Madaras är nominerad till matchen men det vore väl lite som att ge upp dubbeln på förhand och det har man inte råd med riktigt. Elias är helt okej i dubbel och han och Göransson borde kunna bjuda upp till kamp. Dessutom spelar Elias den sista matchen och får då vila en stund mellan dubbel och singel. Dock ej favoriter. Mclachlan är en bättre dubbelspecialist än Göransson och han och Uchiyama är samspelta sen tidigare. Klar risk att vi förlorar dubbeln tror jag.

Och sen avgör väl allt på huruvida Mikael Ymer spelar idag eller inte. Daniel förlorar inte mot Madaras, så mycket kan man ju säga. Mikael Ymer däremot så klart klar favorit mot Daniel. Ingen given vinst, men klar favorit.

I en eventuell avgörande match sen, Watanuki såg faktiskt riktigt bra ut. Tror den kan bli jobbig för Elias Ymer.

Allt som allt. Jag skulle nog säga att japanerna faktiskt är lite minifavoriter inför avslutningen idag. Tre jämna matcher där Sverige är favorit i två av dem om Mikael Ymer spelar men gör han det? Och jag skulle också säga att japanerna är större favorit i dubbeln än vad svenskarna är i singlarna.